Gymnasiet och gymnasievalet

Sidan där du kommer göra din gymnasieansökan heter Indra2.

Texten uppdaterad 2023-10-20

När du söker till gymnasiet söker du via den antagningsenhet du tillhör utifrån din folkbokföringsadress.  De allra flesta eleverna som går i Alingsås grundskola tillhör Göteborgsregionens Antagningsenhet och söker via en sida som heter Indra2.

Indra2 finner du alla utbildningar inom Göteborgsregionen, du kommer se händelser och datum för antagningsåret och finna vanliga frågor och svar. Gymnasievalet öppnar den 5 december. Den 1 februari stänger ansökan och du ska ha lagt in ditt gymnasieval

Vad Ska Jag Välja?

Göteborgsregionens Utbildningskatalog 2024

Katalogen vänder sig till elever som ska göra sitt gymnasieval och som bor i någon av Göteborgsregionens 13 medlemskommuner. I den här katalogen får du information om:

  • hur gymnasieskolan fungerar
  • olika utbildningar
  • olika skolor i regionen
  • hur ansökan och antagningen går till

Vad ska jag välja? – katalogen 2024

Vad är ditt Meritvärde?

Du söker till gymnasieskolan med ditt slutbetyg från årskurs 9. Inför antagningen räknas dina betyg om till siffror. Du som har läst moderna språk har 17 betyg att räkna på, annars har du 16 betyg som räknas. Vissa utbildningar erbjuder färdighetsprov, har du poäng från ett sådant läggs dessa också till. Detta blir ditt meritvärde. Eleven med högst betyg kommer in först.

Räkna ut ditt meritvärde på Utbildningsguiden.

Antagningsstatistik

Vilket meritvärde som krävs för att komma in på ett program varierar från år till år och från skola till skola. Det beror på vilka betyg alla andra niondeklassare har som söker just det programmet du är intresserad av. Antagningsstatistiken för 2024 kommer därför vara tillgängligt först när antagningsåret är slut.

Föregående års statistik kan ge en hint om hur det brukar se ut på just den skolan och just det programmet. Behöver du hjälp att tolka statistiken kan det vara bra att ta hjälp av någon som är van att läsa statistik, exempelvis din lärare/SYV eller annan vuxen. 

Kom ihåg (!) att statistiken aldrig ska hindra dig till att söka det programmet du helst vill gå. Det är dina och dina jämnårigas betyg som sätter statistiken.

Antagningsstatistik

Idrottsutbildning RIG och NIU

På gymnasiet kan du även utöva idrott på schemat. Här kan du läsa RIG eller NIU – men vad är då skillnaden?

RIG – Riksidrottsutbildning med Nationell elitsatsning

  •  sker på ett fåtal platser i Sverige och de största talangerna i sporten erbjuds en plats efter en eller flera uttagningar/provträningar.

NIU – Nationell idrottsutbildning med Regional elitsatsning

  • Sker på fler platser runtom i Sverige och erbjuder fler idrottsutövare möjlighet att satsa på sin sport. Elever erbjuds plats efter en uttagning/provträning.

 Är du intresserad av att utöva din idrott på gymnasiet, kontakta din Studievägledare, och titta på idrottsförbundets hemsida. Uttagningar till RIG och NIU sker oftast innan gymnasieansökan öppnar, vilket innebär att du behöver vara ute i god tid redan under Höstterminen i åk 9. Kom ihåg att du inte kommer att bli erbjuden en plats på RIG/NIU om du inte uppnår behörighet till gymnasiet, dvs att din talang är ingen garanti för att få en plats om du inte har betygen med dig.

Studera på annan ort?

Om det är längre än 6 km till skolan kan du ansöka om buss/tågkort.  Ansökan görs via din hemkommun, är du folkbokförd i Alingsås hittar du en E-tjänst på Alströmergymnasiets hemsida.

Om det är för långt att pendla till skolan finns bidrag för boende att söka. Det kallas inackorderingstillägg.

Läs mer om vilka regler som gäller för att få inackorderingstillägg på Alströmergymnasiets hemsida, under fliken E-tjänster.

Efter gymnasietiden – vad ger programmet för behörighet?

Alla gymnasieprogram förbereder dig till något. Några program förbereder dig till ett särskilt yrke medans andra program förbereder dig för högskolestudier. Men vad ger dem egentligen behörighet till? Och kan du lägga till kurser själv som gör programmet anpassat till det du vill?

Skolverket har skapat en behörighetsvisare där du enkelt kan ange ett program för att se exempel på vad du kan göra efter gymnasietiden

Behörighetsvisaren

Sara Olsson

NULL

Nolhagaskolan och Gustav Adolfsskolan, Studie- och yrkesvägledare

Daniel Persson

NULL

Östlyckeskolan och Sollebrunns skola, Studie- och yrkesvägledare