53 intresserade handbollsungdomar

Antagningen till NIU klar

Nu är antagningen av ungdomar som vill studera vid Alströmergymnasiet och NIU-handboll med start i höst, klar. 10 pojkar och 8 flickor hälsas välkomna till höstterminen. Vad som återstår formellt är antagningen till skolan.
Det var en grannlaga uppgift för NIU-instruktörerna att "hitta rätt", men till slut var man framme vid beslut. 

 

"Try-outen" genomförd

Ett 50-tal handbollsintresserade ungdomar från olika delar i Sverige, bl.a. från Umeå i norr, mötte upp till "Try-outen" 7-8 januari. Intervjuer och spel under ett antal instruktörers noggranna granskning genomfördes under de två dagarna. Även att bese sista träningsmatchen för Sverige i Estrad inför Handbolls-VM ingick.

Vad som nu återstår inför meddelanden om vilka som kommer i fråga om de 20 platserna är ett antal möten där instruktörerna diskuterar vilka som kommer ifråga. Besked lämnas till vederbörande under vecka 3.

50 ungdomar till "Try out" 7-8 januari

Nu närmar sig tiden för "antagningsproven" 7-8 januari. Vi på NIU hälsar de 50 ungdomar som anmält att de vill delta, välkomna. Det blir två intensiva dagar med bedömning av spelskicklighet och intervjuer. Program för dagarna har skickats ut till de som anmält sig och som en bonus får alla se den sista träningsmatchen inför VM, den mellan Sverige och Egypten i Estrad arena.

NIU-TVÅORNAS BERLINRESA TILL SLZB

18 elever och fem ledare åkte i december till Berlin i fyra dagar för besök på SLZB . Ett gediget program med flera träningar tillsammans med tyska elever under tyska instruktörer genomfördes. Det hanns även med ett möte med Mattias Zachrisson om hur det är att vara proffs i Füchse Berlin. Men det var inte enbart handboll det handlade om utan även besök på lektioner och sightseeing och shopping. Det blev också matlagning och stadspromenad tillsammans med de tyska ungdomarna, där våra elever fick se intressanta historiska och kulturella platser.    
Resans höjdpunkt var handbollsmatchen i Bundesliga mellan Füchse Berlin och THW Kiel. Eleverna uppskattade också den fria tid som gavs för shopping och sightseeing på egen hand.
Vi på NIU-gruppen hoppas på att resan kan göras om nästa år, 2020, med en ny grupp elever.

 


GRATTIS TILL LÄRLINGSKONTRAKTEN

Tre före detta NIU-handbollselever, som tog studenten i våras, har denna säsong lärlingskontrakt i A-truppen. Alexander Wedin, Kenan Omerovic och Isak Hane har nu tagit steget in i A-truppen och det skall bli trevligt att få se dem i aktion i elitsammanhang.
GRATTIS OCH LYCKA TILL!

 

VÄLKOMNA TILLBAKA EFTER SOMMARLOVET!

 

Välkomna tillbaka efter ett förhoppningsvis bra sommarlov, "gamla och nya" NIU-handbollselever! I årskurs ett börjar nu 10 flickor och 10 pojkar. Ni 20 hälsar vi särskilt välkomna och vi hoppas att ni skall trivas både med skolan och handbollsträningen. Vi hoppas och tror att ni skall få tre fina och utvecklande år hos oss både vad som gäller handbollen och skolresultaten.

STORA FRAMGÅNGAR I POTATISCUPEN


I helgen, 6-8 april, genomförde Alingsås HK den 40:de Potatiscupen. Det blev inte bara en succé för arrangörerna utan även för ungdomslagen. Fyra AHK-lag gick ända fram till de åtta A-finalerna. Många NIU-ungdomar och blivande NIU-ungdomar bidrog till framgångarna.


I F16-15 tog sig AHK2 enkelt fram till slutspelet med stora siffror mot motståndarna i gruppspelet . I kvarten och semin besegrade tjejerna två lag från RP Linköping, för att i finalen ställas mot Skåre HK från Karlstad. Efter en någotsånär jämn första halvlek, tog alingsåstjejerna helt över kommandot och när slutsignalen ljöd hade siffrorna runnit iväg till 21-10. Ett bra målvaktsspel kombinerat med tight försvar och varierat anfall låg bakom resultatet.

I P16-15 blev finalresultatet nästan lika överlägset som tjejernas mot Skåre. AHK2 ställdes mot Karlskrona Handboll och här blev resultatet 21-12. I gruppspelet vann laget sina tre matcher för att sedan i kvarten besegra Lindesberg med 15-12 och i semin RP Linköping med 24-12. I den andra semin förlorade AHK1 knappt med 18-17 mot blivande finallaget Karlskrona handboll. Men som sagt i finalen visade det andra AHK-laget "var skåpet skulle stå".

Även i P14 gick pokalen till AHK genom att AHK1 besegrade Redbergslid IK blå med 14-13 i finalen. F14 gick en jämn match mot Torslanda HK men förlorade sin final knappt med 17-18. En fantastisk helg med våra NIU-ungdomar inblandade och som det ser ut nu kommer kvaliteten i framtiden att hålla samma höga standardsom vi har nu.

GRATTIS ALLA INBLANDADE!

 

P18 klart för USM-finalen

Även P18-laget är nu klart för finalspelet i Uppsala. Tre klara vinster och en knapp förlust blev resultatet när steg 4 avgjordes i Eskilstuna. Ett fantastiskt bra försvars- och målvaktsspel var nyckel till den lyckade helgen, enligt tränaren Torbjörn Johansson.

Första matchens siffror skrevs till klara 26-16 mot H43Lund. Efter en lite seg början, växte laget efter hand in i matchen och vann mycket enkelt. Andra matchen spelades mot det andra lundalaget LUGI. Det blev en jämn föreställning med riktigt hög kvalitet. 28-28 var ställningen när fem minuter återstod. Då åkte AHK på en tvivelaktig utvisning och LUGI kunde fastställa resultatet 28-30. Ett extremt högt tempo och nästan allsvensk klass, enligt Torbjörn Johansson.

De två återstående matcherna blev förkrossande segrar mot Tyresö, 34-20 och arrangörsklubben HK Eskil 25-13.

Laget består av NIU-elever och Joakim Lundahl, Alexander Regen och William Andersson Moberg. USM-finalerna spelas i Uppsala 3-5 maj. Övriga lag i finalomgången är förutom AHK och LUGI HK, Ystad IF, IK Sävehof, HF SIF, OV Helsingborg, Eskilstuna Guif och IFK Skövde.

 

 

 

P16 klart för final i USM


Två vinster och en förlust, där förlusten kom redan i första matchen och då mot den blivande tabelltvåan. Alingsås gick vidare pga bättre målskillnad då man hade storsspelat mot IF Kristianstad. Tränare William Törnqvist sammafattar helgen...


Lördag 16:30 vs Skånela

Grabbarna var riktigt taggade från start och tog kommandot i matchen med ett aggressivt försvarsspel och fick till omställningar och några enkla mål. Halvtidsresultatet 12-15 i vår favör kändes i underkant och i halvtid pratades det om att gå ut och köra matchen från start. Det blev precis tvärtom. Skånela gjorde 7-0 i uppstarten,  vi hamnarde i underläge med fyra bollar och ändrar då försvarsspel vilket ger utdelning. Vi gör i denna period fem raka mål och en minst sagt svängig andra halvlek blir sedan jämn hela vägen in.  Några stolpe ut och Skånela står till slut som slutsegrare i en konstig match som hade kunnat slutat hur som.  En tung start på helgen.

Söndag 11:30 vs Kristianstad
Det var revanschsugna grabbar som kom ut på planen till söndagens första match, ett Kristianstad som överraskande hade vunnit mot favorittippade Ystad på lördagen. Även i denna match tog vi kommando från start, men ett spelskickligt Kristianstad hängde med fram till paus. Ledning med 13-10. En kanonstart på andra halvlek med ett bra försvar- och målvaktsspel och sedan springer vi sönder motståndet. Alla spelare är med och tar ansvar och bidrar. En riktigt skön seger både för tabelläget och för självförtroendet.

Söndag 16:00 vs Ystad
I helgens sista match var vi till en början beroende av att Kristianstad skulle vinna över Skånela för att vi överhuvudtaget skulle ha någon chans till vidare avancemang. Kristianstad vann till slut med ett måls marginal vilket innebar att vi hade allt i egna händer i sista matchen mot Ystad. Som tidigare matcher så tar vi kontroll över matchen från start. Det märktes att vi verkligen ville vinna den här matchen och därmed kvalificera oss vidare. I andra halvlek är ledningen så stor som sju bollar. Avslutande 10 minuter spelar Ystad upp sig i takt med att vi blir lite fega i försök att bevaka ledningen. Till slut kan vi ändå knyta ihop säcken och vinna matchen vilket innebär avancemang till steg 5.

Nu tar vi någon dag och klappar oss på axeln, men sen är det är hårt jobb som behövs läggas ner varje träning och match för att kunna bli ännu bättre och utvecklas ytterligare både individuellt och kollektivt.

Ambition-Hjärta-Kamratskap / Wille

Steg 5 - USM Final P16 3-5 maj
Övriga lag som följer Alingsås HK till finalspel är Redbersglids IK, IK Sävehof, Aranäs HK, Kävlinge HK, Tyresö HF, IFK Skövde och H43 Lund.

Nio av spelarna går på NIU-handboll och ytterligare fyra startar till hösten.

 

 

F16 klart för steg 4

F16 är vidare i Ungdoms SM efter spel i steg 3 i helgen. Vinster mot Eskilstuna Guif och Gustavsberg, samt oavgjort mot Torslanda skickade laget vidare till Steg 4 som spelas 16-17/3.


Första matchen mot Eskilstuna Guif var vi
 taget av stundens allvar. Första halvlek var mycket nervös men vi ändrade i anfallsspelet och sakta men säkert kom laget ikapp och lyckades vända till seger med 20-17, en riktigt stark andra halvlek.
Andra matchen på lördagen mötte 
laget gruppens på förhand favorittippade lag H 43. Rejält laddade för att göra en bra match, men lyckades inte alls komma upp i nivå utan blev rejält utspelade av ett mycket bra H 43. Förlusten skrevs till 17-30.
Efter ett rejält snack, god middag och rejält med sömn var det dags för 
västkustderby i söndagens morgon match mot Torslanda. Ett lag som laget känner mycket väl och har mött många gånger så på förhand visste vi att det skulle bli jämt. Och det blev det. Matchen slutade 22-22.
Avslutning mot Stockholmslaget Gustavsberg. Segern skrevs till 20-16. Sen var det bara att vänta och hoppas att H 43 skulle göra sitt jobb och planenligt slå Torslanda, vilket de gjorde och vi blev klara för avancemang i bussen på vägen hem.
Sammanfattningsvis så var det bra helg. Vi blandar riktigt bra prestationer med mindre bra så nu tränar vi vidare mot steg 4. Stort tack till våra medresta föräldrar som stöttade och hejade för fullt.

"Try Outen" genomförd

7-8 januari hade 60 handbollsungdomar samlats i Estrad för att visa upp sina handbollsfärdigheter och blivit intervjuade om varför de vill komma till Alingsås, Alströmergymnasiet och NIU handboll. Kvaliteten på de som sökt NIU är hög och Alströmers popularitet har ökat markant senaste åren. 
Tidigare elever har agerat ambassadörer och det märks t.ex att Norrköping och Linköping är med bland de sökande. Värmland hade åtta sökande på plats.
Några kan säkert vara attraktiva för RIKS i Göteborg, men vill i så fall spela och bo i Alingsås.

Gymnasiechef Dennis Pavlovic informerade om NIU och Alströmergymnasiet med ett bildspel, vilket bifogas. Se längst ner.
Nytt för i år var att Grand hotell, granne med Estrad, hade paketerat ett NIU-paket för långväga gäster vilket var mycket positivt och bekvämt för spelare och föräldrar.

 

Lyckat Berlinbesök

Strax före jul åkte 19 NIU-elever, 13 pojkar och 6 flickor tillsammans med fem ledare till Berlin för årets andra utbyte med SLZB, Tysklands största sportgymnasium. Det blev flera träningar med tyska tränare och en vänskapsmatch mot ett av Füchse Berlins juniorlag. Även flickorna tränade med ett lokalt flicklag. Förutom det idrottsliga gjorde man flera aktiviteter tillsammans med de tyska vännerna som studiebesök på stan, pizzabakning m.m. Även lektionsbesök på den tyska skolan, museibesök, lite shopping och en träff med Mattias Zachrisson, proffs i Füchses elitlag, hanns med innan sista aktiviteten på resan, elitmatchen mellan Füchse och Leipzig, med en fantastisk stämning inför 10.000 åskådare, besågs.
Ansvarig ledare, Håkan Jedemark, riktar ett stort tack till Sparbanksstiftelsen, som bidrar med medel som möjliggör detta utbyte. 

 

Tvåorna till Berlin

Årets utbyte med SLZB, idrottsskolan i Berlin, är nu inne i andra fas, då 20 NIU-elever i årkurs 2 tillsammans med instruktörer och NIU-representanter har anträtt årets Berlinresa. Förutom träningar tillsammans med elever från SLZB och trevligt umgänge, blir det även tid till att besöka en del av Berlins sevärdheter.
Vi väntar inom kort få en reserapport.
Bilderna är från SLZB:s besök hos oss i augusti.

 

Alströmer - ett populärt val

När anmälnigstiden för ansökan till NIU Handboll gick ut 1 december, hade 85 ungdomar anmält sitt intresse. Rekordmånga enligt ordf. i NIU-gruppen, Ulf Granander. Samtliga 85 har fått två veckor på sig att göra en slutlig anmälan till uttagningsdagarna 7-8 januari.

 

Ansökningarna till NIU Handboll strömmar in. En första chans att träffa instruktörerna och bekanta sig med skolan är vid alströmergymnasiets Öppet hus 21 november, 17.00-20.00.

Våra antagningsdagar är 7-8 januari 2019. Inbjudan kommer till alla som sökt en av de första dagarna i december. Där kommer också detaljerat program för de två dagarna att finnas.

 

SLZB:s besök hos NIU och Alströmer är över

Så är besöket från våra samarbetsskola SLZB Berlin över för denna gång och gästerna flög tillbaka hem i lördags morse (25/8). Håkan Jedemark, ansvarig arrangör från NIU, sammanfattade veckan som att det varit mycket lyckad. Gemensamma träningar, bangolf, lektionsbesök och på fredag eftermiddag en vänskapsmatch med halva tiden Alströmer mot SLZB och andra halvan mixade lag. Resutatet? Ingen vet då det inte var viktigt att räkna mål utan att få spela tillsammans.

Instruktörerna och lärarna från SLZB, Mirco Bähr, Uta Firnhaber, Juliane Werlich och Heino Junghans, var mycket nöjda med veckan. Allt kring besöket hade fungerat bra och samarbetet med NIU-gruppen med Håkan jedemark, Klaus Täntzner och Krister Nääs i spetsen förlöpte på bästa sätt.

I december är det dags för NIU-tvåorna att åka till Berlin och SLZB.

SLZB Berlin på besök

I måndags (20/8) anlände 15 ungdomar och fyra lärare/instruktörer till Alingsås från vår samarbetsskola SLZB Berlin, Tysklands största idrottsgymnasium. Nu på onsdagförmiddagen tog vi några bilder på den gemensamma träningen i Estrad. En intensiv och bra träning som leddes av Mattias Flodman som är biträdande tränare för elitlaget. 
På programmet står närmast för gästerna information om Alingsås och skolan, en fortsatt träning, lektonsbesök, minigolf och andra gemensamma aktiviteter.

Kl 15-16 på fredag spelas den s.k. landskampen i Nolhagahallen med blandade lag och kvällen ägnas åt gemensamt restaurangbesök och på lördag morgon är det dags för gästerna att återvända till Berlin. 

SLZB Berlin besöker Alströmer och NIU-Handboll nästa vecka

Alströmer har ett nytt besök från Sportskolan SLZB i Berlin 21-25 aug 2018
Det är 15 man/elever  samt 4 ledare som besöker Alingsås under dessa dagar
Skolbesök samt mixade träningar: Deltagande i några lektioner skall också ingå.  
Eleverna (bara pojkar) kommer från handbollsgymnasiet i Berlin och är i huvudsak åk 1 och 2 
En landskamp planeras mellan NIU Alingsås samt de tyska gästerna.
 

Welcome friends from SLZB Berlin to Alströmergymnasiet and Alingsås!!!


Läsårsstart 21 augusti!

Välkomna nya och "gamla" NIU-handbollselever till läsårets start. Det blir intensivt direkt då ett gäng unga handbollsspelare med tränare från vår partnerskola SLZB i Berlin besöker oss.