
Under din utbildning på Alströmergymnasiets Bygg- och anläggningsprogram utvecklar du din kunskap om byggnation och anläggning vid nyproduktion, ombyggnad och renovering. Dessutom får du lära dig mycket om säkerhet och ett miljömässigt hållbart byggande.
Branschrekommenderad skola
Alströmergymnasiet Bygg- och anläggningsprogram är en Branschrekommenderad skola. Det betyder att vi lever upp till byggbranschens kriterier som säkerställer att varje elev garanteras en utbildning av hög kvalitet.
Pröva dina kunskaper i arbetslivet
Under utbildningen ingår 30 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får prova dina kunskaper i verkligheten och skapa kontakter med arbetslivet. Det ger dig goda möjligheter att få jobb direkt efter din avslutade utbildning.
Välj mellan tre programinriktningar
Alströmergymnasiets Bygg- och anläggningsprogram erbjuder inriktningarna Husbyggnad, Måleri samt Mark och anläggning. Samtliga är så kallade lärlingsutbildningar. Det innebär att du från årskurs två under halva din utbildningstid lär dig yrket från yrkespersoner ute på byggarbetsplatser. Du som elev får en handledare som guidar dig genom de olika arbetsmomenten. Du kan läsa mer om respektive inriktning nedan.
Inriktning Husbyggnad
Här får du lära dig att bygga nya bostäder och andra byggnader, men också renovera och bygga om äldre.
Inriktning Måleri
För dig som vill lära sig allt om att måla byggnader både på utsidan och insidan. Du lär dig också att spackla och att tapetsera.
Inriktning Mark och anläggning
Här lär du dig utföra markarbeten för husgrunder, vägar ledningar och mycket mer. Inriktningen ger också kunskaper i gröna ytor och plattläggning.
Välj till behörighetskurser
Som elev har du också möjlighet att komplettera din utbildning med behörighetskurserna ställningsbyggnad, mobila arbetsplattformar, säkra lyft och heta arbeten.
Välj till kurser och få högskolebehörighet
Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram och ger dig därför inte automatisk högskolebehörighet. För dig som vill finns möjlighet att välja till Engelska 6 som programfördjupning och Svenska2 och Svenska3 i individuellt val och på så sätt uppnå grundläggande högskolebehörighet..