Information om coronaviruset covid-19

Kommunen jobbar aktivt med hanteringen av coronaviruset covid-19 och följer direktiv och rekommendationer från folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och andra myndigheter.

Läs mer
1 Driftstörningar

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Diagnostekniker fordon

Är du nyfiken och gillar problemlösning? Värdesätter du kvalitet och service och gillar dessutom fordon? Som diagnostekniker är du eftertraktad på arbetsmarknaden.

Texten uppdaterad 2020-06-09

Du får specialiserade kunskaper inom diagnostisering via datorkommunikation till fordons elektroniska system. Dels genom kunskap rörande teorier och begrepp och rena faktabaserade kunskaper om fordons elarkitektur och elintegration. Dels genom mer praktisk kunskap inom felsökning med hjälp av olika typer av diagnosverktyg.

Du utvecklas också inom angränsande områden så som el- och hybridteknik i fordon samt data och IT-kunskap.

Viss del av utbildningen bedrivs på engelska, eftersom du ska kunna utveckla dina kunskaper i språket för att hantera manualer och förstå fackuttryck.

Vad kan jag jobba som?

Efter utbildningen kommer du att kunna jobba självständigt som diagnostekniker på en verkstad eller annan fordonsverksamhet.

Samarbeten

Flera Alingsåsföretag ser ett stort behov av att anställa diagnostekniker. Utbildningen samarbetar med Bil-Nilsson i Alingsås, Börjessons bil i Alingsås AB, Lindströms Bil Alingsås.

Fler företag som medverkar i utbildningen i andra kommuner: Autocom Diagnostic Partner AB, Axima Grästorp, Brandt Fordon i Skaraborg, Carpart, Gustaf E Bil, Hedin Bil, Hüllert, Härene Bil, Kia, Lidbil, Lidköpings Biltjänst, Nobina Sverige AB, Stendahls Bil AB, Swedish Agro Machine, Toveks Bil, Toyota Motor Trend AB.

Utbildningens upplägg

Utbildningen omfattar 200 yh-poäng vilket motsvarar ett års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng.

Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg i Lidköping med sändning till Alingsås, Vänersborg och Falköping. Praktiska moment kommer i huvudsak att genomföras på plats i Lidköping ca. 1-2 dagar/vecka.

 • Start: hösten 2020

  Sista ansökningsdag: 15 maj

  Studieort: Lidköping, Alingsås, Vänersborg, Falköping

  Längd: 1 år (200 yh-poäng)

  Examen: Yrkeshögskoleexamen

  Studiefinansiering/CSN: Utbildningen är avgiftsfri. Eventuella utgifter för resor, kost och logi, t.ex i samband med LIA, samt kurslitteratur står den studerande för. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN. Läs mer på www.csn.se

   

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

  Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

  Dessutom krävs
  Betyg E/G/3 i följande kurser

  Fordonsteknik – introduktion
  eller
  Teknik 1
  eller
  Datorteknik 1a och Mekatronik 1
  eller
  Elektormekanik och Mekatronik 1
  eller motsvarande

  Preparandutbildning – om du saknar förkunskaper

  För dig som vill läsa utbildningen men som inte uppfyller grundläggande och särskilda förkunskaper, kontakta utbildningsledare Veronika Palmborg veronika.palmborg@lidkoping.se

  Preparandutbildningen kommer att ges under våren 2020.

  Komplettering av betyg för pågående studier: kontakta veronika.palmborg@lidkoping.se

  Komplettering väljer du att göra via yh-antagning.se
  Antagningsbesked skickas ut via yh-antagning.se

 • Arbetsmiljö och säkerhet, 10 yhp
  Diagnos och mätverktyg, 50 yhp
  Elintegration och kommunikation, 20 yhp
  Examensarbete, 10 p
  Felanalys olika tekniker, 10 p
  Fordonsel, delsystem och integration, 20 p
  Kommunikation och affärsmannaskap, 10 yhp
  LIA 1, 20 yhp
  LIA 2, 40 yhp
  Yrkesengelska, 10 yhp

 • En del av dina studier kommer att vara förlagda till en arbetsplats på så kallad LIA, Lärande i arbete. Under LIA-perioderna kommer du att få en förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter samt att du får möjlighet att skapa ett viktigt nätverk inför kommande anställning.

  LIA utomlands?
  Genom projektet Erasmus + finns det möjlighet för dig som studerande att göra en del av din praktik i ett annat europeiskt land.
  Läs mer om Erasmus + här
  Ta kontakt med oss på Campus om du är intresserad!

 • En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning. Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, Lärande i Arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.

  Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan på deras hemsida: www.yrkeshogskolan.se

Campus Alingsås reception

NULL

Campus Alingsås