Kock med språkstöd

En utbildning för dig som vill arbeta som kock inom restaurang/storhushåll. Den här branschen passar dig som tycker om att arbeta med händerna, i högt tempo och har en kreativ sida. Mat är något som berör alla och det är en uppfyllande känsla att kunna ge människor en riktig måltidsupplevelse.

Som kock arbetar du med planering, förberedning och tillagning av mat. Som kock kan du exempelvis arbeta vid restauranger, kvarterskrogar, hotellrestauranger, skolkök, storkök eller kök ombord på fartyg.

Det praktiska arbetet i ett kök sker ofta under tidspress och det är därför viktigt att man som kock är stresstålig. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats men huvuduppgiften för en kock är alltid att planera, förbereda och tillaga mat. I storkök tillagas vanligtvis ett fåtal rätter i stora mängder medan man på en restaurang tillagar enstaka rätter efter gästernas beställning. Bemötande och service är också viktigt då man idag arbetar nära kunden.

En viktig del av kockens arbete är att upprätthålla hygienen och att hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Det är ett måste att hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

OBSERVERA! Du måste kunna smaka på all mat.

Utbildningens innehåll

Matlagningskunskap, livsmedel- och näringskunskap, hygien, branschkunskap, service och bemötande, specialkoster, yrkesspråk

Ett antal veckor av den totala utbildningstiden kommer att vara arbetsplatsförlagt lärande (apl).

Förkunskaper

Har lägst betyg E från sfi kurs C eller motsvarande kunskaper

Utbildningstid

2020-08-31--2021-01-08
2021-01-11--2021-06-18

Utbildningslängd

42 veckor heltid

Ansökningsperiod

8 april - 5 maj 2020
Sista kompleteringsdag för betyg: 12 maj 2020

Här gör du din ansökan

Kursbesked

Kommer via e-post och kan även ses på "mina sidor" i Alvis (där du gjorde din ansökan).

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN

Kostnader

Beräknas till ca. 1500 kr för kurslitteratur och arbetskläder.

Kostnader för resor till/från APL-plats tillkommer.

Mer information

Campus Alingsås 0322-61 65 60
vuxenutbildningen [at] alingsas [dot] se

Studie- och yrkesvägledare 0322-61 67 53
campus [dot] vagledning [at] alingsas [dot] se