Val 2018

Den 9 september i år är det allmänna val till riksdag, landsting och kommun. 

Så här går valet till

Du kan rösta på själva valdagen, förtidsrösta, rösta genom bud eller rösta från utlandet. På det röstkort som du får hemskickat under perioden 16-22 augusti står det vilken vallokal du ska gå till eller vilka röstningslokaler som finns tillgängliga om du väljer att förtidsrösta. Röstkortet är personligt och där står också i vilka val du har rätt att rösta.

Vem har rösträtt?

I valet till riksdag kan du rösta om du är:

  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
  • minst 18 år på valdagen

I valet till kommun- och landstingsfullmäktige kan du rösta om du är:

  • svensk medborgare och folkbokförd i kommunen/landstinget
  • medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • minst 18 år på valdagen 

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokal eller röstningslokal om du behöver det. Du kan då utse ett bud som lämnar rösten åt dig. Det kan vara en anhörig eller nära bekant som fungerar som bud. Budröstningssatser kan du hämta på någon av kommunens lokaler för förtidsröstning eller beställa från kommunen eller valmyndigheten. Ta reda på mer om budröstning.

Vill du veta mer?

På valmyndighetens hemsida finner du mer information om hur valet går till.

Kontaktuppgifter

Har du frågor är du varm välkommen att höra av dig till Valmyndigheten på telefonnummer 010-57 57 000. Valmyndigheten har telefonen öppen vardagar mellan klockan 08.30 och 16.00. De stänger för lunch mellan klockan 11.30-12.30. Ringer du från utlandet är telefonnumret +46 (0) 10-57 57 000.

Du kan även mejla valet [at] val [dot] se