Ansökan om hjälp
Om du är i behov av hjälp eller stöd gör du en ansökan hos myndighets avdelningen SOL.
Ansökan om stöd och hjälp
När du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller åldersförändringar inte klarar av vardagen på egen hand, kan du söka stöd och hjälp hos oss. Du behöver inte veta exakt vilken typ av stöd du vill ansöka om. Det räcker att du berättar för socialsekreteraren vad du inte längre klarar av i din vardag. Den vanligaste hjälpen att ansöka om är hemtjänst, trygghetslarm, avlösning till anhörig, korttidsboende, växelvård, dagverksamhet för personer med demenssjukdom och särskilt boende. Detta görs hos våra socialsekreterare.
Utredning, bedömning och beslut
Efter ansökan genomför socialsekreteraren en utredning utifrån arbetssättet individens behov i centrum. Socialsekreteraren utreder ditt aktuella behov av stöd, om stödet kan tillgodoses på annat sätt och om det kan anses vara skäliga levnadsförhållanden. Utredningen utgör därmed beslutsunderlaget för bedömningen av vilket behov som föreligger och vilken insats som kan bli aktuellt för dig.
Handläggning- och utredningstider fram till beslut
Enligt lag är vi skyldiga att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Hur lång tid det tar att utreda ditt ärende beror dock på en mängd olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande dina behov är, vilken grad av hjälp i hemmet du behöver eller om du behöver särskilt boende.
Handläggningstid för ärenden inom socialtjänstlagen (SoL) kan vanligtvis variera på mellan
1–5 veckor, under förutsättning att korrekt underlag har lämnats till handläggaren. Mer omfattande utredningar, till exempel särskilt boende kan ta längre tid, upp till 6 månader. Under jul- och sommarperiod kan utredningstiden vara längre.
Förändrade behov
Om dina behov förändras så att du behöver ändra eller avsluta den insats du fått beviljad, kontaktar du din socialsekreterare.
Tystnadsplikt
Biståndshandläggaren har tystnadsplikt. Det innebär att han eller hon inte får tala med någon utomstående om vad du berättat eller annat som rör dig. Biståndshandläggaren får inte heller lämna uppgifter om dig till annan myndighet utan ditt samtycke.
Överklagan
Om din ansökan om hjälp och stöd avslås eller beviljas till viss del, har du rätt att överklaga beslutet. Tillsammans med beslutet får du instruktioner om hur man överklagar. Överklagan skall vara Vård- och omsorgsförvaltningen tillhanda inom tre veckor från den dag du fick beslutet. Socialsekreteraren kan hjälpa till att formulera din överklagan