Videogreppet är nytt - och ger mersmak
Videogreppet är nytt - och ger mersmak

Video nytt grepp i Barn- och ungdoms visionsarbete

Nya greppet kring Barn- och ungdoms vison ”Lust att lära” blev en fullträff. Upplägget med videoledd kompetensutvecklingsdag för all personal har gett mersmak - Vi har fått väldigt många kommentarer från medarbetare som redan känt en större delaktighet och arbetsglädje. Det är vi väldigt glada för förstås, säger Rachel Törnell.

Arbetet med visionen Lust att lära för Barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås kommun är långt ifrån ny. I flera år har förvaltningen arbetat med den i form av utbildningar för chefer och ledning, samt i storträffar. Det har till och med tagits fram en bok för att stärka visionsarbetet.
Ändå var det satsningen under höstlovets första dagar som varit lite av genombrottet i arbetet, enligt verksamhetschef Rachel Törnell. 

Tanken var enkel. Istället för att enbart träffas i storgrupp ledda av en inspiratör eller liknande, valde Barn och Ungdomsförvaltningen att ta sig an visionsarbetet med hjälp av filmade videoinslag – där verksamhetschef Rachel Törnell berättade om Visionen via youtube-länkar. Däremellan fick arbetsgrupper själva arbeta vidare i samtalsgrupper.
- Under tidigare satsningar har skolledare och vissa utvalda personer fått ta del av utbildningar och kompetensinsatser. Det är inte så enkelt att kunna förmedla till sina kollegor vad man själv fått med sig på en utbildning. Nu kunde vi effektivt nå inte bara några, utan alla medarbetare på samma gång. Det blev en väldig styrka i det.

Resultatet blev också långt över förväntan.
- Med tanke på den respons vi har sett efteråt verkar det som att vi träffat rätt. Vi har sänt ut en enkel enkät och det är en väldigt fint respons vi får. Det här ger oss mersmak att arbeta vidare med konceptet i vårt visionsarbete. Det ligger också i linje med kommunens tänk kring vår verksamhetsdigitalisering, menar Rachel.

Filmerna finns nu även länkade här,  för medarbetare som vill fortsätta använda filmerna i det vardagliga arbetet eller som påminnelse.

 

Återkoppling från lärare:

”Idag har jag haft en fantastisk förmiddag tillsammans med kollegor och rektor. Så mycket vi har lärt av varandra.

Jag gick hem under de sista solstrålarna för dagen med ett stort leende. Så glad över att få arbeta i Alingsås.

Jag känner mig hoppfull, glad och längtar efter morgondagen.

Längtar också efter mina elever och att få fortsätta arbeta systematiskt med det systemiska förhållningssättet.”