Om Alingsås stadsmiljöprogram

Ambitionen med stadsmiljöprogrammet är att ge en tydlig visuell inriktning för detaljerna i vår gestaltade livsmiljö, med bibehållen kvalitet och karaktär som överensstämmer med, och förhåller sig till, de värden som idag är centrala för stadskärnans karaktär och särdrag.

Texten uppdaterad 2024-05-29

Alingsås stadskärna präglas av fikakultur, levande handel och möten mellan människor. Miljön kännetecknas av lågskalig träbebyggelse, torg, parker, alléer och vatten med stora kulturhistoriska värden. Ambitionen med stadsmiljöprogrammet är att ge en tydlig visuell inriktning för detaljerna i vår gestaltade livsmiljö, med bibehållen kvalitet och karaktär som överensstämmer med, och förhåller sig till, de värden som idag är centrala för stadskärnans karaktär och särdrag.

Stadsmiljöprogrammet är ett rådgivande dokument med syftet att utveckla den visuella och funktionella kvaliteten, tillgängligheten och attraktiviteten i Alingsås stadskärna. Programmet ska vara ett vägledande verktyg och en inspirationskälla som på ett tydligt sätt visualiserar en viljeriktning mot en vacker stadskärna med ett genomtänkt och sammanhållet uttryck.

Målet med stadsmiljöprogrammet är att beskriva karaktärs- och identitetsbärande värden i stadsmiljön och hur vi utifrån dessa värden kan stärka stadens samlade uttryck genom omsorgsfullt utvalda möbler, utrustningar, material och färger.

Tillsammans med andra dokument, så som Stadsplan för Alingsås tätort och Alingsås Ljusplan, ska programmet underlätta för samverkan kring utformning, projektering och drift så att stadskärnan stärks som en attraktiv, tillgänglig och funktionell miljö att använda, besöka och verka i.

Stadsmiljöprogrammet beskriver ett samlat grepp kring utvecklingen av den gestaltade miljön i Alingsås stadskärna och kopplas till kommunens vision 2040:

Alingsås är Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapar vi livskvalitet för alla.
Stadsmiljöprogrammet har tagits fram av stadsmiljöavdelningen med stöd av avdelningen för kultur, turism och evenemang, tillväxtavdelningen, bygg- och miljöavdelningen samt Alingsås Energi.

Tillsammans med andra dokument, så som Stadsplan för Alingsås tätort och Alingsås Ljusplan, ska programmet ska vara ett verktyg för kommunens tjänstemän och för konsulter, näringsidkare och andra aktörer med intressen i stadskärnan.

Utgångspunkten för stadsmiljöprogrammet är dokumentet Utformningsprogram – Råd och riktlinjer från 1996/2000, som har uppdaterats, omarbetats och digitaliserats för att anpassas till nya krav och riktlinjer för stadsmiljön.

Stadsmiljöprogrammet gäller i Alingsås stadskärna.

Avgränsning Alingsås stadskärna, med platser av särskild karaktär markerade i rosa.

Syfte och mål

Stadsmiljöprogrammet är ett rådgivande dokument kring utformning med syftet att utveckla den estetiska och funktionella kvaliteten, tillgängligheten och attraktiviteten i Alingsås stadskärna. Programmet ska vara ett vägledande verktyg och en inspirationskälla som på ett tydligt sätt visar en viljeriktning och visuell linje mot en vacker stadskärna med ett genomtänkt och sammanhållet uttryck.

Målet med stadsmiljöprogrammet är att beskriva karaktärs- och identitetsbärande värden i stadsmiljön och hur vi utifrån dessa värden kan stärka stadens samlade uttryck genom omsorgsfullt utvalda möbler, utrustningar, material och färger.

Tillsammans med andra dokument ska programmet underlätta för samverkan kring utformning, projektering och drift så att stadskärnan stärks som en attraktiv, tillgänglig och funktionell miljö att använda, besöka och verka i.

Avgränsningar

Stadsmiljöprogrammet är framtaget för att tydliggöra viljeriktningen kring den gestaltade offentliga livsmiljön inom riksintresset Alingsås stadskärna, vilken avgränsas av västra stambanan i söder, i väst av Västra Ringgatan, i norr av Norra Ringgatan och i öst av Adelsköldsgatan och Vänersborgsvägen.

Ett antal platser i stadskärnan är av särskild karaktär och bygger på ett eget tema, ofta baserat på en koppling eller tolkning av platsens historia. Dessa platser tillåts, med utgångspunkt i stadskärnans basnivå, att ha sina egna uttryck för att förstärka den lokala karaktären. Dessa platser är Stora torget, Lilla torget, Kungsgatans gågata, Museiparken, Järtas park och Åmanska parken.

Stadsmiljöprogrammet omfattar råd och riktlinjer för möbler, utrustning, grönska, vatten, skyltar, markbeläggning, belysning, offentlig konst, utsmyckning, uteserveringar, evenemang, material och kulörer. Programmet är utformat för att kunna utvecklas med fler kapitel efter behov.

Genomförande

Arbetet med att infria stadsmiljöprogrammets mål och att följa upp dem leds och samordnas av samhällsbyggnadsförvaltningen med stöd av kommunens övriga förvaltningar.

Uppföljning

Samhällsbyggnadsförvaltningen ansvarar för att ta fram en uppföljningsplan för stadsmiljöprogrammets mål i form av en matris. Övriga förvaltningar deltar i uppföljningsarbetet utifrån sina ansvarsområden. Matrisen ska underlätta i uppföljningsarbetet genom att tydliggöra följande:

  • Vem som kan genomföra uppföljningen inom respektive delmål.
  • När uppföljningen ska genomföras.
  • Hur uppföljningen ska gå till.

Uppföljning av målen ska göras en gång per mandatperiod.

Användning och koppling till andra dokument

Stadsmiljöprogrammet ska fungera som ett verktyg för samverkan kring utformningen av den offentliga utemiljön i Alingsås stadskärna. Riktlinjerna beskriver en samlad basnivå som ska tillämpas för att stärka stadens identitet i samspel med stadsrummens skala och formspråk.

Stadsmiljöprogrammets ambitioner ska följas upp vid detaljplanering och myndighetsutövning. Vid projektering ska de riktlinjer och anvisningar som beskrivs i stadsmiljöprogrammet följas. Avsteg gällande utformning och funktion ska godkännas av ansvarig beställare på Alingsås kommun.

Stadsmiljöprogrammet avgränsas till att hantera den gestaltade offentliga livsmiljön endast på detaljnivå, inte på bebyggelsenivå (omfattas av Kulturmiljöprogram, antaget 2018) eller på strukturell nivå (omfattas av Stadsplan, antagen 2023). Detta innebär att programmets riktlinjer belyser betydelsefulla karaktärsdrag i en mindre skala, i permanent och tillfällig utformning av stadskärnans gator, torg och parker. Det kan röra sig om utformning av en soffa, integrering av lekfullhet i stadsmiljön och tillgänglighetsanpassning av gator och torg.

Relaterade planer, program och handböcker

  • I översiktsplanen från 2018 anges att viktiga inslag i den byggda miljön
    är gröna oaser i form av mindre parker, träd och vatten, vilka bidrar till närrekreation i staden och orterna. Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och identitetsskapande särdrag i bebyggelsen ska utvecklas och tas tillvara.

    Här kan du läsa mer om Alingsås översiktsplan.

  • Ambitionen med stadsplanen (antagen 2023) är att ge en tydlig
    men övergripande inriktning för den gestaltade livsmiljön i syfte att stadsutvecklingen görs med kvalitéer och karaktär som överensstämmer och förhåller sig till de värden som idag är centrala för stadens karaktär och identitetsskapande särdrag.

    Här kan du läsa mer om Stadsplan för Alingsås tätort.

  • Kulturmiljöprogrammet (antaget 2018) behandlar kommunens kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer och används i kommunens detaljplane- och bygglovsarbete. Programmet är även ett kunskapsunderlag för den breda allmänheten samt för enskilda fastighetsägare och större fastighetsbolag. Kulturmiljöprogrammet tydliggör hur kommunen ser på kulturarvet som en viktig resurs i samhällsutvecklingen.

    Här kan du läsa mer om Kulturmiljöprogram

  • Alingsås Ljusplan ska fungera som en gemensam och grundläggande kunskapsbas, för såväl kommunen som privata fastighetsägare, när det gäller ljussättning i Alingsås tätorter

  • Ett underlag från 2021 som tydliggör vilka grönområden och grönstråk som har störst bevarandevärden och som pekar på var det kan finnas behov av åtgärder för att stärka grönstrukturen. Underlaget bidrar till en större medvetenhet om grönskans tjänster i staden och bistår i analysen av hur olika grönstrukturer bör utvecklas.

  • Tillgänglighetsdatabasen (TD) är idag den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen. TD ägs, driftas och utvecklas av Västra Götalandsregionen.

    Här kan du läsa mer om tillgänglighet

Karolina Alvaker

NULL

Tf stadsträdgårdsmästare, Trafik- och parkenheten