Vård- och omsorgsprogrammet

Programmet för dig med ett stort engagemang för andra. Om du vill jobba med och för människor är detta utbildningen för dig. Du får en yrkesexamen som undersköterska vilket gör att du kan börja jobba direkt efter skolan. Om du läser till några ämnen har du dessutom en bred grund att söka vidare till bland annat sjuksköterska, fysioterapeut, socionom, polis eller brandman.

Texten uppdaterad 2023-11-15

Genom din utbildning får du breda teoretiska och praktiska kunskaper inom omsorg och omvårdnad. Förutom föreläsningar gör du studiebesök ute i relevanta verksamheter. Du genomför realistiska övningar tillsammans med personal inom omvårdnad, räddningstjänst och akutsjukvård. På så sätt tränar du din kreativitet  och initiativförmåga i olika problemslösningssituationer inom vård och omsorg. Något som är nödvändigt när du senare möter människor i behov av hjälp och stöd ute i arbetslivet.

Utbildning med garanterad hög kvalité

På Alströmergymnasiets Vård- och omsorgsprogram får du en utbildning som är av garanterad hög kvalitet. Utbildningen är ett Vård och omsorgs college vilket innebär att den är kvalitetscertifierad av vård- och omsorgsverksamheterna i Alingsås kommun.  

Efter din yrkesexamen har du möjlighet att direkt börja jobba som undersköterska.

Pröva dina kunskaper i arbetslivet

Under utbildningen ingår 21 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får prova dina kunskaper i verkligheten och skapa kontakter med arbetslivet. Det ger dig goda möjligheter att få jobb direkt efter din avslutade utbildning.

Specialisera dig genom en programfördjupning

Vård-och omsorgsprogrammet har inga inriktningar. Istället väljer du som elev en programfördjupning för att specialisera dig inom det område du brinner för mest. Du kan välja mellan fördjupningarna akutsjukvård eller funktionshinder.

Högskolebehörighet

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram där högskolebehörighet ingår.

Få hjälp med körkortet

Många yrken kräver att du har ett B-körkort. Därför bidrar Vård- och omsorgsprogrammet på Alströmergymnasiet ekonomiskt till delar av din körkortsutbildning när du når din yrkesexamen.

Lena Björkqvist

NULL

Programledare vård- och omsorgsprogrammet  , Alströmergymnasiet

Jennie Larsson Häggström

NULL

Rektor sektor 3 (BF, SA, VO, NIU), Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet