Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det här är programmet för dig som brinner för att laga eller servera mat och dryck. Du får en yrkesexamen som gör att du kan börja jobba som kock, kallskänka, servitör eller hovmästare direkt efter gymnasiet

Texten uppdaterad 2023-11-15

Ung man flamberar under överinseende av lärare

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena  lär du dig mer om matlagning, servering, service och måltiden som helhet. Du får också kunskap inom alkoholhantering, hygien, näringslära, försäljning och mycket mer.

Jobba i skolans restaurang som del av dina studier

Som elev tränar du på att ta egna initiativ och utvecklar din servicekänsla gentemot gäster.  Kunskaper du testar och utvecklar praktiskt i skolans egna restaurang som ligger i Utbildningens hus i centrala Alingsås. Första året är du i restaurangen en dag i veckan och under de två avslutande åren utökas antalet praktiska tillfällen.

Bageri- och konditoriinriktning från läsåret 2023/2024

Alingsås är kaféstaden. Vad passar då bättre än att bageri- och konditoriinriktningen startar till läsåret 2023/2024?

Inriktningen väljer du som elev till årskurs 2, första året läser du gemensamma ämnen för programmet och få en känsla för vad du vill inrikta dig på. På bageri och konditoriinriktningen kommer du att få lära dig det hantverksmässiga i att baka bröd, söta bakverk som tårtor, praliner och mycket mer.

Börja jobba direkt eller studera utomlands

När du har fått din yrkesexamen är möjligheterna till arbete i kök eller med servering stora. Efter några års arbetserfarenhet kan du sedan vidareutbilda dig till bland annat köksmästare, hovmästare eller sommelier. Det finns också goda möjligheter att jobba och studera utomlands.

Högskolebehörighet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram där högskolebehörighet ingår.

Andreas Fridberg

NULL

Rektor sektor 5 (RL, IM, KAA), Alströmergymnasiet

Mari Ström Wilson

NULL

Programledare restaurang- och livsmedelsprogrammet, Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet