Om Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet i Alingsås är en stor skola med den lilla skolans alla fördelar.

Varje program har en egen hemvist där du kan sitta och plugga eller umgås med
kompisar. Det ger trygghet och gör att det inte märks lika tydligt att det här är ett av de största gymnasierna i Västra Götaland.

På skolan finns ett elevhälsoteam med kuratorer, skolsköterskor och specialpedagoger som på olika sätt kan ge dig stöd under din studietid.

Digitalt lärverktyg ingår

Du som går på Alströmergymnasiet får under åren hos oss ett eget digitalt verktyg.  Verktyget fungerar som ett redskap och stöd för ditt lärande både i skolan och hemma. Efter avslutade studier hos oss erbjuds att köpa loss ditt verktyg. 

Skolans byggnader

Skolan omfattar, förutom den stora huvudbyggnaden, också byggnader för Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet och samt esteticum där Estetiska programmet håller till tillsammans med kulturskolan. Musikinriktiningen har både inspelningsstudio och flera övningsrum för individuellt bruk samt för ensembleanvändning. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har lokaler i Utbildningens hus.

Skolan genomgick en omfattande ombyggnad och renovering för ett tiotal år sedan. Detta resulterade bland annat i en tillbyggnad, det så kallade Teknisk-Naturvetenskapliga centret som med sina 1200 kvadratmeter rymmer klassrum av olika storlek, lärmiljöer, lärararbetsrum och preparationsavdelning för lärare.

Alströmerteatern

I anslutning till skolan finns Alströmerteatern där vi har våra skolavslutningar, konserter föreläsningar mm. Teatern hyrs ut för större evenemang.

Egna företag

Handels- och administrationsprogrammet och Ekonomiprogrammet deltar i mässor och tävlingar varje år. UF-företagen (Ung Företagsamhet) ger eleverna realistiska möjligheter att starta och driva företag.

Samarbete med företag

På teknikprogrammet finns flera samarbeten med lokala företag. Detta ger eleverna möjlighet att möta yrkesverksamma inom olika brancher och få en inblick i hur yrkeslivet fungerar. Eleverna får också uppdrag av företagen som de i framtiden kan använda i sitt cv.  

Elevvänlig skola  

Alla hemvister med möjligheter till både arbete och avkoppling bidrar till att skapa en trivsam vardag. Här kan eleverna till och med sitta kvar efter skolan och arbeta vid datorerna eller ta en pratstund med kamrater tills bussen eller tåget går hem.

Vackert bibliotek

Det moderna biblioteket i huvudbyggnaden är välförsett med böcker och elever och personal har vid behov möjlighet att beställa böcker från andra bibliotek. Här finns dagstidningar och ett stort antal uppslagsböcker, allt i en behaglig studiemiljö. 

Populärt kafé

Det centralt belägna kaféet i huvudbyggnaden, med plats för hundra personer, har ett stort antal bord, där fika kan intas, där olika spel finns till utlåning, där datorer står placerade i närheten och en jukebox med uppdaterad låtlista är i gång för det mesta.

Här uppträder skolkören ibland, första majtalet hålls och olika organisationer från näringslivet eller politiska partiers ungdomsförbund presenterar sig.