Natura 2000-områden i Alingsås kommun
Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller och naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. EU:s livsmiljödirektiv, som reglerar Natura 2000, finns för att uppnå målen med konventionen om biologisk mångfald. Här kan du läsa om de sju Natura 2000-områden som finns i Alingsås kommun.
Bryngelsgärde
Storlek: Cirka 5 hektar
Naturtyper: Fuktängar, Slåtterängar i låglandet
Beskrivning: Natura 2000-området Bryngelsgärde ligger sydväst om Ödenäs kyrka. Området ingår i riksintresse för naturvård och friluftsliv och ett nationellt och regionalt värdefullt odlingslandskap. De småskaliga odlingsmarkerna vid Bryngelsgärde ligger på Ödenäsdrumlinens sluttningar. Störst naturvärde återfinns i de delar som utgörs av stenig så kallad hackslåttäng. Dessa områden har aldrig odlats upp och har sannolikt brukats som äng under mycket lång tid. Inom Natura 2000-området finns fornlämningar
Kärrbogärde
Storlek: 3 hektar
Naturtyper: Nordlig ädellövskog
Beskrivning: Natura 2000-området Kärrbogärde ligger öster om sjön Sävelången i direkt anslutning till Ingared samhälle. Området har värdefull natur och skogen är utpekad som nyckelbiotop.
Lärkemossen
Storlek: Cirka 571 hektar
Naturtyper: Högörtsängar, Högmossor, Öppna mossor och kärr, Rikkärr.
Beskrivning: Ett stort komplex av välvda mossar och örtrika kärr. Mosseplanen är rika på hydromorfologiska strukturer. Våtmarken är belägen i ett flackt landskap och omges av skogs- och jordbruksmark. En mindre å rinner genom våtmarken. Våtmarken utgör ett mycket välutvecklat och representativt exempel på en mosaik av välvda mossar. Kärren rymmer en artrik och för regionen sällsynt flora med flera rödlistade arter. Hela våtmarksområdet är betydelsefullt för ett flertal fågelarter och här finns bl.a. flera orrspelsplatser.
Nolhagaviken
Storlek: Cirka 52 hektar
Naturtyper: Fuktängar, Lövsumpskog, Svämlövskog
Beskrivning: Nolhagaviken är grund och har tidigare varit starkt övergödd. Genom igenväxning under några decennier uppstod en yppig våtmarksvegetation. Näringsrikedomen har även bidragit till att vissa krävande och ovanliga arter koloniserat området, t.ex. sjöranunkel, blomvass, korsslamkrypa och blåsäv. I området finns relativt orörda lövskogspartier med ett värdefullt djurliv. Området avsattes som naturreservat 1993, Nolhagaviken, och har sedan dess varit föremål för omfattande restaureringsåtgärder. Ungefär hälften av Natura 2000-området utgörs av öppet vatten. En stor del av de ingående strandmiljöerna översvämmas årligen eftersom Mjörn har kraftiga vattenståndsvariationer under året. Nolhagaviken är mest känd som rastlokal för flyttfåglar, i synnerhet vadare. Till de vanligaste fåglarna bland Nolhagavikens artrika häckfågelfauna hör skäggdopping, gräsand, sothöna, rörsångare och sävsparv.
Vikaryd
Storlek: Cirka 5 ha
Naturtyper: Trädkläd betesmark
Beskrivning: Vikaryd ligger cirka 4 km nordväst om Alingsås invid Mjörns nordligaste delar. Området består av välbetade ekhagar. Ekhagarna är av mycket stort värde för en speciell fauna och flora som är bunden till de gamla, grova lövträden. Hagarna är av stor betydelse för rödlistade arter.
Vrån
Storlek: Cirka 0,1 hektar
Naturtyper: Slåtterängar i låglandet
Beskrivning: Området ligger sydost om Alingsås och utgörs av en liten fuktig och stenig sidvallsäng omgiven av åkermark och skog. Markanvändningen har sannolikt lång kontinuitet på platsen och utgör enligt ekonomiska kartan från 1890-talet en rest av tidigare mer omfattande slåtterängar. Trots att området är av mycket litet är floran rik med många slåttergynnade arter.
Östad
Storlek: Cirka 106 hektar
Naturtyper: Nordlig ädellövskog, Trädklädd betesmark, Lövsumpskog, Näringsrik ekskog, Ädellövskog i branter, Näringsfattig ekskog
Beskrivning: Natura 2000-området Östad ligger vid sjön Mjörns nordvästra hörn och domineras till mycket stor del av lövskog och ädellövskog. Dessa lövrika områden varierar i topografi, jorddjup och markfuktighet. Skogen har stor variation vilket förklarar områdets mycket stora artrikedom.