Studenter som skriver prov

Prövning för betyg - Campus Alingsås

En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och sedan prövas på kursen.

Eftersom man inte får läsa om en kurs man sedan tidigare läst och fått minst betyget G/E på, är detta en möjlighet att till exempel försöka höja betyget eller snabbt få betyg i en kurs man inhämtat kunskap i och vill pröva för betyg. 

Hur genomförs prövningen?

I de fristående gymnasiala högskoleförberedande kurserna är det Hermods som ansvarar för prövningarna men Campus Alingsås administrerar anmälan och provtillfällena.

Prövningen genomförs vid ett provtillfälle (se aktuella datum längre ner i texten) på plats i Utbildningens hus i Alingsås. Skrivtiden varierar från tre till fem timmar beroende på kurs.

I många kurser ingår också en muntlig examination vilken genomförs via webbkamera och headset (finns dator med rätt utrustning att boka på Campus Alingsås). Detta gäller samtliga språkkurser, inkl. svenska, samt Gymnasiearbete och Samhällskunskap 3. Din muntliga eximination sker först när din skriftliga del av prövningen är inskickad till rättande lärare. Mer detaljerad information om den muntliga prövningen får du med dig hem från den skriftliga delen av provet.

Innan prövningen kommer du att få inloggning till Hermods läroplattform där du anger ditt betygsmål med prövningen. Via läroplattformen kan du också kontakta ansvarig lärare. Ungefär en vecka innan provdatumet får du via mail information om eventuella godkända hjälpmedel för din prövning.

När det gäller prövning i Biologi, Fysik, Kemi och Naturkunskap krävs att du laborerat. Om du ska göra prövning i någon av dessa kurser där det finns krav på laborativa kunskaper kommer du också att kopplas till en laborationskurs för att kunna komplettera prövningen med laborationsrapporter. Om du sedan tidigare har ett godkänt betyg i en laborativ kurs ska du lämna in en kopia av betyget till oss för att på detta sätt kunna tillgodoräkna dig dina laborationskunskaper och då inte behöva göra detta moment av prövningen.

Aktuella prövningsdatum

Du kan anmäla dig till prövning i en kurs per prövningstillfälle.

  • 13 mars kl. 09.00 (samling kl. 08.40)

            Sista anmälningsdag 13/2

  • 8 maj kl. 09.00 (samling kl. 08.40)

            Sista anmälningsdag 8/4

Vem kan göra en prövning?

  • Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning har möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete. Det här gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet.
  • Du som är över 20 år (efter den 1 juli det år du fyller 20).
  • Du som har avslutat gymnasieskolan med examensbevis, slutbetyg eller studiebevis oavsett hur gammal du är.

Vilka kurser kan man göra prövning i?

Hos oss kan du göra prövning i de kurser du ser i listan vid anmälan. Om du är osäker på vilken kurs du ska göra prövning i kontakta i så fall studie- och yrkesvägledaren på Campus Alingsås.

Är det någon kurs du vill göra prövning i som vi inte erbjuder kan du antingen vända dig till din gamla gymnasieskola eller se om en annan kommun erbjuder prövning i den aktuella kursen.

Anmälan och kostnad

Anmälan längre ner på sidan.

För att anmälan ska bli giltig krävs att du betalar en administrativ avgift på 500 kronor/kurs. Inbetalningen/kvitto på inbetalning måste vara Campus Alingsås tillhanda senast sista anmälningsdatum för prövningen. Saknas din inbetalning kommer du automatiskt att avregistreras från prövning. Prövningen är dock kostnadsfri för kurs som du läst på vuxenutbildning sedan tidigare och har betyget IG eller F i. Litteraturkostnad tillkommer. 

Betalning sker till bankgiro 360-3420. Ange följande uppgifter på inbetalningen:

  • prövning
  • ditt namn
  • valt prövningsdatum

Du kan också komma till receptionen i Utbildningens hus för att betala kontant eller med swish (vi tar ej kort).

Den administrativa avgiften återbetalas inte, även om du inte genomför prövningen. Du kan vid förhinder skjuta upp din prövning till nästa prövningstillfälle. Om du måste ändra prövningsdatum kontaktar du Campus Alingsås reception. 

Inför prövningen

Cirka 1 vecka före prövningen får du via mail, mer detaljerad information om var i Utbildningens Hus du genomför prövningen. Du kommer också att få inloggning till Hermods lärplattform Novo där du anger ditt betygsmål med prövningen.

Observera att vid både skriftligt och muntligt prov krävs att du kan uppvisa legitimation (fotolegitimation).

För mer information

Campus Alingsås
Utbildningens Hus
Östra Ringgatan 16
Telefon 0322-61 65 60
E-post: vuxenutbildningen [at] alingsas [dot] se

E-tjänst