2 Driftstörningar
sv Swedish

Sommarföretagarskola

Är du ungdom och vill driva företag i sommar? – se hit! Alingsås kommun och Vårgårda kommun vill för andra året inspirera unga personer att bli framtidens företagare. Utbildningen hålls av Nyföretagarcentrum Alingsås.

Texten uppdaterad 2022-05-02

Vad lär jag mig

Syftet med satsningen är att du ska få möjlighet att testa hur det är att starta och driva ett eget företag under ditt sommarlov. Först får du en veckas utbildning där du kommer igång med din affärsidé och får stöd från projektledare och rådgivare från det lokala näringslivet.

Sedan är det upp till dig. Du driver ditt företag under minst tre veckor och bestämmer själv över din tid och ambitionsnivå. Du kan jobba ensam eller tillsammans med en kompis. Du får ett startbidrag på 2000 kronor för att du ska komma igång med ditt företag. Vinsten från det du säljer får du behålla, minus de utgifter som ditt företag har haft. När projektet slutar i augusti ska du visa hur mycket du sålt och vad du har köpt. Vi berättar hur du gör, men du har eget ansvar för din ekonomiska redovisning.

En vecka fylld av erfarenheter

Ditt sommarföretagande börjar med en introduktionsvecka där vi lär dig allt du behöver veta som företagare. Gruppdiskussioner och eget arbete varvas med föreläsningar där du lär dig om personlig utveckling, ekonomisk redovisning, försäljning och marknadsföring. Under utbildningsveckan får du chans att möta föreläsare och rådgivare från det lokala näringslivet genom bland annat företagsbesök, inspirationsföredrag och draknäste. De delar med sig av kunskaper och erfarenheter som du har nytta av både under tiden som entreprenör och för resten av livet. Sedan är det dags för dig att sätta igång att börja sälja dina produkter eller tjänster.

Själva introduktionsveckan äger rum mellan den 13-17 juni 2022 och innan det får du möjlighet att lära dig mer om utbildningen vid två förberedande informationsträffar den 28 april och 17 maj.

Hur jag anmäler mig

Det är enkelt! Till och med den 15 maj 2022 kan du som är folkbokförd i Alingsås kommun anmäla ditt intresse. Antalet platser är begränsade och i samband med uttagningsprocessen lägger vi stor vikt vid att du i ansökan har beskrivit vem du är och varför du vill delta. Observera att du måste ha fyllt 16 år för att delta.

För att anmäla dig efter slutdatum för digital anmälan den 17 april, kan du anmäla ditt intresse direkt till projektledare Jenny Almén Linn, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum på jenny.linn@nyforetagarcentrum.se, eller 0708-69 95 02, senast den 15 maj.

Varmt välkommen till en spännande och lärorik sommar!

Recept på en lyckad affärsidé

Första steget mot ett eget företag är att skapa en affärsidé. Du väljer själv vad du vill göra, men planera noga och diskutera gärna idén med projektledare och vänner.

Tänk över vad du har för intressen, vad du är bra på och varför kunderna ska välja dig. Kanske har du en unik idé, men har du inte det måste du kunna skilja dig från mängden. Ju mer du vet om marknaden och dina konkurrenter, desto lättare blir det att skapa ett livskraftigt företag.

Nästa steg är att vara uthållig. Många företag behöver tid på sig innan de går med vinst. Genom att lära känna dina kunder och justera din plan lär du dig vad som passar bra för ditt företag. Alla verksamheter är unika, så du måste pröva dig fram. 

Fråga gärna om hjälp. Handledarna kommer med råd om hur du kan gå vidare.

Till sist är det viktigt att du följer din plan i mötet med kunden. Pratar du om service och kvalitet ska det synas i det du gör. Genom att skapa förtroende och ge ett vänligt bemötande kommer kunderna ihåg dig. Då blir det lättare att sälja till dem fler gånger.

En väg ut

NULL

Integration och Arbetsmarknad

Anna Milsta

NULL

Näringslivsstrateg, Näringslivsenheten