Elever dansar.
Alicia Wahlberg och hennes klasskamrater övar inför danslunchen.

Urpremiär för specialkoreograferad danslunch hos restaurangstudenter

Dans, musik och mat förenas i en vacker harmoni när våra elever på restaurang-, livsmedels- och estetprogrammet den 15 mars gör gemensam sak. För de som lyckas få ett bord vid fredagens lunchservering så väntar en upplevelse i havets tecken.

En doft av hav sprider sig i rummet. Fjäderlätt vågdanskorreografi framförs till specialskriven musik. På tallrikarna lockar fisk och skaldjur gästernas hungriga blickar. Vi har slått oss till bords i restaurangskolans lokaler på Utbildningens hus, där dans och mat idag förenas i en skön harmoni.  

Har planerat sedan i höstas

Repetitionerna inför nästa fredags servering, som går i havets tecken, pågår för fullt. En noga planerad trerätters meny förbereds av restaurangeleverna och till serveringen av varje ny rätt framförs dans av elever vid estetprogrammet. 

 — Jag har inte hört talas om dans och mat i den här typen av kombination tidigare utan det är en idé som växte fram under hösten. Det har också blivit modernt i restauranger att försöka skapa en upplevelse som sticker ut och hitta nya vägar. Idag är det inte bara mat på en tallrik, utan folk vill uppleva mycket olika saker när de är ute och äter och likadant är det när man går på dansföreställningar, säger Johanna Ståhlgrensom är lärare på Alströmergymnasiets restaurangprogram.

 — Jag tänkte: Ja! Mat och dans! Jag gillar att överraska. Det här blir urpremiär, konstaterar dansläraren Linda Svensson.

Vill att upplevelsen ska öppna sinnena

Samtidigt som de båda lärarna ser att mat och dans som kombination kan förhöja upplevelsen för gästerna genom att erbjuda en upplevelse för alla fem sinnen, så finns det även mycket för eleverna att hämta ur samarbetet.   

— Det ger en förståelse för varandra och olikheterna men också att man kan väva samman våra olika yrken. Både yrkena är väldigt kreativa och skapande. Esteteleverna jobbar med gäster och deras upplevelser på ett sätt och på restaurang- och livsmedelsprogrammet gör man det på ett annat. Slår vi ihop det kan det bli en väldigt positiv upplevelse för gästerna, konstaterar Johanna Ståhlgren.

— Samarbetet är utmaning och vi vidgar våra vyer genom att få vara på ett nytt ställe, i en annorlunda lokal. Jag hoppas att gäster som kommer hit får ett nytt intresse för dans som de inte fått se tidigare. Att de kan känna att det öppnar deras sinnen, säger danseleven Felicia Corn.