Solenergi

Många är intresserade av att skaffa solceller och att själva producera en del av den el de förbrukar. Eftersom det är en ganska stor investering och anläggningen har en livslängd på 30 år så är det viktigt att planera med omsorg.

Om du vill fördjupa dig direkt kan du gå till Solelportalen hos Energimyndigheten.

Har jag ett bra hus för solenergi?

De flesta tak kan användas. Söderriktade tak ger mest el per år. Tak mot öster ger mer el på förmiddagar och tak mot väster ger mest el på eftermiddagar och kvällar. Om man har solceller i flera riktningar får man egen el under fler timmar per dygn. Undvik att placera solceller där de regelbundet blir skuggade mellan april – september.

Solceller sätts oftast på taket men det finns också teknik för att montera på fasader. I de flesta fall är de svarta, rektangulära, solcellspanelerna det mest ekonomiska valet. Tegelfärgade paneler och paneler som liknar takpannor finns. Solcellspaneler för fasader finns i flera kulörer.

För byggnader med stora tak eller flera brandceller, exempelvis radhus, behöver solcellernas placering anpassas till byggnadens brandskydd.

Solceller på ett tak

Kan jag bli självförsörjande på el?

I praktiken är det väldigt svårt att vara helt självförsörjande på el med enbart solceller. Det mesta produceras sommartid och vintertid blir det för lite el för att räcka till. Visst kan man producera sitt årsbehov av el men det är svårt att lagra sommardagarnas överskott till tider när elen behövs.

Lönar det sig?

Generellt är solel lönsamt, men det varierar beroende på förutsättningarna. Man får betalt för överskottsel som går ut på elnätet.

Den kanske mest lönsamma kilowattimman är den som du, med solcellernas hjälp, slipper köpa. Förutom kostnaden för själva elen slipper du även överföringsavgiften, energiskatten och momsen på de kilowattimmar som du slipper köpa.

Statligt stöd och bidrag

Privatpersoner kan i de flesta fall få 20 procent i stöd för solcellsinstallationer, så kallad skattereduktion för grön teknik. Från 1 juli 2025 föreslås skattereduktionen vara 15 procent.

  • Det är kostnaden för arbete och material, inklusive moms, som ger skattereduktion.
  • Maxbeloppet i skattereduktion är 50 000 kronor per person och år
  • Solcellerna måste vara anslutna till elnätet
  • Installationen måste göras på ett småhus eller lägenhet som du äger eller i en lägenhet som är en bostadsrätt som innehas av dig
  • Det måste vara i ditt eller din förälders hushåll
  • Småhus eller en lägenhet som ägs av dig och är under uppförande kan få skattereduktion
  • Avdraget görs direkt på fakturan och räknas sedan av från din skatt som en skattereduktion

För företag och föreningar finns inget renodlat solcellsbidrag att söka.

Egen solel vid elavbrott

För att ha nytta av solcellerna vid elavbrott måste du ha en växelriktare som är avsedd för så kallad ö-drift och en teknikbox som kopplar bort det ordinarie elnätet. Solcellsanläggningen behöver också ett separat jordtag. Jordtaget ska kontrollmätas vart åttonde år.

Systemet bör kompletteras med batterier för att det ska ge el även när solen går i moln eller går ner för dagen.

Vid elavbrott kan el matas ut via teknikboxens uttag. Om en vattenpump eller annan större utrustning ska kopplas in kan teknikboxen behöva trefasuttag och behöva dimensioneras för att klara startströmmens effekt.

Solceller och batterier i normal villastorlek kan förväntas ge el till det nödvändigaste medan exempelvis elvärme, får prioriteras bort eller lösas på annat sätt.

Batterier för energilagring

Med batteri kan du lagra el för att använda vid ett senare tillfälle, oftast inom ett dygn. Vanligtvis är det el från solcellerna som laddas in i batteriet. Det vanligaste är sedan att använda egen solel när elbehovet är högre än vad solcellerna ger. Batteriet kan även ställas in för att ge el först när husets elbehov överstiger en viss nivå.

Det är också vanligt att teckna ett avtal med ett företag som tar kontroll över batteriet. Batteriet står då i beredskap för att både ladda in och ur beroende på elnätets behov. Med ett sådant avtal får du betalt för tidsperioden som batteriet står i beredskap. Ytterligare en tänkbar användning är att ladda upp batteriet när elpriset är lågt för att slippa köpa el när elpriset är högre. Beroende på typ av batteri och styrsystem kan batteriet användas till en eller flera funktioner samtidigt.

Många som installerar solceller installerar också batterier på 10–15 kilowattimmar. Tillverkarens anvisningar anger var batterierna kan placeras för att fungera bäst utan att bli överhettade eller nedkylda. Det är en rekommendation att batterier placeras i en separat byggnad, alternativt i ett brandtekniskt avskilt utrymme som är möjligt för räddningstjänsten att ventilera. Batterier med större kapacitet än 20 kilowattimmar som installeras efter 30 juni 2025 måste i de flesta fall placeras i egen brandcell.

Installera säkert

Vid en installation placeras ofta elkablar där det normalt sett inte finns strömförande material. De kan därför utgöra en risk om arbete behöver utföras på byggnaden. Exempelvis om räddningstjänst, hantverkare eller annan servicepersonal behöver arbeta med byggnaden.

  • Elektriska installationer får bara göras av behörig elektriker. Branschens Elinstallationsregler anger hur installationen ska göras, vilka komponenter som ska ingå och hur de olika delarna ska märkas ut så att det framgår vad det är.
  • Kontrollera att företaget du anlitar får jobba med solcellsanläggningar. Det görs via Elsäkerhetsverkets tjänst Kolla elföretaget. Där väljer du Produktionsanläggningar.
  • Kontrollera med säljaren att husets huvudsäkringar klarar av maximalt utmatad effekt. Eventuellt behöver säkringsnivån höjas eller att någon åtgärd görs så att maximalt utmatad effekt ligger inom vad huvudsäkringarna klarar utan att riskera överhettning.
  • För bland annat Räddningstjänsten är det viktigt att snabbt se att solceller finns, var och hur de kan kopplas ifrån.
  • Tänk på att solcellspaneler kan skapa solreflexer.
  • Snö glider lätt av solcellspanelerna. Snörasskydd kan behövas på taket för att skydda mot fallande snö.

Underhåll av solceller

En solcellsansläggning som varit igång några år kan behöva en kontroll och genomgång. Kablar och kontakter på taket kan ha lossnat från sina fästen eller skadats. Äldre installationer kan behöva nya fästen för kablar och kontakter.

För övrigt behöver en solcellsanläggning väldigt lite underhåll. Det är bra att titta till paneler och växelriktare lite då och då i fall något ändrats som skulle kunna påverka driften. Titta efter eventuella felmeddelanden från växelriktaren. Se vad skötsel- och underhållsinstruktionerna säger för växelriktaren och panelerna. En oberoende besiktning kan upptäcka sådant som kan ge problem framöver.

Damm, pollen, frömjöl och löv på solpanelerna sköljs vanligtvis bort av regn.

Om du köper ett hus med solceller är det bra att få dokumentation av solcellsanläggningen. Det kan också vara bra att göra en kontrollbesiktning för att se vilket skick den är i och planera eventuellt underhåll.

Elsäkerhetsverkets föreskrift, ELSÄK-FS2022:3, ställer krav på att företag har rutiner för löpande kontroll av sin solcellsanläggning.