Publicerad 2020-03-20, kl 14:14

Coronaviruset och Göteborgsregionens näringsliv

Coronaviruset kommer att påverka näringslivet i Alingsås och företagare vittnar redan om utmaningar till följd av viruset. Vi på näringslivsenheten i Alingsås och genom bland annat Business Region Göteborg, hjälper gärna till med information oavsett om det handlar om det lokala, import- och exportfrågor eller rådgivning för att få ekonomin att gå ihop. 

Stöd till näringslivet

Business Region Göteborg stöttar företag i Göteborgsregionen, däribland Alingsås kommun. Läs mer om coronaviruset och Göteborgsregionens näringsliv.

Nyföretagarcentrum i Alingsås

Har upprättat stödcentrum för företagarna i Alingsås. Det kan handla om rådgivning kring t ex. personal, likviditet eller handlingsplan mm.

Svenskt näringsliv

Svenskt näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter. Läs mer på Svenskt näringsliv hemsida

Almi Väst

Möjlighet till finansiering och stöd för företag – Vi lotsar dig till rätt finansieringshjälp om du söker finansiering eller ekonomiskt stöd för din verksamhet.  Kontakta Borås eller Göteborg. 

Tillväxtverket

Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av covid-19.

Regeringskansliet

Här finns information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.

Arbetsrättsliga frågor

Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation vilka du hittar via Svenskt näringsliv. Medlemsorganisationer Svenskt näringsliv 

Skatteverket 

  • Anstånd om betalning av skatt
  • Uppsägning av personal
  • Nya regler vid sjukdom

Försärkingskassan

Här finner du information från Försäkringskassan vad gäller privatpersoner.

Krisinformation.se

Samlad krisinformation från svenska myndigheter.

Verksamt.se 

Har samlat information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till, läs här. 

MSB – (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Nytt planeringsstöd med anledning av coronavirussjukdomen

Planeringsstödet vägleder i hur din organisation kan tänka inför eventuellt bortfall av personal och
leveranser av varor och tjänster samt att identifiera vilka verksamheter som måste upprätthållas och vilka som är mindre prioriterade.

Tips för att upptäcka bedrägeriförsök

Kriser är något som ofta utnyttjas av bedragare för att lura andra människor. Så även spridningen av sjukdomen covid-19, varnar Polisen. Här är några konkreta råd för att undvika att bli lurad:

  • Logga aldrig in via BankID eller bankdosa om du blir uppringd och ombedd att göra det.
  • Lämna aldrig ut ditt betalkort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig till exempel att handla.
  • Behöver du hjälp med inköp eller annat, använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
  • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr. Du kan även själv kontakta någon officiell frivillig organisation och se om de kan hjälpa dig.
  • Kontrollera alltid med de officiella källorna du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation.

Polisens tips hur du skyddar dig mot bedrägerier .

Alingsås kommun