Med hjälp av byggsatsen 4D Frame skapar eleverna olika konstruktioner.

Elever uppfinner framtidens månutforskare

Den 9 maj deltog 50 av kommunens högstadieelever i en tävling där de uppfann och byggde modeller av farkoster som kan användas för att utforska månen.

En mekanisk tusenfoting och en mikrovågsboll som omvandlar sand till vatten. Det är ett par av de konstruktioner som ungdomarna från kommunens högstadieskolor konstruerade under tekniktävlingen Enlightening Imagination i Alingsås.

— Om man sätter ett rör här och klipper här, visar en tjej sin lagkamrat som lyfter på ögonbrynen och sedan på saxen.

— Det är kul att få vara kreativ, komma på saker och att samarbeta! Vi bygger en tusenfoting med hårt skal och mjuka leder så att den kan röra sig fritt. Den ska kunna gå till den mörka sidan av månen och ta bilder och utforska, berättar Majken Heleander som går i sjuan på Nolhagaskolan.

Alingsåselever till Sydkorea

De 50 högstadieeleverna från Gustav Adolfsskolan, Nolhagaskolan och Östlyckeskolan tävlade i lag om två och till sin hjälp hade de ett material som skulle kunna liknas vid lego med kugghjul, kopplingar och plaströr. 4D Frame kallas byggsatsen och i Sydkorea är användandet och byggandet med verktyget ett eget skolämne. 

I fjol så vann två lag från Alingsås Sverigefinalen av tävlingen Enlightening Imagination och fick då åka till just Sydkorea för att skapa och inspireras. Under torsdagen tävlade alingsåslagen inbördes om finalplatserna i Stockholm. 

— Att tävla i just vetenskap är lite ovanligt så det här är en fin chans för de elever som vill göra det, säger Cecilia Kleväng som är verksamhetsledare på den kommunala teknikskolan Komtek i Alingsås.

Uppmuntra kreativt tänkande

Under de fyra år som tävlingen Enlightening Imagination har arrangerats så har modeller av allt från skördetröskor till solcellsdrivna lyftkranar tagits fram. Alltid med ett miljötänk i grunden; konstruktionerna ska kunna drivas med hjälp av exempelvis vindkraft eller solenergi. Syftet är att uppmuntra eleverna att tänka kreativt, hitta egna lösningar och sedan skapa något utifrån det.

Med anledning av att det är 50 år sedan Apollo 11 landade på månen och Neil Armstrong satte sitt historiska avtryck på månens yta och i mänsklighetens historia så var årets uppgift i den lokala deltävlingen att konstruera en modell av en farkost som kan undersöka jordens steniga följeslagare. Modellen ska dessutom innehålla ett par rörliga moment. 

— Nu bygger vi ett transportmedel som kan ta prover på månen. Jag är med för att jag är intresserad av teknik. Det är roligt att experimentera! Här kan jag komma med nya idéer och ingen idé är dum, konstaterar Molly Bengtsson som går i sjuan på Gustav Adolfsskolan.

"Det är hög kvalitet"

— Vi har lärt oss att måndamm omvandlas till vatten av mikrovågor i en mikrovågsugn. Det har givit oss idéen till vår uppfinning; det är en boll som fångar upp måndamm och inuti den finns en soldriven mikrovågsugn. På så sätt kan man få tillgång till vatten på månen, säger Vilmer Tyren.

— Det är väldigt hög kvalitet på konstruktionerna. Vi ser jättemånga spännande lösningar här idag, konstaterar Cecilia Kleväng.

Enlightening Imagination är ett samarbete mellan KomTek i Alingsås, Tekniska museet i Stockholm, Vattenhallen Science Center i Lund, Tom Tits i Södertälje, KomTek Lidingö, KomTek i Katrineholm, Framtidsmuseet i Borlänge, Exploatoriet i Skellefteå och Umeovatoriet i Umeå. Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.

 

Vinnare och juryns motivering

Månbil för provtagning

Isac Davidsson och Casper Vidar, 7A  Östlyckeskolan

"Isac och Casper har tagit fram en stabil modell som innehåller flera rörliga mekanismer och tekniska detaljer. De har använt materialet på ett kreativt sätt  och designen är väl genomtänkt. Konstruktionens användningsområde är att kunna ta sig runt på månens yta för att utföra provtagningar och mätningar av olika slag. Månbilen tar sig fram med energi från solen. Laget har gjort en väl genomarbetad skiss med tydliga förklaringar. De visade mycket god samarbetsförmåga och arbetade på ett imponerande sätt."

Månbil för för grävning och fraktning av material

Andy Leonel Selimi och Lukas Håkansson, Gustav Adolfsskolan 7B

"Andy och Lukas har tagit fram en konstruktion som kan gräva och frakta material på månen som exempelvis månstenar. Månbilen är uppbyggd av flera rörliga mekanismer. De har utnyttjat materialet på ett kreativt sätt och konstruktionen har en väl genomtänkt design. Den drivs av tänkta solpaneler som kan rätta in sig efter solens position och har också en funktion som lagrar solenergi. Laget visade mycket god samarbetsförmåga och arbetade fram modellen på ett imponerande sätt."