1 Driftstörningar

Publicerad 2020-09-02, kl 09:42

Alströmergymnasiets lärare nominerad till prestigefullt pris

En bild på läraren Petra Dalin.

Alströmergymnasiets lärare Petra Dalin har nominerats till det prestigefulla lärarpriset Guldäpplet, för sitt sätt att arbeta med eleverna och skolans digitalisering.

För 18 året i rad delas det nationella priset Guldäpplet ut till lärare som utvecklar undervisningen och inspirerar kollegor och elever med stöd av digitala verktyg och arbetsformer. En av årets nominerade är gymnasieläraren Petra Dalin, som undervisar samhällskunskap och religion på Alströmergymnasiet i Alingsås.

— Jag blev jätteglad för nomineringen; det känns hedrande och som en bra start på höstterminen! Det ger lite extra energi.

Läser in texter och skapar sajter

Petra Dalin är nominerad för sitt arbetssätt där hon skapar sajter där hennes material är tydligt strukturerat. Förutom texter och övningar innehåller sajterna Petras inspelade föreläsningar och inläst textmaterial. Allt för att eleverna ska kunna tillgodogöra sig kurserna på bästa sätt. 

 — På det här sättet kan jag möta elevernas olika behov. Att kunna erbjuda både text, ljud och bild innebär att olika sinnen stimuleras. Det handlar om att nå så många elever som möjligt och att få dem att utvecklas så mycket som möjligt. En maximal kunskapsutveckling helt enkelt! 

”Lärarna inspirerar varandra på skolan”

Det digitala arbetssättet och lärandet har ställts på sin spets under vårterminen. I mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten och regeringen landets gymnasieskolor att övergå till distansutbildning med anledning av covid-19, något som på Alströmergymnasiet underlättades av att skolan sedan några år jobbar med ett omfattande och prisat digitaliseringsarbete. 

 — Vi lärare på skolan har kunnat inspirerar varandra och se vad vi kan göra annorlunda och hur vi kan utvecklas digitalt. Vi utbyter mycket tips och det gynnar eleverna och det blir ännu roligare att jobba, berättar Petra Dalin.

Finalisterna presenteras den 25/9

— Vårens utmaningar har klargjort betydelsen av de digitala möjligheterna. På några månader har lärarna och skolorna tagit stora steg framåt och utvecklat de digitala arbetssätten, både i skolan och på distans, konstaterar Peter Becker som är ordförande i Guldäpplets jury.

Bakom Guldäpplet står stiftelsen Yngve Lindbergs minne med samarbetspartners som Skolverket, Sveriges kommuner och landsting och Specialpedagogiska skolmyndigheten. I år är fler än vanligt nominerade till utmärkelsen, drygt hundra lärare. Från dessa kommer en jury att utse tre finalister, vilka presenteras i slutet av månaden. 

Läs mer om Guldäpplet på Guldäpplets hemsida.

Alingsås kommun