Nationell idrottsutbildning (NIU)

Utbildningen för dig som vill kombinera en elitsatsning inom fotboll eller handboll med högkvalitativa gymnasiestudier. Du får en idrottsutbildning godkänd och framtagen av de nationella förbunden för att ge dig de bästa möjligheterna att utvecklas till en elitspelare.

Texten uppdaterad 2022-10-19

Alströmergymnasiet erbjuder Nationell idrottsutbildning (NIU) inom handboll och fotboll för både flickor och pojkar. Utbildningen är certifierad av Svenska Fotboll- och Handbollförbundet som garanterar kvaliteten på träningen och studierna.

Du kombinerar ditt idrottande med vanliga gymnasiestudier. Programmen som du har att välja mellan när du söker till NIU är Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, El- och energiprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet. Du hittar mer information på respektive programsida.

Du tränar tre pass i veckan under skoltid och flera pass i veckan med din egna klubb. Träningspassen som är förlagda under skoltid består av en kombination av praktisk träning, teori och fysträning.

Ansökan till NIU

För att ansöka till Alströmergymnasiets NIU-program behöver du först ansöka separat till antingen handbolls- eller fotbollsutbildningen. Mer info om hur du ansöker hittar du under respektive inriktning här nedan. Du får också genomföra antagningsträningar och personliga intervjuer. Om du kvalificerar dig för en NIU-utbildning måste du också göra en ansökan till något av de nationella programmen som finns tillgängliga för NIU-elever på Alströmergymnasiet. 

Interna genvägar

HandbollFotboll

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet