sv Swedish

Försäljnings- och serviceprogrammet

Vill du arbeta med försäljning, kundservice och butikskommunikation? Eller blir duktig på e-handel, evenemang och entreprenörskap? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet något för dig. Det är ett yrkesprogram som ger dig en yrkesexamen och du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Vill du ha högskolebehörighet väljer du till Svenska 3 och Engelska 6 som individuella val.

Texten uppdaterad 2022-11-21

Studier med verklighetsanknytning

Försäljnings- och serviceprogrammet är framtaget för att ge dig kompetensen för framtidens handel. Om du är intresserad av att möta människor och jobba i en bransch som är i ständig rörelse är detta gymnasieprogrammet för dig. 

Yrkesprogram som ger många valmöjligheter

Efter 3 års studier har du både kompetens för ett första jobb inom försäljning och kundservice och en bra grund för en fortsatt karriär i handeln. Inom handel och service finns många yrken, allt från butikssäljare och inköpare till kundtjänstmedarbetare, företagssäljare och butikskommunikatör. Du kan också välja att studera vidare på högskola och yrkeshögskola. Vill du ha högskolebehörighet väljer du till Svenska 3 och Engelska 6 som individuella val.

Det dagliga skolarbetet – med arbetslivet i fokus

När du läser Försäljning och Service, får du bland annat lära dig personlig försäljning, servicekunskap, kommunikation, inköp, marknadsföring och annat som krävs för att möta handelns kunder. Du får utveckla din förmåga att möta och kommunicera med kunder och medarbetare, prova på mässdeltagande, jobba i projekt, planera och genomföra evenemang och givetvis ha mycket praktik. Arbetet görs både enskilt och i grupp, i och utanför skolans lokaler. Du kommer också få kunskaper om social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet inom handeln. 

Datorer, digital marknadsföring och e-handel har en stor roll på programmet, och du får lära dig producera annonser, webbshopar och annat marknadsföringsmaterial i olika program och sociala kanaler. Du tränar din kreativitet, stärker ditt självförtroende och får ett affärsmässigt tänk.

Praktik (APL)

Under andra och tredje läsåret varvas studierna med praktik (APL) ute på en arbetsplats inom handeln. I årskurs 2 praktiserar du 7 veckor och i årskurs 3 praktiserar du två dagar per vecka hela läsåret. Totalt får du praktisera 19 veckor och få mycket värdefull arbetslivserfarenhet.

Alingsås är en handelsstad med många praktikplatser. Några av skolan samarbetsföretag är: Intersport, ICA, Rusta, Elgiganten, Vero Moda, Mio, Coop, Hemmakväll och Skosalongen. Alströmergymnasiets elever har gott rykte hos många handelsföretag, så du har goda chanser att få jobb efter utbildningen.

Driva eget företag (UF)

Under sista året får du starta och driva ett företag tillsammans med några av dina kurskamrater i samarbete med Ung företagsamhet (UF). Här knyts utbildningens delar ihop och du får användning av de kunskaper du skaffat dig i ettan och tvåan. Arbetet med UF är på riktigt och ger dig möjlighet att träna och utveckla din kreativitet, företagsamhet och ditt entreprenörskap. Du får vara med och ta fram en vara eller tjänst för försäljning på den öppna marknaden i konkurrens med andra företag. Här får idéerna flöda fritt och pricken över I:t blir den stora UF-mässan och arbetet med att skapa en inbjudande och tilltalande monter.

Skugga på Försäljnings- och serviceprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag. Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara elev hos oss. Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma på besök.

Klicka på bilden för att komma till info-foldern.

Malin Pettersson

NULL

Programansvarig Försäljnings- och serviceprogrammet, Alströmergymnasiet

Mats Kjellmer

NULL

Biträdande rektor med ansvar för ES och HA/FS, Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet