Pojkar utför gaffeltricket
Pojkar utför gaffeltricket

Tanzania

Vi på Östlyckeskolan tycker att det är viktigt att hjälpa andra. Därför har vi tre vänskolor i Nzega i Tanzania; Kili sec, Puge sec och Bulunde sec. På varje skola går  350 elever i form 1-4 som motsvarar vårt högstadium. Puge och Kili är byar utanför Nzega medan Bulunde ligger mer centralt. Nzega är en typisk östafrikansk stad: dammig, full med folk, en marknad i mitten och massor av små affärer runt omkring. Ett myller av människor som mest försörjer sig på att sälja jordbruksprodukter. Nzega ligger cirka 25 mil söder om Victoriasjön.

Att få gå i skolan är en förmån. Många har inte råd att gå i skolan. De första sju åren är  avgiftsfria, men ändå en stor ekonomisk belastning för många familjer eftersom läromedel, skolmat och skoluniform kostar en hel del pengar. Att gå på Secondary school kostar cirka 250 kronor per år. Det är en astronomisk summa då timlönen för en arbetare är cirka 4 kronor. Några mentorsgrupper/lärarlag här på Östlyckeskolan har valt att hjälpa elever på vänskolan med betalning av skolavgiften.Några elever har även en tanzanisk vän som de brevväxlar eller messar med. Det fungerar bra.  

I Nzega kommun bedriver alingsåsföreningen TanzAling ett hiv/aids/sport-projekt. Eleverna får lära sig om hur man skyddar sig och lever med sjukdomen aids. I projektet får eleverna också utbildning i friskvård och hälsa. Då ingår också att både pojkar och flickor tränar och spelar fotboll och net-ball på skoltid. Flera idrottsföreningar här i Alingsås med omnejd har skänkt matchställ, fotbollar och fotbollsskor till eleverna i Nzega. Det är uppskattat!

Varje år har vi på Östlyckeskolan en arbetsdag (”Operation Tanzania”), då alla möjliga praktiska arbetsuppgifter utförs mot betalning. Pengarna går oavkortat till förbättringar på våra vänskolor, till exempel toalettbygge, vattentankar, renovering av NO-sal, byggnation av bostadshus för internatelever,  anställning av två kvinnor som jobbar dygnet runt på skolan, inköp av uppslagsböcker, myggnät till sängarna, fotogenlampor för kvällsläsning.

2018 samlade eleverna in 29.600:- vilket gick till solceller och hälsprojekt på våra vänskolor. 

Vi hoppas att solidariteten med kompisar i ett utvecklingsland även ska utveckla vårt sätt att vara mot varandra här hemma på Östlyckeskolan och lära oss uppskatta att allt inte är självklart till exempel rent vatten.