Publicerad 2020-02-15, kl 14:15

Gröna val när Alingsåsungdomar deltar på årets UF-mässa

Agnes Landén, Emma Alfredsson och Saga Persson säljer det miljövänliga papper de tagit framgenom sitt UF-företag.

Miljövänligt och närproducerat står högt på listan för många av de ungdomar på Alströmergymnasiet som om några veckor deltar på regionens UF-mässa i Borås.

Det är många ungdomar i kommunen som väljer att starta UF-företag, och på Alströmergymnasiet jobbar i nuläget runt 130 elever med det här som en del av sin utbildning. En tydlig trend är att flera av UF-företagen arbetar med närproducerade produkter utifrån ett hållbarhetsperspektiv läraren Johanna Fogelberg. 

 — Så är det absolut. Många elever drömmer om att starta egna företag i framtiden och med UF får de en möjlighet att testa på det och få en inblick i den ”riktiga” världen. För många blir företagandet en ögonöppnare – antingen tycker man att det inte alls är ens grej att driva eget eller så är det något man verkligen gillar och då är UF en viktig erfarenhet att ha med sig.

”Det har gått väldigt, väldigt bra!”

Ett av de företag som kommer att delta under den stora UF-mässan i mars är Smart3rp, som drivs av sex ungdomar som går på Alströmergymnasiet i Alingsås. Företaget säljer lokalproducerat, miljövänligt och återvinningsbart presentpapper från restprodukter. Pappret har sålts av bland Akademibokhandeln i Alingsås och av ICA Noltorp, berättar 18-åriga Saga Persson.

     — Det har gått väldigt, väldigt bra för oss – vi nådde vår produktionskostnad redan vid första säljtillfället, så det är riktigt roligt. Samtidigt så har det varit viktigt att det är en produkt som vi kan stå bakom och som är hållbar och producerad på ett bra sätt. Med all information vi har tillgång till idag går det inte att blunda för hur en vara påverkar miljön. Jag ser ingen mening med vårt företag om det inte är miljövänligt! 

”Vi kan göra mer miljövänliga val”

En annan av de hundratals utställare som den 11-12 mars ställer ut på UF-mässan i Borås är Lucas Hellström, som tillsammans med fyra klasskamrater från Alströmergymnasiet startat Skaft UF. Företaget säljer lokalproducerade, handgjorda slevhållare, som fästs på kastrullkanten.

     — För oss var det väldigt viktigt att satsa på ett förnybart material. Jag tycker inte att vi behöver producera nytt hela tiden utan vi kan göra mer miljövänliga val och återanvända. Vi måste gå samman för att göra det så bra val som möjligt ur miljösynpunkt.

Vill att produkterna gör skillnad

Under den regionala UF-mässan i Borås ställer elever från bland annat Alingsås, Vårgårda, Herrljunga och Boråstrakten ut, marknadsför och säljer sina produkter och tjänster. Att arbetet med UF-företagen har varit givande och inspirerande skriver både Lucas Hellström och Saga Persson under på. 

     — Jag kommer att ha jättestor nytta av det som jag har lärt mig av att driva UF-företag. Man lär sig ta ansvar, lägga upp försäljningspitch, arbeta i grupp och det ger erfarenhet av hur det funkar i näringslivet. Så det här har absolut varit jättebra, konstaterar Lucas Hellström.

     — Jag tycker det är väldigt kul med entreprenörskap och det är något som vore väldigt roligt att få arbeta mer med. Jag vill ha ett företag som gör skillnad för andra och inte bara säljer en produkt, avslutar Saga Persson.

Alingsås kommun