Agenda 2030 innehåller en deklaration och 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen konkretiseras med 169 delmål och 230 globala indikatorer. Agendan syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen ska ses som integrerade och odelbara. Med det menas att det behövs balans i arbetet med att nå målen och för att kunna hantera målkonflikter och stimulera synergier som kan finnas mellan miljö, ekonomi, sociala värden och samhällsplanering, vilket är en förutsättning för att nå en hållbar utveckling.
Regeringen har som ambition att Sverige ska vara ledande i arbetet med att genomföra Agenda 2030. För att konkretisera ambitionen finns en nationell handlingsplan med ett antal centrala åtgärder för hållbar utveckling. I handlingsplanen framhålls att kommuner och regioner har centrala roller i genomförandet av Agenda 2030 och behöver integrera arbetet med hållbar utveckling och Agenda 2030 i sin ordinarie styrning och ledning.
Agendan syftar således att fram till år 2030 uppnå tre dimensioner av hållbar utveckling världen över:
- Ekologisk hållbarhet
- Ekonomisk hållbarhet
- Social hållbarhet
För att vi ska lyckas uppnå de globala målen för hållbar utveckling måste arbetet ske på lokal, regional och nationell nivå. Alla kan bidra i arbetet och ingen ska lämnas utanför.
