Försäljnings- och serviceprogrammet

Vill du arbeta med försäljning, kundservice och butikskommunikation? Eller bli duktig på e-handel, evenemang och entreprenörskap? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet något för dig. Programmet kännetecknas av mycket praktiska inslag och APL (praktik) och är dessutom högskoleförberedande. Studierna leder till yrkesexamen och gör dig anställningsbar med goda möjligheter för jobb inom handelns olika områden

Texten uppdaterad 2023-11-20

Studier med verklighetsanknytning

Försäljnings- och serviceprogrammet är framtaget för att ge dig kompetensen för framtidens handel. Om du är intresserad av att möta människor och jobba i en bransch som är i ständig rörelse är detta gymnasieprogram för dig. 

Yrkesprogram som ger många valmöjligheter

Efter 3 års studier har du både kompetens för ett första jobb inom försäljning och kundservice och en bra grund för en fortsatt karriär i handeln. Inom handel och service finns många yrken, allt från butikssäljare och inköpare till kundtjänstmedarbetare, företagssäljare, lagerarbetare och butikskommunikatör. Du kan också välja att studera vidare på högskola och yrkeshögskola.

Det dagliga skolarbetet – med arbetslivet i fokus

När du läser Försäljning och Service, får du bland annat lära dig personlig försäljning, servicekunskap, kommunikation, inköp, marknadsföring och annat som krävs för att möta handelns kunder. Du får utveckla din förmåga att möta och kommunicera med kunder och medarbetare, prova på mässdeltagande, jobba i projekt, planera och genomföra evenemang och givetvis ha mycket praktik. Arbetet görs både enskilt och i grupp, i och utanför skolans lokaler. Du får ett affärsmässigt tänk och stärker ditt självförtroende i sociala sammanhang och i kommunikation med andra. Närheten till butiksområden skapar bra förutsättningar för fältstudier och observationer.Digital marknadsföring och e-handel är viktiga delar i programmet och du kommer att skapa och producera marknadsföringsmaterial, såsom skyltar, annonser och webbshopar i olika program och i sociala kanaler. I programmets handelsverkstad får du arbeta kreativt med att skapa varuexponeringar och mässmontrar och öva dig på praktiska moment. Du kommer också få kunskaper om social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet för företag.

Följ gärna FS-programmets sociala kanal på Instagram där elevernas skolvardag visas.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Under andra och tredje läsåret varvas studierna med APL (praktik) ute på en arbetsplats inom handeln. I årskurs 2 praktiserar du 6 veckor och i årskurs 3 praktiserar du två dagar per vecka hela läsåret. Totalt har du 18 veckors APL som kommer ge dig mycket värdefull arbetslivserfarenhet. 

Programmets täta samarbete med den lokala handeln i Alingsås möjliggör många bra APL-platser för dig som elev. Några av skolans samarbetsföretag är: Intersport, ICA, Rusta, Elgiganten, Vero Moda, Mio, Coop, Kappahl, Nordsjö Idé & Design, Cervera och Skosalongen. Alströmergymnasiets elever har gott rykte hos många handelsföretag, så du har goda chanser att få jobb efter utbildningen.

Driva eget företag (UF)

Under sista året får du starta och driva ett företag tillsammans med några av dina kurskamrater i samarbete med Ung företagsamhet (UF). Här knyts utbildningens delar ihop och du får användning av de kunskaper du skaffat dig i ettan och tvåan. Arbetet med UF är på riktigt och ger dig möjlighet att träna och utveckla din kreativitet, företagsamhet och ditt entreprenörskap. Du får vara med och ta fram en vara eller tjänst för försäljning på den öppna marknaden i konkurrens med andra företag. Här får idéerna flöda fritt och pricken över I:t blir den stora UF-mässan och arbetet med att skapa en inbjudande och tilltalande monter.

Skugga på Försäljnings- och serviceprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag. Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara elev hos oss. Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma på besök.

Högskolebehörighet

Försäljning- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram där högskolebehörighet ingår.

Klicka på bilden för att komma till info-foldern.

Malin Pettersson

NULL

Programansvarig Försäljnings- och serviceprogrammet, Alströmergymnasiet

Mats Kjellmer

NULL

Biträdande rektor med ansvar för ES och HA/FS, Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet