Kvinna som sjunger.
Elin Lundgren och Johan Ivarson sjunger med barnen.

Jubileum för skolsångsprojekt som gynnar integration och skapande

För tionde året i rad genomförs nu Allsången, ett projekt där barn i våra skolor skapar gemenskap genom sång. Idag påbörjade barnen repetitionerna inför premiärföreställningen nästa månad.

Det var många glada miner när allsångturnén startade med lärarna Elin Lundgren och Johan Ivarson från Kulturskolan i spetsen. De besöker varje skola och övar igenom låtarna med eleverna inför uppvisningen på Alströmerteatern den 23-25 april. Allsången startades för tio år sedan och sen dess har det fortsatt varje år, och detta året är det tioårs jubileum.

Barnen tar fram låtarna

Under några veckor får barnen i klasserna en chans att öva in låtarna som ska framföras innan det är dags för uppvisning den 25 april, och då är alla är välkomna för att lyssna. Låtarna är framtagna av lokala låtskrivare tillsammans med barnen. Först ut är Västra Bodarna skolan där förväntansfulla elever väntar på att få börja sjunga.

– Jag tycker att det är roligt för att man får höra andra sjunga och för att jag får släppa ut min glädje. Det är spännande, säger Marcus Wikman som går i tvåan på Västra Bodarna skolan.

”Texterna griper tag i barnen”

Klassrummet fylls av energi och toner från pianot. Barnen sjunger glatt med när Elin Lundgren tar ton och när Alla Spökens Sång är över förklarar några av barnen att Elin måste lära sig att gå som en zombie och måla sig grön i ansiktet.

– Jag kallar det för guldprojektet, men det är mitt eget ord, säger Elin och ler.

– Vi når ut till fler såhär och det är väldigt roligt. Barnen får sjunga och texterna griper tag i dem. Låtarna är även gjorda för att passa barnen och deras röstläge, alltså högre toner.

Spontansång på skolgården

Johan Ivarson spelar piano och sjunger med i texterna. Han är även en av dem som startade projektet. En av eleverna säger att han liknar hans trumpetlärare, vilket Johan ler åt och säger att det är han också. Idén kommer ursprungligen från Angeredskolan och sedan dess har Kulturskolan i Alingsås fortsatt med projektet.  

– Det är ju för att barnen ska få sjunga. Många lärare säger att det har skapat gemenskap då barnen på skolgården helt plötsligt har börjat sjunga och då har andra barn känt igen låten och fortsatt, vilket har gjort att de har umgåtts utanför klassgränserna, säger Johan Ivarson.

Gynnar gemenskapen

Allsångprojektet genomförs varje år och det är gratis för skolorna att vara med.

– Det har många syften. Det hjälper oss att bättre nå fram till elever med funktionsnedsättningar, och det gynnar även integrationen i skolan, konstaterar  Johan Ivarson.

Den 23 -25 april är det uppvisning på Alströmerteatern för klasserna. 18:00 den 25 april är det offentlig uppvisning.