Riskklassning och kontrollavgift
På den här sidan kan du läsa hur ofta din livsmedelsverksamhet får kontroll, varför du betalar avgift och hur den beräknas.
Hur bestäms kontrollfrekvensen?
När du registrerar din livsmedelsverksamhet tilldelas den en kontrollfrekvens för planerad kontroll. Hur ofta kontrollen sker beror på verksamhetens riskklass, som bland annat baseras på de aktiviteter som utförs i verksamheten.
Kontrollfrekvensen anges i antal kontroller per fem år. Verksamheter med högre risk får fler kontroller. Bygg- och miljönämnden använder Livsmedelsverkets riskklassningsmodell för att beräkna kontrollfrekvens.
Vem utför kontrollen?
Kontrollerna utförs av livsmedel- och hälsaenheten inom samhällsbyggnadsförvaltningen på uppdrag av bygg- och miljönämnden.
Varför betalar du avgift och hur beräknas den?
Du betalar en avgift eftersom kommunen enligt lag ska ta betalt för den insats som utförs. Avgiften baseras på den tid som handläggare hos livsmedel- och hälsaenheten lägger ner på ärendet, inklusive:
- kontrollbesöket
- förberedelser och planering av kontrollen
- efterarbete och rapportskrivning
Timavgiften för livsmedelskontroll bestäms av kommunfullmäktige i Alingsås. Avgiften betalas av den som driver verksamheten och faktureras efter att kontrollen har genomförts.
Mer information
Vill du veta mer om riskklassningsmodellen som styr kontrollfrekvensen kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats (länk nedan).