Söka bostad

Letar du bostad i eller strax utanför Alingsås? Här får du lite tips på hur du kan tänka.

Texten uppdaterad 2024-01-23

 • Det är bra att börja söka en bostad i god tid. Man kan ställa sig i flera bostadsköer, både inom och utanför Alingsås kommun. Vissa bostadssajter kräver att du betalar en avgift varje år och andra kräver att du är aktiv och loggar in ofta. Det är upp till dig att hålla koll på vilka bostadssajter du har registrerat dig på och vad du ska göra för att fortsätta stå i bostadskö. Om du vill bo i Alingsås behöver du registrera dig i både kommunala och privata bostadsköer.

 • Det kan gå snabbt att få en lägenhet uthyrd för hyresvärden som har lagt ut annonsen, oavsett om det är ett första- eller andrahandskontrakt. Därför är det viktigt att du håller koll på din e-post så att du inte missar ett erbjudande. Om du får ett lägenhetserbjudande, var snabb med att tacka JA, så att lägenheten inte går till någon annan.

 • Kom ihåg att alltid skriva ett kontrakt med den du ska hyra av innan du betalar för lägenheten eller rummet. Innan kontrakt skrivs bör du även, tillsammans med hyresvärden, besöka bostaden så att ni är överens om bostadens skick.

  Ibland kräver den som hyr ut att du betalar en deposition innan du flyttar in. En deposition är en säkerhet för den som hyr ut att du lämnar lägenheten i bra skick. Oftast är det en eller två månadshyror som du får tillbaka när du flyttar ut.

 • I Alingsås (och i övriga städer) finns det flera privata bostadsajter där du kan registrera dig. Det underlättar att hitta bostad om du registrerar dig på flera olika bostadssajter.

  Du hittar en lista till kommunens privata hyresvärdar, vandrarhem, campingar och stugor på Alingsås Turistinformations hemsida. Gå vidare på länken ”Boende” och därefter till ”Flytta till Alingsås” för en lista på privata hyresvärdar. Hemsida: vastsverige.com/alingsas.

  På samma sätt kan du göra i andra städer genom att besöka turistbyråernas hemsidor.

 • En andrahandslägenhet hyrs alltså av den person som i sin tur hyr direkt av hyresvärden. På följande sajter kan du söka efter andrahandskontrakt.

  BLOCKET BOSTAD
  Blocket listar lägenhetsannonser i Sverige. Hemsida: bostad.blocket.se

  QASA
  En tjänst för andrahandsuthyrning. Här kan du söka bostäder och lägga in en gratis bostadsannons. Hemsida: qasa.se

  SAMTRYGG
  Samtrygg är en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning i hela Sverige. Det är gratis att skapa ett eget konto. Därefter kan du söka andrahands- bostäder i Sverige. Hemsida: samtrygg.se

 • På Sveriges domstolars webbplats kan du se vilka rättigheter och skyldigheter du har som hyresgäst eller inneboende – oavsett om du hyr i första- eller andrahand.

 • Det är viktigt att ge en bra bild av vem du är när du söker bostad. Privatpersoner som annonserar andrahandskontrakt, och även vissa hyresvärdar som erbjuder förstahandskontrakt, väljer själva vem
  ska få bo i lägenheten eller rummet. Därför är det bra att skriva ett personligt brev som du kan fånga hyresvärdens uppmärksamhet med. Anpassa ditt personliga brev efter varje annons.

  Du kan använda dig av mallen nedan som hjälp att komma igång.

   

  » Rubrik: Skriv en rubrik med koppling till bostaden som du söker

  » Det personliga brevet är en chans för dig att visa varför du ska få rummet eller lägenheten. Berätta om dig själv och dem som du ska bo tillsammans med (din make/maka, partner, sambo eller barn).

  » Beskriv dig själv med egna ord.

  » Hur skulle dina kompisar, bekanta eller din familj beskriva dig?

  » Varför du söker bostad

  » Var har du bott innan?

  » Vad gillar du att göra på din fritid?

  » Vilka är dina framtidsplaner?

  » Annan intressant info eller hälsning till din framtida hyresvärd?

  » Hur skulle en typisk helg se ut hos dig eller din familj?

  » Beskriv varför just denna bostad skulle vara perfekt för dig/er och utgå från detaljer i annonsen (antal rum, uteplats, tryggt område, nära till skola eller kollektivtrafik). Upprepa eventuella krav som finns i annonsen (till exempel djur- och rökfri, inga betalningsanmärkningar, deposition krävs).

  » Berätta om hur du/ni har bott tidigare. Om du har positiva berättelser från tidigare bostad, dela med dig av dessa och berätta vad som funkade bra. Informera att det finns referenser som kan bekräfta detta.

  » Skriv hur du enklast kan bli kontaktad, genom telefon, mejl eller annat sätt.

 • Har du skulder kan det försvåra dina möjligheter att få ett hyresavtal.

  Budget-och skuldrådgivningen
  Du kan få hjälp med att strukturera din ekonomi och även ansöka om skuldsanering. Se telefon- och besökstider här.

  Alternativt ring kommunens växel och fråga efter budget- och skuldrådgivning. Telefonnummer växel: 0322-61 60 00.

 • Det finns goda buss- och tågförbindelser mellan Alingsås och flera kommuner runtomkring. Se över dina möjligheter att pendla till jobb eller skola som ett alternativ.

  Sök din resa på vasttrafik.se eller sj.se.

  • Registrera dig på både kommunala- som privata uthyrnings- sajter och börja samla ködagar. Registrera dig idag!
  • Registrera dig på privata bostadssajter.
  • Ring och mejla till privata hyresvärdar.
  • Sök andrahands- eller inneboendekontrakt.
  • Berätta för vänner och bekanta att du söker bostad.
  • Sätt upp lappar i området om att du söker boende.
  • Sök lägenheter utanför Alingsås.
  • Betala av dina skulder eller ta hjälp av budget- och skuldrådgivningen.
 • Förstahandskontrakt
  Ett kontrakt på en lägenhet direkt med hyresvärden.

  Andrahandskontrakt
  Ett kontrakt mellan dig och den person som har förstahandskontrakt på lägenheten, ofta under en begränsad tid som ett halvår eller ett år. Den som hyr ut i andrahand behöver alltid ha hyresvärdens tillstånd för detta.

  Inneboende
  Du hyr en del av ett bo-ende, till exempel ett rum i en lägenhet.Personen som har förstahandskontraktet bor då kvar i lägenheten och ni delar på gemensamma utrymmen som kök och badrum. För att ha en inneboende behövs inget särskilt tillstånd.

  Lägenhetsbyte
  Om du redan har ett förstahandskontrakt till en lägenhet kan du göra ett byte med en annan person, som också har ett förstahandskontrakt. Lägenhetsbyten måste alltid godkännas av båda hyresvärdarna.

Alingsås kommun