Tre killar och en fotboll.
Ruzhdi Krasniqi, Emil Jylhänlahti och Hozaifa Batal är överens om att fotboll och värdegrund är viktigt.

Trixade för allas lika värde

”Ni är Alingsås framtid. Det finns ingenting som är omöjligt”. Det konstaterade Emil Jylhänlahti från Svenska fotbollsförbundet när han föreläste för kommunens högstadieelever på temat värdegrund.

Under föreläsningarna ute på skolorna varvas budskap om respekt, gemenskap och allas lika värde med bolltrix. Något som Emil Jylhänlahti är expert på. Hans bollkonster har tagit honom runt världen. Med sin fotboll har han trixat framför allt från den Indonesiska kungafamiljen till shejken i Dubai. I veckan har turen att se på hans bollkonster mixat med prat om allas lika värde kommit till Alingsås ungdomar.

— Föreläsningen var jättebra - budskapet att alla ska acceptera varandra, det är viktigt. Jag försöker vara en schyst kamrat och sprida kärlek och glädje, konstaterade 16-åriga Hozaifa Batal som går på Östlyckeskolan i Alingsås.

1 700 elever ska inspireras

Föreläsningen var en del av det VM-kval i futsal som hölls i Alingsås under januari. Futsal är en slags inomhusfotboll, och under fyra dagar spelades sex kvalmatcher i Alingsås. I samband med detta så passade Svenska fotbollsförbundet på att tillsammans med kommunen bjuda in sjuor, åttor och nior till samtal om värdegrund blandat med bolltrix och utdelning av gratisbiljetter till VM-kvalmatcherna. Totalt tog runt 1 7000 elever att få ta del av föreläsningen.

— Det viktigt att inse att inget är omöjligt. För att bli mycket bra på något måste ni öva och träna. Allt går om ni bara bestämmer er för att klara det. Ni är den stora motorn i det här. Och tänk på att man kommer så mycket längre genom att vara en schyst människa, sa Emil Jylhänlahti till ungdomarna som lyssnade till honom i Östlyckeskolans sporthall.

"Jättebra föreläsning"

15-åriga Ruzhdi Krasniqi var nöjd med föreläsningen.

— Det är exakt så här som jag tänker. Jag försöker också följa mina drömmar om att bli fotbollsproffs. Jag tränar och tänker positivt, att jag ska klara det!