Publicerad 2020-03-15, kl 14:08

Skolbarn skriver egna låtar i stort allsångsprojekt

Skolbarn i Alingsås kommun övar just nu för fullt egenkomponerade låtar. Det hela är en del av ett allsångsprojekt, där barnen om en månad kommer att uppträda inför publik på Alströmerteatern. 

Det här är elfte året i rad som allsången genomförs i Alingsås kommun. Projektet riktar sig till barn från förskoleklass upp till och med årskurs tre. Eleverna har själva fått lämna in textunderlag till de kompositörer som sedan skapat låtar av materialet. På årets repertoar finns låtar om allt från rymdvargar till sjungande sushibitar.

     — Det är väldigt fantasifulla sånger! Att vara ute i skolorna och öva med barnen känns helt fantastiskt – det är underbart när de sjunger med! Det är finns så mycket glädje i det här, berättar sångpedagogen Lisa Thunberg.

För henne och barn runt om i kommunens olika skolor har repetitionerna nu dragit igång och klassrummen fylls med pianotoner och glada barnröster. Allsångprojektet genomförs varje år och det är gratis för skolorna att vara med.

     — Syftet med allsången är att genom musiken skapa glädje och gemenskap. Förutom att det är skapande så når vi genom musiken fram till många olika elever. Det här gynnar integration och mångfald! Det är väldigt härligt, konstaterar Lisa Thunberg.

Alingsås kommun