Sammanfattningen av de olika egenskaper som utmärker, kännetecknar och särpräglar en stad är det som utgör stadens karaktär. Stadens identitet kan i sin tur beskrivas som invånarnas identitet som Alingsåsare, det vill säga invånarnas självbild i relation till staden. Stadskärnan spelar en betydande roll för Alingsås karaktär såväl som identitet eftersom det är här många människor möts, handlar och verkar.
Syftet med att beskriva de olika beståndsdelarna i Alingsås stadskärna är att dessa delar behöver beaktas och relateras till för att kunna säkerställa en harmonisk och balanserad utveckling av stadskärnan.
Karaktär i stadskärnan
De fysiska egenskaper som utmärker, kännetecknar och särpräglar en stad formar tillsammans stadens karaktär. De karaktärsbärande drag som presenteras här utgör nyckelvärden som vi gemensamt, som kommun, näringsidkare och fastighetsägare, bör sträva mot att upprätthålla i Alingsås stadskärna.
Karaktärsbärande drag i stadskärnan:
- Trästaden – historia, skala och omsorg om detaljer
- Den varma paletten – mångfald, glädje och trevnad
- Torgaxeln – dignitet, aktivitet och öppenhet
- Vattnet – dragkraft, naturbild och ro
Stadskärnans identitet
Stadens identitet kan beskrivas som relationen mellan en stad och dess invånare, det vill säga invånarnas identitet som Alingsåsare. Alingsås stadsmiljöprogram ska vara ett verktyg för att förstärka stadens identitet i stadsmiljön.
Identitetsbärande drag i stadskärnan:
- Småstaden – närhet, charm och möten på Kungsgatan
- Fikastaden – industrihistoria och kulturfenomen
- Potatisstaden – experimentlusta och grönt kulturarv
- Evenemangsstaden – lokal drivkraft och ljus i världsklass
Alingsås stad präglas av sitt historiska arv och stadskärnan är utpekad som riksintresse för kulturmiljövården i Västra Götalands län. Riksintresset omfattar innerstadens låga träbebyggelse med sina hantverks- och handelsgårdar från 1700- och 1800-talet, samt representativa institutionsbyggnader i stenhusarkitektur från sekelskiftet 1900.
Trästadsbebyggelsen utgör en påtaglig fond var du än befinner dig i stadskärnan. Byggnader, gårdar, färgsättning och detaljer bidrar med stor variation inom ramen för trästadens skala och proportioner och samspelar med stadskärnans vegetation, markmaterial, utrustning och belysning för att skapa en vacker helhet.
Karaktärsbärande drag för trästaden:
- Rutnätsystemet som utgör stadskärnans struktur.
- Arkitektur med skala, proportion och perspektiv i nära relation till människan.
- Traditionella och hållbara material som åldras vackert.
- En mjukhet i arkitekturens konturer, detaljer och färgsättning.
- Omsorg i val och utformning av detaljer.
- Närvarande grön struktur mellan byggnader och i offentliga rum.
De trä-, tegel- och stenhus som utgör stadskärnan är målade, murade eller putsade i en varm, varierad och välkomnande kulörpalett. Byggnadernas tak i tegel eller ärggrön plåt och stadens stenbeläggningar i röd och grå Bohusgranit samspelar fint med byggnadernas material och kulörer.
Tillsammans formar dessa delar i stadsbilden en harmonisk helhet.
Karaktärsbärande drag för kulörer och material:
- Mångfald av kulörer med basen i historisk färgsättning och traditionella pigment.
- Varma nyanser ur färgspektrat. Inslag av gult eller rött i grundfärgen får den att dra mot värmen.
- Detaljer och utrustning i svart smide.
- Mjukt nedsliten kullersten och gatsten med vacker patina.
Grönska.
Stora torget och Lilla torget utgör tillsammans med Museiparken och Lillån ett öppet och pampigt stadsrum där lägre trähus möter högre stenhus och där de offentliga ytorna ramas in av träd. Trapporna vid Lillån utgör axelns lågpunkt och naturliga samlingsplats eftersom torgytorna idag upptas av bilparkering. Museiparken är en grön oas med plats för vila och kultur. Delar av torgen används ibland till handel och evenemang.
Karaktärsbärande drag för torgaxeln:
- Öppet offentligt rum med två torg, en park och Lillån i ett sammanhang.
- Gammal kullerstensbeläggning och nyare stråk av smågatsten på Stora torget.
- Nyare granithällar och gatstensbeläggning på gator och gångbanor.
- Arkitektonisk grönska med inslag av praktplanteringar.
- Byst i brons av Jonas Alströmer, på sockel av sten med plantering runt.
Gerdska ström eller Lillån formar, tillsammans med ett pärlband av stora träd, ett blågrönt stråk i stadskärnan. Stensättningen och rätningen av ån utfördes under första hälften av 1700-talet. I samband med detta anlades också små trappor längs vattnet som användes till tvätt. De stora trapporna på var sida ån mellan torgen är en välanvänd samlingspunkt som anlades 2003.
Karaktärsbärande drag för vattnet i stadskärnan:
- Grönblått band genom stadskärnan med en sinnebild av natur. Bandet är delvis hårt (stenlagt, murar) och delvis mjukt (naturlig grön kant). Variationen genom staden är bra för olika karaktär längs ån.
- Spegeleffekt med känsla av rymd.
- Drar till sig både människor och djur.
- Rogivande kontrast till den stensatta omgivningen.
- Broar med berättelser om stadens historia
Alingsås är den lilla staden med närhet mellan fysiska platser såväl som mellan människor. Stadskärnan, och i synnerhet Kungsgatan, är en levande mötes- och handelsplats som lyckas stå stadigt i samtiden med charmen från äldre tider intakt. I småstaden finns möjligheter att flanera såväl som att stanna till och mötas eller sitta ned och betrakta. Med byggnadernas småskalighet och höga detaljeringsgrad som fond och med motortrafik reglerad efter människan är Alingsås stadskärna en trivsam och avslappnad livsmiljö.
Identitetsbärande drag för småstaden:
- Nära
- Cykelstad
- Mysig
- Igenkännande
- Omsorgsfull
- Pittoresk
- Traditionell
Alingsås är vida känd som fikastaden med sina många bagerier och kaféer. Idag finns inte många av de klassiska kaféerna och arbetarfiken bevarade, men fikakulturen lever i allra högsta grad kvar bland stadens invånare och besökare.
Sedan 2016 lockar fikavandringar tusentals besökare till Alingsås kaféer. Fikavandringen som turistattraktion har synts både i nationella och internationella medier vilket gör den till en betydelsefull profilbärare för fikastaden Alingsås.
År 2023 var det 290 år sedan det första bageriet öppnade i Alingsås då Anders Sundgren öppnade sin bagarbod på Stora torget.
Identitetsbärande drag för fikastaden:
- Social
- Kulturell
- Avkopplande
- Njutning
- Vardagsrum
- Livsstil
Jonas Alströmer var en entreprenör med drivkraft att lära, att undersöka och att utbilda. Han föddes 1685 i Alingsås och det var på hans ägor i staden som han, efter sina resor och utbildningar utomlands, började odla bland annat potatis. Jonas engagerade sig i att sprida potatisens värde som råvara då han såg många fördelar och möjligheter med knölarna.
Potatisen är fortfarande starkt förknippad med Alingsås. Varje år hålls Potatisfestivalen i juni månad där stadens invånare och besökare traditionsenligt bjuds på potatis och sill för att fira en älskad knöl.
Identitetsbärande drag för potatisstaden:
- Experimentlusta
- Drivkraft
- Grön
- Historisk
- Kulinarisk
Sedan drygt tjugo år tillbaka är Lights in Alingsås en viktig del av Alingsås identitet som evenemangsstad. I oktober månad varje år blir stadskärnan inte bara en upplevelse och mötesplats kring internationell ljusdesign utan involverar också lokala butiker, caféer och restauranger, föreningar och företag som bidrar med olika upplevelsevärden på temat ljus. I samband med Lights tillkommer flera mindre evenemang knutna till huvudevenemanget såsom loppet Running Lights och olika utställningar och konserter.
Andra evenemang som engagegar näringsidkare, invånare och besökare är Christmas Lights, Potatisfestivalen, torghandel, alléloppis, matmarknader och fikavandringar.
Identitetsbärande drag för evenemangsstaden:
- Attraktiv
- Glad
- Levande
- Spännande
- Dynamisk