En kvinna föreläser
Kajsa Kramming pratar med personalen på Alströmergymnasiet.

Seminarium om hållbar utveckling för lärare lockade ett par hundra

På måndagsförmiddagen hölls ett seminarium för lärare på temat hållbar utveckling på Alströmergymnasiet. Anledningen är att klimatfrågor är ett återkommande samtalsämne i skolan och därför vill Alströmergymnasiet ge personalen tips på hur de kan prata med ungdomar om detta.

Det var många lärare som samlades i den stora aulan i Alströmergymnasiet för att lyssna på seminariet om hållbarhet och miljö och en del nyfikna frågor ställdes till föreläsarna.

— Det har varit väldigt intressant och duktiga föreläsare idag. Jag tyckte om hur det hängde ihop och att de lyfte allt till en högre nivå. Det fick mig att reflektera en del eftersom allt inte är så enkelt, och jag tyckte verkligen att det var intressant om hur de pratade om kraven som idag ställs på ungdomar med tanke på miljön, säger språkläraren Annika Weibull.

Film som undervisning

Under seminariet pratades det om film som undervisning för att lyfta frågor som rör bland annat klimat och alla människors välbefinnande. En film som nämndes var ”Beasts of the southern wild” som handlar om en liten flicka i en fiktiv framtid med stora översvämningar. Andra frågor som togs upp var normer kring skola och miljö.

En av dem som föreläste var Kajsa Kramming, forskare i kulturgeografi. Hon berättade om sina samtal med gymnasieelever om hur de ser på miljön i nutid och hur det kan se ut i framtiden.

— Det var väldigt kul att få vara här. När jag forskade så hoppades jag att jag kunde få prata med så många gymnasielärare som möjligt. Jag ville försöka inspirera de lärare som var här idag, berättar Kajsa Kramming entusiastiskt.

En skola för hållbar utveckling

Alströmergymnasiet har från Skolverket fått utmärkelsen ”En skola för hållbar utveckling” för sitt miljöengagemang och dagens seminarium var en del av detta arbete.

— Vi har haft utmärkelsen i snart tre år och det är andra gången som den Globala skolan besöker oss här, säger Kjell Hemmingsson som är rektor på Alströmergymnasiet. 

Läs mer om utbildarna på utbyten.se.