Publicerad 2020-11-03, kl 07:29

Tokebacka attraktivt för företagare

Elpro AB flyttade dit för ett år sedan. Interkakel AB köpte nyligen mark i samma område. Att Tokebacka erbjuder attraktiv verksamhetsmark blev tydligt när kommunstyrelsens arbetsutskott och tjänstepersoner från kommunledningskontoret i förra veckan åkte ut på företagsbesök.

Familjeföretaget Interkakel AB har 47 år i branschen av keramik och allt som hör därtill. Butiken i Alingsås är en av en dryg handfull helt egna, men man har också över 50 återförsäljare över i stort sett hela landet. 

— Just nu arbetar vi hårt med att växa ännu mer och hitta fler återförsäljare, säger Reine Pedersen, vd och delägare.

Närbild på Interkakels vd Reine Pedersen.
Reine Pedersen, vd på Interkakel.

Det egna varumärket NAXB är en viktig del av företaget. Det vill man utveckla inom alla produktområden för att få ett heltäckande sortiment som bygger på kvalité och en bra prisbild. 

— Det är oerhört viktigt att upprätthålla kvalitén på både material och utförande. Vi jobbar mycket med utbildningar om våra produkter för att få ett bra resultat för slutkunden, säger Reine Pedersen.

Personer som sitter och pratar runt ett bord.
Personer som lyssnar på en presentation.

För att förbereda företaget för expansion köpte Interkakel nyligen mark av Alingsås kommun i Tokebacka. Bygget av nytt huvudkontor och centrallager startar så snart som möjligt för att kunna flytta från de urvuxna lokalerna i Partille.

— Läget var helt avgörande för oss. Med nya motorvägen ligger Alingsås perfekt till så vi ser verkligen fram emot att etablera oss här, säger Reine Pedersen.

Oslagbar exponering

Samma resonemang förs när politikerna och tjänstepersonerna kliver in hos Elpro AB. Sedan ett år tillbaka drivs företaget i de nya lokalerna i just Tokebacka, alldeles intill den mark Interkakel har köpt.

— Exponeringen vi får här intill E20 är oslagbar, säger Thomas Johansson, som nyligen lämnade över vd-posten till Jesper Ottosson.

Med nya, rymliga lokaler är Jesper redo att leda företaget framåt. Mot nya kunder, nya länder och en ökad omsättning. Han och Henrik Karlsson, ansvarig för marknad och försäljning, berättar om målsättningen framöver.

— Vi har potential att bli störst i Sverige inom vår bransch, vi vill växa först i Norden och sedan i övriga norra Europa. Med den här lokalen öppnas det dörrar och vi blir intressanta för nya stora kunder, säger Henrik Karlsson.

Mattias Karlsson och Jesper Ottosson visar runt på Elpro.
Henrik Karlsson och Jesper Ottosson på Elpro AB.
Mattias Karlsson och Jesper Ottosson visar runt på Elpro.

Elpro utvecklar, konstruerar och tillverkar avancerade styrsystem. Allt görs i dialog med kunden för att allt ska bli så bra som möjligt och fungera med kundens utrustning. En del moment sker med hjälp av maskiner, men många viktiga delar i arbetet görs för hand av kompetenta medarbetare.

— Kompetensförsörjning är oerhört viktigt för oss och vi har ett bra samarbete med de tekniska programmen på Alströmergymnasiet. Flera av våra medarbetare kommer därifrån, och så får det gärna fortsätta i framtiden, säger Henrik Karlsson.

Uppdelad styrka

På grund av coronapandemin sker alla företagsbesök i liten skala. Kommunstyrelsens arbetsutskott var därför uppdelad i två grupper, varav den ena besökte Interkakel och Elpro. Den andra gästade Cinnamon Skor AB där ägaren Ninni Jonsson berättade om hennes resa med det egna varumärket som nu har 200 återförsäljare i Norden, en webbshop och två egna butiker i Uppsala och Stockholm. 

Även mobilspelsbolaget Qiiwi games AB skulle ha fått besök men det fick skjutas på framtiden på grund av sjukdom. 

Gruppbild från besöket på Cinnamon Skor AB.
Ninni Jonsson (trea från vänster) tog emot besök på sitt företag Cinnamon Skor AB.

Alingsås kommun