Publicerad 2020-01-31, kl 14:11

Elever och lärare byter kläder för att spara på miljön

På onsdag anordnar särskoleeleverna på Alströmergymnasiet en klädbytardag för elever och personal på skolan, i syfte att inspirera fler att spara på miljön.

Det är full fart i gymnasiesärskolans lokaler på Alströmergymnasiet i Alingsås. Papperskassar med kläder, skor och väskor tas om hand. Nytvättade kläder hängs upp på galgar och skor och handväskor radar eleverna upp på ett bord. 

     — Åh, jag sett lite snygga jackor! Där borta, pekar eleven Janita Kasurinen. 

”Vill ge hopp”

Bakgrunden till den klädbytardag som eleverna nu förbereder inför är att gymnasiesärskolan under läsåret jobbar med temat hållbar utveckling. En av de saker som eleverna pratat om är den rapport från FN:s handelsorgan UNCTAD som visar att textilindustrin är den näst mest förorenande industrin efter olja. Samtidigt bär vi våra plagg allt kortare tid.

     — Vi vill ge våra elever hopp om framtiden och vi vill att de ska känna att de kan påverka den. Under läsåret har vi visat filmer om bland annat miljöförstöring och då har eleverna blivit lite ledsna. Därför ordnar vi sådant här; det gör att eleverna känner att de kan påverka, förklarar läraren Lena Ågren.

     — Ja, då blir livet lite bättre, konstaterar eleven Kevin Kjelvik.

Utställning för att minska resursslöseri

Kläderna har eleverna samlat in från personal och elever på skolan och på onsdag får de som skänkt också vara med och byta till andra plagg. Under läsåret har eleverna gjort flera andra praktiska insatser på temat hållbarhet. De har skapat julkort och julstjärnor av papper de återvunnit. Pengarna de fått in genom att sälja det de tillverkat ska de skänka till miljöarbete. Eleverna har även plockat fimpar på skolans område och gjort en utställning i skolkafeterian där de åskådliggör hur mycket fimpar och papper som slängs. 

     — Jag hoppas människorna förstår och att de ska lära sig någon gång att inte förstöra miljön! Vi på särskolan ska kriga för miljön! Vi ska fortsätta plocka fimpar och samla in papper, säger eleven Kevin Kjelvik.

Han berättar att han och kamraterna under 20 minuters plockning häromdagen fick ihop över 500 fimpar. Och han gillar inte att det slängs saker i naturen. 

     — Nej. Men det är häftigt att vi kan göra något nytt av en del av de slängda grejerna. 

     — Ja, det är bra för miljön att ta hand om kläder som andra inte använder, så det här är lite kul, instämmer klasskamraten Moa Kurlberg.

Alingsås kommun