1 Driftstörningar

Teknikprogrammet

Arkitekt, spelutvecklare, civilingenjör och industriingenjör. Teknikprogrammet ger dig många spännande framtidsmöjligheter. Du får en omväxlande och kreativ utbildning som dessutom är högskoleförberedande. Teknikprogrammet är också det enda programmet som ger dig behörighet att läsa ett fjärde tekniskt år och få titeln gymnasieingenjör.

Texten uppdaterad 2022-11-21

På teknikprogrammet får du teoretiska studier inom matematik, fysik och kemi. Detta varvas med kreativa och laborativa kurser som design, CAD och webbserverprogrammering. Redan i årskurs 1 arbetar du i kursen Teknik 1 med praktiska projekt blandat med teori. Som elev får du en spännande och varierad studiemiljö med motiverade klasskamrater och välutbildade och yrkeserfarna lärare.

Lär dig programmera och få en fördel på arbetsmarknaden

Samtliga elever på Teknikprogrammet på Alströmergymnasiet läser under årskurs 1 kursen Programmering 1. På så sätt får du under dina tre års studier omfattande programmeringskunskaper. Det är efterfrågat på arbetsmarknaden och en given del av en modern teknikutbildning.

Skaffa meritpoäng inför högskolestudierna

Oavsett vilken inriktning du väljer har du möjlighet att läsa 300 poäng extra i utökade kurser. Det ger dig en möjlighet att skaffa meritpoäng vilket ger dig en fördel när du söker vidare till universitet och högskola.

Välj mellan tre programinriktningar

Teknikprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Informations- och medieteknik, Design- och produktutveckling samt Teknikvetenskap. Du kan läsa mer om respektive inriktning nedan.

Inriktning informations- och medieteknik

Detta är inriktningen för dig som vill utveckla och fördjupa dina kunskaper inom datorkommunikation, programmering och webbutveckling. Nästan allt arbete sker i en Open source miljö, det vill säga med fri programvara och öppen källkod.

Inriktning design- och produktutveckling

För dig som vill utveckla din förmåga inom datastyrd design och konstruktion. Förutom ett fokus på design och skapande är också miljötänk en viktig del av undervisningen.

Teknikvetenskap

Inriktningen är upplagd som ett direktspår för dig som vill bli civil- eller högskoleingenjör. Här får du den bredaste behörigheten till högskolestudier. Om du vill kan du också välja till Moderna språk som utökad studiekurs.

Fjärde tekniskt år

När du har fått din examen från Teknikprogrammet har du behörighet att söka till ett fjärde tekniskt år på Alströmergymnasiet.  Det gäller också dig som har en gymnasieexamen från ett teknikprogram från en annan skola. Det fjärde tekniska året ger dig titeln Gymnasieingenjör och är en väg direkt ut i arbetslivet. Det är också en ypperlig förberedelse för dig som vill gå vidare till högskolestudier och läsa till exempelvis civilingenjör. Mer information om det fjärde tekniska året hittar du nedan.

Henrik Gullberg

NULL

Programledare teknikprogrammet, Alströmergymnasiet

Marita Svensson

NULL

Programledare teknikprogrammet, Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet