Publicerad 2020-06-22, kl 12:47

Alingsås kommun lanserar ny hemsida

På måndags morgonen tryckte Alingsås kommun på publiceringsknappen och därmed är kommunens nya hemsida lanserad. Den nya hemsidan ska bättre tillmötesgå dagens  krav på digital kommunikation och användarna kommer att möta en mer lättillgänglig hemsida.

– Vi har arbetat över ett år med den nya hemsidan. Det har resulterat i en mer modern hemsida. Framför allt är den så kallat responsiv och ska fungera lika bra oavsett om man surfar från en mobil, platta eller dator. Ungefär hälften av de som besöker den kommunala hemsidan använder i dag mobilen och fler lär det bli, säger Peter Grönberg, projektledare.

Fokus för den nya hemsidan, förutom en modern design som gör det enklare att navigera, är att förenkla det för användaren så mycket det går.

– Vi har sneglat lite på hur myndigheter i England arbetar med sina hemsidor men också hur vissa myndigheter som har kommit långt i Sverige arbetar. Vi har till stor del försökt skapa en servicewebb där vi har utgått från att besökaren vill utföra en tjänst, allt från att söka ett bygglov digitalt till att hitta svaret på en fråga. Det vi har arbetat med då är att man effektivt hittar det man söker oavsett vilken väg jag kommer in på sidan, då det kan vara genom google, internsök eller en länk i en broschyr. 

För att uppnå detta har många personen på kommunen varit involverade, berättar Peter och fortsätter.

– Den stora utmaningen har varit att komprimera all information på hemsidan. Från att ligga på många tusen sidor så ligger vi i dag på cirka 900 sidor. Det har gjorts av arbetsgrupper på förvaltningarna , som har kämpat hårt för att nå dit där vi är nu. Så en stor eloge till dem.

Utöver hemsidan som innehåller kommunens tjänster har kommunen skapat en hemsida för platsen.

– Om det har undgått någon så lanserade vi för ett tag sen det nya platsvarumärket för Alingsås, som man bland annat kan se vid E-20 infarter. Nu har vi även lanserat en hemsida som ska fokusera på att attrahera besökare, inflyttare, företagsetableringar, studenter. Här ska man hitta information och slussar till det man behöver om man tex har tänkt att besöka Alingsås eller etablera sig. Här har vi arbetat mer med bild och färg för att få ett trevligt uttryck, avslutar Peter.

Alingsås kommun

NULL

Stora torget 1, 441 81 Alingsås