El- och energiprogrammet

Programmet för dig som vill ha en stimulerande och praktisk utbildning inom elteknik eller automation. Du får en yrkesexamen som är kvalitetssäkrad av elteknikbranschen och som ger mycket goda chanser till snabb anställning. Perfekt för dig som vill arbeta med elinstallationer, energiteknik eller automationsteknik.

Texten uppdaterad 2023-11-15

Under din utbildning lär du dig om produktion, installation och distribution av system för el och energi. Dessutom får du kunskap i el- och energiteknik, automation, datorteknik och säkerhetsfrågor. Säkerhet är centralt i alla moment som utförs på programmet. Dina studier består både av teoretisk och praktisk undervisning. Merparten av dina praktiska timmar spenderar du med individuellt arbete i skolans verkstad.

Börja jobba direkt efter gymnasiet

Alströmergymnasiets El- och energiprogram  är en ETG-skola. ETG College är ett utbildningskoncept som drivs av elteknikbranschen med syftet att försörja elteknikbranschen med välutbildade elektriker. Studierna ger dig en ETG-examen som förstaårsmontör. Det innebär att du inte behöver gå som lärling utan är anställningsbar direkt efter gymnasiet.

Var med och bygg Lights in Alingsås

Alströmergymnasiets El-och energiprogram är en stor aktör på det mycket populära ljusevenemanget Lights in Alingsås. Som elev är du med och bygger upp ljusevenemanget tillsammans med ljusdesigners från hela världen. Du jobbar med Lights in Alingsås under ditt andra och tredje läsår.

Pröva dina kunskaper i arbetslivet

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du spenderar minst 16 veckor ute på praktik på en eller flera arbetsplatser. Du får både arbetserfarenhet och bra kontakter att använda när du söker jobb.

Välj mellan två programinriktningar

El- och energiprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Elteknik Automation. Du väljer inriktning inför årskurs två. Du kan läsa mer om respektive inriktning nedan.

Inriktning Elteknik

Här lär du dig installera och reparera elanläggningar, larm och system för Tv och datorer. Du har också möjligheten att fördjupa dig inom belysnings- och styrteknik.

Inriktning Automation

Här  fördjupar du dina kunskaper inom elektroteknik och datorteknik. Du lär dig mer om teknik för drift, underhåll och programmering av olika system. Det finns även möjlighet att fördjupa dig inom till exempel industriautomation och automationsteknik.

Högskolebehörighet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram där högskolebehörighet ingår.

Stefan Achilles

NULL

Programledare el- och energiprogrammet, Alströmergymnasiet

Maria Lindberg

NULL

Rektor sektor 4 (HA, EK, EL, ES), Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet