Jubileumshelgen

Helgen den 20-22 september 2019 var det fest i hela Alingsås. I strålande solsken firades den nyblivna 400-åringen med kunglig glans.

Texten uppdaterad 2020-09-17

Fredagen

Fredagskvällen var till stor del vigd åt ungdomarna. Jubileumskassan gav bidrag till ungdomsfullmäktige som fick ordna ungdomarnas egen jubileumsfest på Arena Elva där huvudnumret var musik- och humorgruppen De Vet Du.

På fredagen startade också Kom Loss-mässan i Nolhagahallen som är en föreningsmässa som lyfter frågor inom hälsa och tillgänglighet. Peter Ojala, som bland annat har spelat för svenska landslaget i paraishockey, var konferencier hela mässan, där han även spelade en uppvisningsmatch i rullstolstennis mot Robin Söderling, föredetta tennisproffs. En annan inbjuden specialgäst var förra landslagsspelaren i fotboll Johan Elmander, men även många lokala föreningar och aktörer var på plats för att visa upp sina verksamheter.

Lördagen

I strålande solsken var lördagen den stora jubileumsdagen som startade med tårtkalas på Lilla torget. Samtidigt visade kommunens rika föreningsliv upp sig i temaparkerna i Nolhaga park och i Nolhagahallen pågick Kom Loss-mässan för fullt.

Kronprinsessparet gästade Alingsås, bland annat för att plantera ett träd i Nolhagapark, besöka nya Järtas park och finnas i publiken på eftermiddagskonserten från scenen på Stora torget. Läs mer om Kronprinsessparets besök på den här sidan.

Scenprogrammet var gediget på flera ställen i staden. Jecko & Jessie underhöll barnen på den mindre scenen i Nolhaga park medan det bjöds på hela tre konserter på Stora torget.

Vid lunchtid var det jazzkonsert och på eftermiddagen var det jubileumskonsert med Simon Ljungman som konferencier. Det blev en stor musikalisk upplevelse med bland annat stråkkvartett, Karin Boye-tema och en nyskriven Alingsåssång framförd av en barnkör. Kronprinsessan Victoria höll även ett jubileumstal till stadens ära.

På lördagskvällen blev feststämningen om möjligt ännu bättre. För vad blir väl bättre än en storslagen jubileumskonsert i två akter en ljum sommarkväll?

Christer Sjögren, Mariette, Magnus Carlsson, Ebbot Lundberg, Moa Lignell, Jakob Karlberg, Moto Boy med flera bjöd på både skönsång och stor show medan komikern Per Fritzell underhöll på sitt eget lilla vis från scenen. Allt under ledning av Simon Ljungman. Även Alströmergymnasiets dansesteter deltog med en uppskattad flashmob.

Under dagen var det också andra programpunkter som genomfördes. Bland annat invigdes Britt G. Hallqvists plats vid Christinae kyrkpark och nyrenoverade Järtas Park visades för första gången upp för alingsåsarna.

Dessutom delades det nyinstiftade jubileumsstipendiet och jubileumspriset Alstroemeria ut för första gången. Det gick 2019 till friidrottaren Suldan Hassan respektive Alingsås Musikteatersällskap, och de fick båda ta emot sinna utmärkelser från scenen på Stora torget.

Söndagen

Jubileumshelgen avslutades i ett något lugnare tempo. De minsta barnen bjöds på underhållning i Nolhaga park och på scenen stod även Musikkåren Kamraterna. Firandet avslutades sedan med att Kapten Kryp gästade Nolhaga slott och sjöng om hur de små djuren lever i naturen.

Folkhav på Kungsgatan.
Folkfest på Kungsgatan i väntan på Kronprinsessparet.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Mycket folk trängdes på stan i det soliga vädret.
Folkfest i väntan på Kronprinsessparet.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Bild på jubileumstårta.
Tårtkalas på Lilla torget.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Bild på minitåget som körde runt i staden.
Minitåget som körde alingsåsarna mellan centrum och Nolhagaområdet.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Bild på Johan Elmander.
Johan Elmander gästade Kom Loss-mässan.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Robin Söderling spelade rullstolstennis.
Simon Ljungman på scenen.
Simon Ljungman höll i trådarna från stora scenen.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Moa Lignell på scenen.
Moa Lignell var en av många artister.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Drönarbild över scenområdet på Stora torget.
Stora torget sett uppifrån.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Fullsatt framför scenen på Stora torget.
Fullsatt på Stora torget.
Foto: Patrik Gunnar Helin.
Folkhav på Stora torget.
Snart börjar showen.
Foto: Patrik Gunnar Helin.

Alingsås kommun