Nyrenoverad flygel

Flygeln köptes in till skolans invigning 1969 har under jubileumsåret renoverats till nyskick. Mer om historien bakom finns att läsa längre ner på sidan.

Med en näst intill magisk klang fyller ljudet från den gamla flygeln salen. Pianostämmaren och musikläraren Thomas Hagby låter fingrarna smeka tangenterna och när han spelat klart talar han kärleksfullt om instrumentet.

     — Det är något enastående för hela musiksektorn att ha ett sådant här instrument! Man kan inte önska sig bättre! Tänk att sätta en elev framför det här monstret... Jag tror inte att eleverna riktigt kan fatta upplevelsen och storheten förrän de spelar. Det här innebär samma känsla för en musiker som för en bilälskare som kör en jättefräck sportbil! Så flygeln är verkligen ett privilegium för musikeleverna och för oss lärare.

50 år gammal - nu som ny

Priset för en liknande flygel skulle idag ligga på runt miljonen berättar Thomas Hagby, som konstaterar att tiderna och prioriteringarna har förändrats. Ett halvt sekel har hunnit passera sedan flygeln först köptes in samtidigt som kyrkor, konserthus och folkets hus runt om i landet gjorde liknande investeringar. Men på många håll har flyglarna fallit i glömska och tidens tand satt svåra spår.

     — Folk tar inte hand om grejerna. Men här på Alströmergymnasiet har man insett värdet av flygeln och efter renoveringen är den som ny. När vi tar hand om de här otroliga hantverken kan de få en mycket lång livslängd. Det är så fantastiskt och det överlever alla datainköp vi gör med många, många år. Det är extremt ekonomiskt att göra på det sättet!

Från borrhål till nyskick

Instrumentet återinvigdes i november 2019. På plats fanns förutom skolpersonal bland annat represetanter från Sparbanken Alingsås. Sparbanken har efter initiativ från en medarbetare vid gymnasiet bekostat den senaste renoveringen för närmare 90 000 kronor berättar Pär Hellsten som är administrativ chef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Alingsås.

     — Under många, många år har man talat om att något behövde göras åt flygeln. Både invändigt för ljudet och så hade den borrhål och annat. Den såg förskräcklig ut. Nu kommer den att kunna användas både av verksamheten och när vi har andra typer av föreställningar här på Alströmerteatern.

     — Det finns så mycket att säga om det här instrumentet. Det är ett stort instrument med ett otroligt ljud, byggt för ett konserthus! Det är ett fantastiskt hantverksjobb som har utförts vid renoveringen. Det gamla instrumentet ser nytt ut, konstaterar Thomas Hagby.

Historia

Det började med att Filip Leuchovius (innehavare av Lechovius musikaffär) fick en beställning på en flygel till den nybyggda Alströmerteatern. Åke Aronsson, musiklärare och Filip Leuchovius var goda vänner professionellt genom musiken då affären varit leverantör av både av instrument, skivor och annat till bl.a. dåvarande Läroverket.

Filip Leuchovius kände en av ättlingarna till grundaren av det som kom att bli Steinway & sons - Erwin Grotrian, som hade sommarhus i Tylösand och besökte Sverige med jämna mellanrum. Detta födde idén om att åka ner till fabriken i Braunschweig i Tyskland och prova ut en lämplig flygel på plats, och som skulle köpas in till den högtidliga invigningen av Alströmergymnasiet.

Hela familjen Aronsson åkte ner i sin Peugeot 404, en varm sommar 1969. Tanken var att bo på motell men Erwin Grotrian hade redan bokat rum på ett fint hotell. De fick åka med på guidning i Grotrians flotta Mercedes men som denne i sin iver att berätta allt om Braunschweig krockade(!). Allt slutade dock bra och med en handpenning till den andra bilföraren var detta glömt.

Efter varmt mottagande hemma hos familjen Grotrian följde en guidning i fabriken. Pappa Åke, som kunde tyska var uppspelt över att få gå omkring i fabriken och märkte inte av familjen som halkade efter. På slutet av rundturen kom man till ett rum med färdiga, uppställda flyglar där pianostämmaren gjorde det sista. Denne gick åt sidan så att Åke fick sätta sig vid de olika flyglarna och känna in dem. Efter en stunds provspelande bestämde han sig så för en, vilken levererades hem till Sverige och Alingsås - till Alströmergymnasiet.

Flygeln skulle anlända lagom till invigningen av Alströmerteatern och det nya gymnasiet. Priset för den är okänt men borde finnas någonstans i arkiven. Detta var dock inte första nya skolan för Åke att inviga. Han skrev tillsammans med Britt G Hallkvist ett kantat till invigningen av Alingsås högre allmänt läroverk (senare Gustav Adolfskolan) där han jobbade fram till gymnasiets öppnande. Eva-Lisa berättade också för mig om Erwins tre döttrar som tydligt mindes från besöket i familjens hem. Det var några unga tjejer i nedre tonåren med håret i mycket strama hästsvansar, noggrant klädda, och som hjälpte till med allt i hemmet (inklusive tuffa studier) under sträng disciplin. Dessa döttrar är idag ägarna till företaget Grotrian Steinweg.

Berättat för Sebastian Aronsson, barnbarn till Åke Aronsson av hans faster Eva-Lisa Hübinett