VOC-veckan avslutas

Läs en intervju med en tidigare elev som tog studenten i våras

Nu går jag inte på skolan längre och är inte ens bosatt i Sverige. Eva-Lena, min f.d. lärare frågade mig om jag ville skriva lite om vad jag sysslar med nu efter studenten. Absolut sa jag, and here we are.

Bor just nu i Oakland, en stad utanför San Fransisco, USA och jobbar som au pair. Jag tar hand om tre stycken värdbarn 8 och 9 år gamla och gör allt annat än att sitta i en skolbänk om dagarna. Jag åkte den 6 augusti, två månader efter studenten och däremellan jobbade jag hela sommaren inom hemtjänsten.Jag har nu varit här i två månader och trivs som fisken i vattnet, jag har upptäckt så mycket redan, måste  säga att Golden Gate Bridge är breathtaking!

Det faktum att jag ska fira jul i LA och att jag om en månad ska till San Diego men en kompis som jag träffade för två månader sen är väldigt surrealistiskt men jag är så glad för mitt val efter studenten.  Det ÄR skönt att komma hem och slippa sätta sig med en skolbok framför sig direkt, istället om dagarna när jag är ledig kan jag åka in till San Fransisco och strosa runt på gatorna. Däremot måste en liten del av mig erkänna att jag saknar skolan.

 Skolan var faktiskt roligt, vi hittade på mycket roligt och jag hade bra kompisar. Jag kommer ihåg när hela vård- och omsorgsprogrammet åkte till Malmö över dagen bara för att gå på en utställning (som var ganska spektakulär, men ändå!). Det fanns ju såklart dagar som inte va så roliga också, jag menar, jag såg ju inte riktigt fram emot de  nationella proven när dom kom krypandes men den dagen jag tog studenten var allt detta värt det. Allt kämpande, allt kul vi haft och att jag nu faktiskt kunde ta mig ut på egna ben gjorde att mina tre år på gymnasiet gjorde allting så himla värt det. Att jag tog studenten gjorde att jag kunde åka till USA och spendera ett helt år här. För att åka som au pair måste man ha gått ut skolan med godkända betyg i alla ämnen. 

Jag uppmuntrar alla elever som nu pluggar att kämpa lite till och gå ut skolan, bara för att kunna ha friheten att göra vad man vill efteråt. Jag säger inte att alla behöver bli au pairer bara för att man klarade av skolan, men det kommer kännas så bra. Efter mitt år här som är slut om 10 månader hoppas jag på att ha upplevt så mycket fantastiska saker och ha ny energi för att börja plugga på nytt till sjuksköterska men just nu ska jag bara njuta av det jag har just nu. 

Frida Bengtsson