Publicerad 2020-03-05, kl 11:03

Lek och utveckling i fokus på Lodjuret

Myror och sopsamlarmonster i kombination med mycket lek och matlagning i skogarna runt Ängabo. Det är vardagen på förskoleavdelningen Lodjuret. 

Uteavdelningen Lodjuret har funnits på Ängabo förskola sedan 2010. Mari Andersson har jobbat som pedagog ända sedan starten, och stortrivs med arbetssättet.

— Vi ser på barnen att de njuter av att vara ute så pass mycket som vi är. Det är många förskolor som är ute mycket, men vi lagar även mat och äter utomhus så ofta vi har möjlighet och när vädret tillåter, säger Mari, som genom åren har sett hur verksamheten hela tiden har utvecklats.

 — Just nu håller vi på att gå över ännu mer till att ha barnen i smågrupper, det är viktigt för att alltid se varje barns behov och lärande på ett tydligt sätt. Sen har vi alltid ett tema vi arbetar kring, nu har barnen visat stort intresse för myror och därför har vi fokuserat på det. Vi har bland annat provat att mata dem och kommit fram till att de tycker om bröd och frukt.

Källsortera med sopsamlarmonster

Snart tar dock ett nytt tema vid. Barnen ska få bekanta sig med sopsamlarmonster, som är ett lekfullt koncept där barnen får närma sig en förståelse för hur människors val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. Tillsammans med sopsamlarmonstren får barnen öva på att källsortera, återvinna och förebygga avfall.

— Det ska bli kul att komma igång med det. Just miljön är något vi ständigt arbetar med, vi pratar exempelvis om allemansrätten och att man ska vara rädd om våra djur och vår natur, säger Mari Andersson.

Motorik och social samvaro

Verksamheten utgår från lokalen intill Ängaboskolan där barnen äter frukost inomhus varje morgon. Sen bär det av utåt, och barnen är med på tåget och har stort inflytande över vilka platser som ska besökas.

— Barnen leker så bra tillsammans ute i naturen, så det blir mycket social samvaro samtidigt som de tränar motorik när de hoppar över stock och sten. Sen drar sig barnen ofta till elden där vi kan sitta och mysa lite innan vi äter den goda maten tillsammans. De yngre barnen sover även utomhus i vagn året om, säger Mari Andersson.

Såväl Mari som hennes kollegor på Lodjuret har ett stort intresse för friluftsliv och är antingen utbildade äventyrspedagoger eller har annan utbildning i utepedagogik. Det är viktigt, både ur säkerhetssynpunkt och för att på ett bra sätt väva in läroplanen i utemiljön.

— Vi lär in ute, som vi brukar säga. Och vi märker att barnen trivs med det här sättet att arbeta, avslutar Mari Andersson.

Mer information

Anne-Lena Sundvall, rektor, 0322-61 63 77.
Mari Andersson, utepedagog, 0734-15 50 17.

Alingsås kommun