Hållbar utveckling i Alingsås

Hållbar utveckling innebär att möta mänsklighetens behov idag, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Texten uppdaterad 2024-04-30

En hållbar utveckling bygger på tre delar

Hållbar utveckling bygger på de tre dimensionerna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Dimensionerna är ömsesidigt beroende och skapar förutsättningar för varandra.

Social hållbarhet

Den sociala hållbarheten handlar om hur vi lever tillsammans i våra samhällen, hur samhällena är inkluderande, hur mänskliga rättigheter efterlevs och hur vi tar hand om varandra.

Ekologisk hållbarhet

Den miljömässiga hållbarheten handlar om hur vi människor tar hand om planeten, miljön och naturen runt omkring oss.

Ekonomisk hållbarhet

Den ekonomiska hållbarheten handlar om hur vi får samhället att fungera och hur vi genom skattefinansiering och privata investeringar uppnår en sund ekonomisk balans.

Agenda 2030

För att vi ska lyckas uppnå de globala målen för hållbar utveckling måste arbetet ske på lokal, regional och nationell nivå. Alla kan bidra i arbetet och ingen ska lämnas utanför.  

Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen ska ses som integrerade och odelbara.

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen

De 17 målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Carolina Dolff

NULL

Miljö- och klimatstrateg, Stabsavdelningen kommunledningskontoret

Caroline Forssbaeck

NULL

Folkhälsostrateg, Stabsavdelningen kommunledningskontoret