Råd vid byte av värmesystem

Värme och varmvatten är oftast den största energiposten i huset. Nuvarande värmesystem har stor betydelse för vad som är ett bra val när det är dags att byta.

Byta ut en värmepump

Om huset redan har en värmepump är det generellt enklast att byta till en värmepump av samma slag men en nyare modell som är mer energieffektiv. Energivinsten blir ofta betydande.

Byta ut en elpanna

Om huset har en elpanna finns flera valmöjligheter. De flesta prioriterar låga driftkostnader och minimalt underhåll och väljer därför en värmepump av något slag, eller fjärrvärme om det finns. Vid byte från elpanna till värmepump minskar energikostnaden för värme och varmvatten med drygt 60 procent.

  • En luftvattenvärmepump ger värme och varmvatten och är ett bra och vanligt val för många hustyper, från mindre och medelstora villor till lite större.
  • En bergvärmepump ger värme och varmvatten men är dyrare än en luftvattenvärmepump. Det samma gäller jord- och sjövärme. Om behovet av värme och varmvatten är större än i en medelstor villa kan det här vara ett ekonomiskt bra val för både bostäder och lokaler. Man behöver kontrollera att det är tekniskt lämpligt att borra för bergvärme, anlägga jordvärme eller installera sjövärme samt anmäla installationen till kommunen innan installationen påbörjas. Läs mer på sidan om värmepumpar. Värmepumpar – Alingsås kommun

En frånluftvärmepump ger värme, varmvatten och ventilation. Om man samtidigt vill förbättra husets ventilation kan det här vara en bra lösning. Ventilationsrör behöver installeras vilket ökar investeringskostnaden. Det finns billigare modeller av frånluftvärmepumpar och det finns dyrare. De dyrare modellerna är mer energieffektiva. Röret från värmepumpen ut till taket behöver isoleras mer jämfört med det befintliga. Vid nybyggnation av villor är en frånluftvärmepump vanligast.

Komplettera med ventilation?

Vissa modeller av luftvatten- och bergvärmepumparna kan kompletteras med en frånluftvärmemodul för att även få energieffektiv ventilation. När ventilationen förbättras kan nya friskluftventiler behöva installeras. Om det finns störande ljud, exempelvis från trafik, kan man välja ljuddämpande friskluftventiler. Några modeller av frånluftvärmepumparna kan kompletteras med en tilluftmodul.

bild på hus

Byta ut elelement

Hus som har elelement, så kallad direktverkande el, har andra valmöjligheter.

  • En snabb och enkel åtgärd är att komplettera med en luftluftvärmepump. En luftluftvärmepump blåser ut värme som värmer upp rummet. Öppen planlösning ger bra värmespridning och värmen kan även sprida sig via trappan till delar av övervåningen. Däremot är det svårt för värmen att sprida sig till rummen intill. En luftluftvärmepump bör ses som ett komplement. Man bör behålla elelementen. De kan behövas i rummen längst bort från värmepumpen eller de allra kallaste perioderna. Det blir stor energivinst i de delar av huset som luftluftvärmepumpen når.
  • En värmepumpsberedare är en liten värmepump som ersätter varmvattenberedaren. Vid byte från en traditionell varmvattenberedare till värmepumpsberedare minskar energikostnaden för varmvatten med drygt 60 procent.

En luftluftvärmepump och en värmepumpsberedare är en energieffektiv kombination. Installationerna kan göras var för sig om man vill dela upp investeringen.

  • Installation av vattenburen värme ger möjlighet att ansluta en värmepump, eller fjärrvärme om det finns. Det är en stor investering att installera både värmerör i alla rum som ska ha vattenburen värme och investera i en värmepump. Vid byte från elelement till värmepump minskar energikostnaden för värme och varmvatten med drygt 60 procent.
  • En ved-, pelletskamin, kökspanna eller kakelugn ger god värme som kan avlasta eller komplettera elelementen. Om det är en ny kamin som ska installeras i syfte att värma upp huset behöver det vara en tyngre modell som ger värme även efter att brasan slocknat. Beroende på tyngd och placering kan golvbjälklaget behöva förstärkas. Anmälan, i vissa fall bygglovsansökan, till byggnadsnämnden behöver godkännas innan installationen påbörjas. Detta är troligen inte den mest ekonomiska eller energieffektiva lösningen man kan ha andra fördelar.

Byta ut en bränslepanna

Om det är en ved-, pellets- eller oljepanna som ska ersättas med värmepump ändras husets förmåga att hantera fukt och ventilation. Huset är också anpassat till en högre temperatur i värmesystemet än vad en värmepump normalt ger. Om fönstren eller fasaden är renoverad och därmed mer energieffektiv kompenserar det värmepumpens lägre temperatur. Om man upplever att värmepumpsvärmen ändå inte riktigt klarar att värma upp ett rum kan man byta till en större storlek på radiatorn.

bild på elkontakt

Styra och reglera

Alla nya värmesystem och värmepumpar kan styras och regleras på olika sätt för att ge värme och varmvatten så ekonomiskt och energieffektivt som möjligt. Vissa kan styras av elpriset, effektbehovet eller egen solel. Titta på vilka appar och funktioner de olika modellerna erbjuder.

Kolla energimärkningen

Alla värmepumpar har en energimärkning. Titta på själva energimärkningsetiketten för de modeller ni är intresserade av och jämför. Energimärkningsetiketten ger mer information än enbart den sammanfattande energimärkningen

Hushåll med energin!

Om det är möjligt är det bra att täta och isolera huset innan man byter värmesystem. Tätning och isolering minskar energibehovet och kan göra investeringen i nytt värmesystem billigare. Tilläggsisolering av vindsvåning och kattvindar är en relativt enkel åtgärd och ofta mycket kostnadseffektivt. Byte av fönster, dörrar och tilläggsisolering av fasaden har också stor betydelse för energibehovet. Det är dock stora investeringar och görs främst av andra skäl än energieffektivisering.

Bidrag

Privatpersoner kan i många fall få ROT-avdrag för arbetskostnader i samband med byte av värmesystem. Mellan 12 maj 2025 och 31 december 2025 föreslås att ROT-avdraget är 50 procent av arbetskostnaden. Fram till 1 juni 2025 finns också ett statligt bidrag att söka för energieffektivisering. Bidraget är 50 procent av materialkostnaderna, dock som mest 30 000 kronor. Läs mer om bidraget på Boverkets sida Bidrag för energieffektivisering i småhus – Boverket.