Jonatan Lindholm. projektledare, tog emot priset.

Arena för lärande tog hem e-Diamond Award

Alingsås kommuns nya elevportal, Arena för lärande, är 2016 års mest samhällsnyttiga e-tjänst. Det stod klart när kommunen i går kväll tog hem det prestigefyllda priset e-Diamond Award.

"Det vinnande förslaget har på ett föredömligt vis skapat en kommunnytta som är hållbar över tid", skriver juryn i sin motivering.

Enkelhet och öppenhet är grunden för den nya elevportalen som Alingsås kommun har tagit fram. All information samlas på ett ställe. Elever, pedagoger och föräldrar får tillgång till alla system med en enkel inloggning.

Utvecklingen har skett i nära samarbete med de verksamheter som ska använda systemet – grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

- Med andra ord är det verksamhetens behov som har drivit utvecklingen, säger Jonatan Lindholm, projektledare för Arena för lärande.

Dessutom har portalen utvecklats i öppen källkod, vilket gör den tillgänglig för andra som vill ta del av den och utveckla den vidare.

- Vi har byggt det så att vi kan dela med oss av den till andra kommuner. Det är det som är unikt, säger Jonatan Lindholm.

Arena för lärande är en del av kommunens långsiktiga digitaliseringssatsning och kommunalrådet Joakim Järrebring (S) är mycket nöjd med det man åstadkommit.

- Det är ett bra sätt att använda skattebetalarnas pengar. I och med att vi valt att jobba i ett öppet system kan flera kommuner ha nytta av vårt arbete. Och framöver kan vi hjälpas åt med utvecklingen, säger Joakim Järrebring.

e-Diamond Award delades ut igår kväll av Offentliga Affärer för att belöna årets mest samhällsnyttiga e-tjänst.

Motiveringen lyder: Vinnaren av eDiamond Award 2016 har skapat tjänster som banat väg för andra kommuners möjlighet till digitalisering. Deras projekt har bidragit till förenklade kommunikationsmöjligheter som skapar effektivitet i organisationen. Resultatet gynnar digitaliseringsprocessen i svensk offentlig förvaltning och andra verksamheter kan med enkelhet använda deras öppna plattformar i sina egna sammanhang. Det vinnande förslaget har på ett föredömligt vis skapat en kommunnytta som är hållbar över tid. Projektet gynnar fortsatt utveckling och digitalisering.

Tillhörande information