Tjejer fick information om byggbranschen

I dag måndag var tjejer från kommunens högstadieskolor inbjudna till Bygg- och Anläggningsprogrammet och El- och Energiprogrammet på Alströmergymnasiet.

– En mycket lyckad förmiddag, säger Magnus Lindgren, lärare på Bygg- och Anläggningsprogrammet.

Då kvinnor är kraftigt underrepresenterade i branschen har Alströmergymnasiet försökt nå ut till högstadieelever genom att bjuda in till en informationsdag. Gensvaret blev också bra, då ett drygt 30-tal elever från åttan och nian var på plats och tog del av informationen.

– Vi började med en gemensam samling i aulan är vi bland annat visade vilka yrken det finns i branschen. Det är ju inte bara snickare det handlar om utan det finns en stor bredd, säger Magnus Lindgren.

Uppskattade gäster

Efter inledningsmötet delades tjejerna upp i två grupper och fick i tur och ordning besöka de olika programmen för att kika på lokalerna och få ytterligare information. El- och Energiprogrammet hade bjudit in en kvinnlig elektriker från Assemblin som berättade om sitt yrke, medan två representanter från Skanska gästade Bygg- och Anläggning. Dels Emelie Aronsson från HR-avdelningen och dels snickaren Amanda Hultén. 

– Det var uppskattat att personer från verkligheten föreläste. Jag tror det ger en bättre bild av vad som väntar om man väljer någon av de här utbildingarna, säger Magnus Lindgren.

Eleverna från grundskolan fick även chansen att ställa frågor till några tjejer som i dag går på Bygg och Anläggning eller El och Energi. Dessutom fick de mäta sina krafter mot varandra i en lättsam spiktävling.

– Det kändes som att de tjejer som var här var intresserade av utbildningen så vi är väldigt nöjda med dagen, säger Magnus Lindgren till sist.

Mer information

Magnus Lindgren, lärare Bygg- och Anläggning, 0734-142374.