Publicerad 2020-08-18, kl 12:19

Mångmiljonbidrag till idrottsförening som bygger ny samlingsplats i Noltorp

En bild på KIK:s nuvarande klubblokal.
KIK:s nuvarande lokal ska ersättas med en ny.

Underbart och helt fantastiskt! Så beskriver ordföranden för Alingsås KIK det faktum att föreningen nu beviljas 3,7 miljoner kronor i bidrag från kommunen för att bygga ett helt nytt klubbhus vid Noltorpsvallen i Alingsås.

 – Det känns väldigt bra och viktigt att kommunen har haft möjlighet att bidra på det här sättet. De nya lokalerna kommer att bli en tillgång för hela Noltorp och föreningens ambition är att det ska bli en samlingsplats för alla åldrar. Det här är större än fotboll, det handlar om gemenskap och är en del av områdets förnyelse, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson.

Ända sedan 90-talet har KIK, Alingsås Kvinnliga Idrottsklubb Noltorp, dragits med problem med dålig lukt i sin klubblokal vid Noltorpsvallen. Något som beror på den byggmetod som användes när huset uppfördes; tryckimpregnerat virke sprider lukt i lokalerna som sätter sig både i kläder och hår på de som vistas där, berättar klubbens ordförande Jan-Olov Axelsson. Men nu är snart de dåliga odörernas tid ett minne blott. Igår beviljades föreningen ett bidrag på 3,7 miljoner kronor från Alingsås kommun, för att bygga ett nytt klubbhus. 

  – Det är fortfarande svårt att förstå att det är sant, det känns helt fantastiskt! Det här är så roligt för våra medlemmar, det är många som lägger ner sin själ i föreningen, säger KIK:s ordförande Jan-Olov Axelsson.

Bygget beräknas kosta ungefär 7,4 miljoner kronor och förutom pengarna från kommunen så har föreningen fått totalt en miljon i bidrag från ett 50-tal sponsorer, 400 000 kronor från Riksidrottsförbundet samt en halv miljon kronor från Sparbanksstiftelsen till själva bygget. 

– Genom bidragen kan vi bli den samlingsplats som vi har potential att vara. Det hade vi inte klarat utan kommunens hjälp. Det här är ett stort projekt, så vi är jättejätteglada över bidragen som gör att byggplanerna nu kan bli verklighet, säger Jan-Olov Axelsson.

Den nya lokalen ska byggas på samma grund som den nuvarande står, och kommer att rymma fem omklädningsrum, en kafeteria och ett konferensrum. Föreningens drömscenario är att bli klara med stora delar av bygget redan till försommaren, så att de närmare 300 fotbollsspelande tjejer som är medlemmar i klubben ska kunna få tillgång till lokalen nästa sommar. Ambitionen är att nybygget ska bli en samlingsplats och en tillgång för hela Noltorp. 

– Det här behövs absolut! Det här är en viktigt pusselbit för områdets helhet. Vi har mycket idéer: vi skulle kunna erbjuda läxhjälp här och på marken utanför skulle vi vilja bygga boulebanor för att få hit äldre. Nu kan allt bli på riktigt! Jag har inte riktigt vant mig vid den tanken än, konstaterar Jan-Olov Axelsson.

Alingsås kommun