Samling på golvet efter matchen

Tvåorna till Berlin

Årets utbyte med SLZB, idrottsskolan i Berlin, är nu inne i andra fas, då 20 NIU-elever i årkurs 2 tillsammans med instruktörer och NIU-representanter har anträtt årets Berlinresa. Förutom träningar tillsammans med elever från SLZB och trevligt umgänge, blir det även tid till att besöka en del av Berlins sevärdheter.
Vi väntar inom kort få en reserapport.
Bilderna är från SLZB:s besök hos oss i augusti.

 

Alströmer - ett populärt val

När anmälnigstiden för ansökan till NIU Handboll gick ut 1 december, hade 85 ungdomar anmält sitt intresse. Rekordmånga enligt ordf. i NIU-gruppen, Ulf Granander. Samtliga 85 har fått två veckor på sig att göra en slutlig anmälan till uttagningsdagarna 7-8 januari.

 

Ansökningarna till NIU Handboll strömmar in. En första chans att träffa instruktörerna och bekanta sig med skolan är vid alströmergymnasiets Öppet hus 21 november, 17.00-20.00.

Våra antagningsdagar är 7-8 januari 2019. Inbjudan kommer till alla som sökt en av de första dagarna i december. Där kommer också detaljerat program för de två dagarna att finnas.

 

SLZB:s besök hos NIU och Alströmer är över

Så är besöket från våra samarbetsskola SLZB Berlin över för denna gång och gästerna flög tillbaka hem i lördags morse (25/8). Håkan Jedemark, ansvarig arrangör från NIU, sammanfattade veckan som att det varit mycket lyckad. Gemensamma träningar, bangolf, lektionsbesök och på fredag eftermiddag en vänskapsmatch med halva tiden Alströmer mot SLZB och andra halvan mixade lag. Resutatet? Ingen vet då det inte var viktigt att räkna mål utan att få spela tillsammans.

Instruktörerna och lärarna från SLZB, Mirco Bähr, Uta Firnhaber, Juliane Werlich och Heino Junghans, var mycket nöjda med veckan. Allt kring besöket hade fungerat bra och samarbetet med NIU-gruppen med Håkan jedemark, Klaus Täntzner och Krister Nääs i spetsen förlöpte på bästa sätt.

I december är det dags för NIU-tvåorna att åka till Berlin och SLZB.

SLZB Berlin på besök

I måndags (20/8) anlände 15 ungdomar och fyra lärare/instruktörer till Alingsås från vår samarbetsskola SLZB Berlin, Tysklands största idrottsgymnasium. Nu på onsdagförmiddagen tog vi några bilder på den gemensamma träningen i Estrad. En intensiv och bra träning som leddes av Mattias Flodman som är biträdande tränare för elitlaget. 
På programmet står närmast för gästerna information om Alingsås och skolan, en fortsatt träning, lektonsbesök, minigolf och andra gemensamma aktiviteter.

Kl 15-16 på fredag spelas den s.k. landskampen i Nolhagahallen med blandade lag och kvällen ägnas åt gemensamt restaurangbesök och på lördag morgon är det dags för gästerna att återvända till Berlin. 

SLZB Berlin besöker Alströmer och NIU-Handboll nästa vecka

Alströmer har ett nytt besök från Sportskolan SLZB i Berlin 21-25 aug 2018
Det är 15 man/elever  samt 4 ledare som besöker Alingsås under dessa dagar
Skolbesök samt mixade träningar: Deltagande i några lektioner skall också ingå.  
Eleverna (bara pojkar) kommer från handbollsgymnasiet i Berlin och är i huvudsak åk 1 och 2 
En landskamp planeras mellan NIU Alingsås samt de tyska gästerna.
 

Welcome friends from SLZB Berlin to Alströmergymnasiet and Alingsås!!!


Läsårsstart 21 augusti!

Välkomna nya och "gamla" NIU-handbollselever till läsårets start. Det blir intensivt direkt då ett gäng unga handbollsspelare med tränare från vår partnerskola SLZB i Berlin besöker oss.

5:e bästa A-pojklaget i Sverige

Helgen 21-22 april åkte P16-laget till Malmö och spelade finalsteget i Ungdoms-SM. P16-laget består till stor del av NIU-elever. Efter en vinst och två förluster i gruppspelet fick man spela om placering 5 eller 6. Där vann man mot H43.

Tränare Mattias Flodman lämnar här en rapportering om helgens matcher:

Ystads IF HF - Alingsås HK 25-17 (15-6) - Gruppspelsmatch 1
I helgens första match får AHK en jobbig start och ligger under med 4-0. Ystad är i ledning i hela matchen och vinner mycket rättvist. AHK känns nervösa och gör framför allt ingen bra första halvlek. Andra halvlek är lite bättre, men fortfarande inte på önskad nivå.

Alingsås HK - Tyresö Handboll 22-20 (11-8) - Gruppspelsmatch 2
Andra matchen är mot Tyresö. Det var ett mer avslappnat lag som gick ut till den matchen, nerverna hade släppt från första matchen. Efter första halvlek leder AHK med 11-8. I andra halvlek så gör Alingsås tre raka mål och leder med sex bollar. Tyresö börjar spela ett offensivt försvar som dom får utdelning på. De börjar knappa in mål och är nästan ifatt efter 40 minuter. Då gör Alingsås ett ryck igen med tre raka mål till 21-17.

Åhus Handboll - Alingsås HK 23-20 (11-10) - Gruppspelsmatch 3
Den tredje matchen blev helt avgörande för vilket lag som skulle gå till semifinal. Åhus var tippade av många att vinna SM-guldet. AHK var väldigt taggade och lagen följdes åt länge. Några utvisningar i första halvlek gjorde att Åhus kunde gå till ledning i halvtid. Andra halvlek är jämn, tills AHK gör fyra raka mål och tar över ledningen. I slutet av matchen är Åhus lite mer kliniska och vinner matchen med 23-20. Matchen överlag väldigt jämn och det var små marginaler som avgjorde.

Alingsås HK - H43 Lund HF 28-24 (13-11) - Placeringsmatch plats 5 eller 6
Istället för semifinal blev det match om 5-6 plats mot H43. AHK leder i stort sätt hela matchen och vinner komfortabelt med 28-24.

Överlag så har hela USM-spelet varit mycket bra, idel segrar fram till steg 5. Spelarna har utvecklas bra under hela säsongen och har visat att dom kan mäta sig med de bästa lagen. Det är små marginaler i handboll, vilket visades mot Åhus Handboll som till slut vann SM-guldet välförtjänt. Stort grattis till Åhus! Och att vara femma i Sverige är mer än godkänt.

Klart med antagningen för hösten

 
 
Med stor noggrannhet har 18 av årets sökande blivit antagna till NIU-Handboll och åk 1 Alströmergymnasiet. Fördelningen på kön blev denna gång 10 flickor och 8 pojkar. Fem av dessa är bosatta i Alingsås kommun, övriga kommer från Jukkasjärvi, Strömstad, Åkersberga,Sjövik, Lysekil, Örebro och Kristinehamn.
 
NIU-gruppen och Alströmergymnasiet hälsar alla välkomna till Alingsås och studier vid Alströmergymnasiet och förkovran i handboll! Vi ses vid terminsstarten!
 

Antagningsdagarna avklarade

NIU Antagningsdagarna i Alingsås är nu avslutade. Ett 60-tal elever, som alla sökt Alströmergymnasiet och NIU Handboll tillbringade två dagar för tester och intervjuer
En härlig samling av flickor och flickor som kom från hela Sverige. De som åkt längst var två pojkar från Kiruna. Tåg i 24 timmar för att komma till handbollmetropolen Alingsås. 
Vi tackar för det härliga intresset och hoppas att vi ses snart igen. 
/ NIU Elithandboll Alingsås

"All time high" beträffande antal sökande

 När ansökningstiden gick ut första december hade 81 ungdomar anmält att de var intresserade av att söka till Alströmergymnasiet och NIU-handboll. 56 av dem i första eller andra hand. 

Fördelningen är 29 flickor och 52 pojkar och sett till bostadsort bor 22 av dem i Alingsås/Lerum medan 59 ungdomar kommer från övriga Sverige.
Det är 18 platser som ungdomarna konkurrerar om. Testdagar blir det 8-9 januari.

VÄLKOMNA ALLA SÖKANDE! Personlig inbjudan skickats ut.

 

NIU-tvåorna på besök i Berlin

 
Det årliga besöket för NIU åk 2 i Berlin är nu vid mitten av december avklarat och på bilden ovan ses eleverna och instruktörer utanför Bundesligalaget Füchse Berlins träningslokal
Förutom träningarna så ingick även en del sociala aktiviteter tillsammans med elever från elitsportskolan SLZB i Berlin. 

 

Ett träningspass

 

Vi gjorde ett besök i Estrad en fredag morgon på ett träningspass för årets NIU-ettor och tog några bilder. Årets ettor består av sju flickor och 13 pojkar och det var full fart med olika moment under den timme man höll på. Ett bra gäng att jobba med tyckte Torbjörn och Peter, NIU-handbolls instruktörer. Se bilder från träningen till höger,

 

SLZB besöker Alströmergymnasiet och NIU-Handboll

Vid redaktionens besök torsdag eftermiddag (7/9) i Nolhagahallen hade våra tyska gäster dykt upp för att titta på AHK:s elitlags träning. Ungdomarna fick också träffa de tre AHK-spelarna som har varit proffs i Tyskland, Magnus Persson, Andreas Berg och Niklas Barud och ställa frågor till dem om deras upplevelser och likheter/skillnader mellan tysk och svensk handboll.

Vi fick ett samtal med Håkan Jedemark som är ansvarig för utbytet med SLZB tillsammans med Krister Nääs från NIU-Handbolls sida och med Fabian Lüdke en av instruktörerna från SLZB.

Intervju med Håkan Jedemark. ansvarig för Tysklandsutbytet
hakan_jedemark_170907.mp3 (mp3, 2.96 MB) »

Intervju med Fabian Lüdke, instruktör SLZB
fabian_ludke_170907.mp3 (mp3, 2.42 MB) » 

Den 5-9 september gästas vi av 20 elever och fyra lärare/instruktörer från Tysklands största sportgymnasium SLZB från Berlin.

SLZB är handbollsgymnasiets partnerskola och ett svarsbesök från Alströmergymnasiet kommer ske under december månad. 

De tyska eleverna kommer under dessa dagar att träna handboll, göra lektionsbesök, bekanta sig med Alingsås och ha sociala aktiviteter tillsammans med handbollseleverna. I år bor gruppen på Hjälmareds folkhögskola.

Landskampen spelas fredagen den 8 september kl 16.00-17.30 i Nolhagahallen.
 
Välkomna!
/Rune Löfstrand
 

Nytt handbollsgäng

Så är det nya läsåret igång och en ny grupp handbollsungdomar, 8 tjejer och 12 killar, har kommit igång med träningen och skolarbetet. Vid morgonträningen på Estrad, första september passade vi på att med kameran föreviga några ögonblick. Dessa ser du till höger. Vi kommer under deras tre år på Alströmergymnasiet att följa deras utveckling som handbollsspelare.

Grillkväll i Nolhaga

Mot slutet av läsåret har NIU-eleverna och NIU-gruppen en gemensam liten utflykt till grillplatsen vid sjön Mjörn. Mycket skoj och skratt och lite grillat i magen är resultatet av några timmars samvaro. På bilderna till höger ses några av NIU-eleverna i väntan på grillmästarna Klaus och Christers vedermödor. 

 AHK-HJ fyra i USM


Den något kryptiska rubriken står för att ännu en gång har AHK:s herrjuniorer gått till femte steget, dvs till slutspelet i Ungdoms-SM. Sveriges åtta bästa juniorlag gör upp om SM-titeln, där deförst gör upp i två fyralagsserier. AHK hade tufft motstånd i sin grupp men besegrade Ystad IF och LIF Lindesberg och spelade oavgjort mot LUGI. Det betydde serieseger och avancemang till semifinalen.

Där mötte laget Eskilstuna GUIF och förlorade matchen med 12-18. I bronsmatchen mötte laget åter Ystad IF, som tog revansch efter nederlaget dagen innan. En hedrande fjärdeplats blev det till slut. Större delen av laget bestod av spelare från NIU-handboll på Alströmergymnasiet.

 

NIU:s verksamhetskonferens 3/5

Tredje maj arrangerade NIU-gruppen en verksamhetskonferens på Alströmergymnasiet med syftet att genomlysa NIU-verksamheten och finna förbättringspunkter som skall vidarebearbetas. Mycket fungerar bra i verksamheten vilket inte minst Svenska Handbollsförbundets revision förra hösten visade på. Några förbättringspunkter identifierades som bättre uppföljning av hur elever lyckats i sin vidare handbollskarriär efter avslutade studier vid Alströmergymnasiet och bättre kontroll av elever som går på rehabplan.

Målet för Alströmergymnasiet NIU Handboll är att det skall vara det naturliga valet vid sidan av Riksgymnasiet
Vid konferensen deltog NIU-gruppen, förvaltnings- och skolledningen, lärare och representanter från AHK:s ledning.

 

Höstens NIU-ettan är nu komplett

Efter uttagningsproven 9-10 januari vidtog uppgiften att sammanställa alla fakta kring de sökande. Detta är nu klart och enligt ansvariga för NIU-handboll har vi nu en mycket bra klass med en bra blandning flickor och pojkar. Vi kommer att hålla er informerade om vad som händer i planeringen av höstens verksamhet.

 

Uttagningsproven genomförda

Måndag-tisdag, 9-10 januari, har ett 50-tal ungdomar, pojkar och flickor, från Sverige och Finland visat upp sina handbollstalanger inför handbollskunniga bedömare som elitlagstränarna Mikael Franzén, Karen Brödsgaard och klubbchef Christer Mårtensson med flera. Årets uttagningsprov samlade rekordmånga, mer än 50 ungdomar som är intresserade att bli antagna till Alströmergymnasiets NIU-handbollsutbildning med start höstterminen 2017.

Måndag-tisdag, 9-10 januari, har ett 50-tal ungdomar, pojkar och flickor, från Sverige och Finland visat upp sina handbollstalanger inför handbollskunniga bedömare som elitlagstränarna Mikael Franzén, Karen Brödsgaard och klubbchef Christer Mårtensson med flera. Årets uttagningsprov samlade rekordmånga, mer än 50 ungdomar som är intresserade att bli antagna till Alströmergymnasiets NIU-handbollsutbildning med start höstterminen 2017.

Ungdomarna var förväntansfulla inför dagarna vilket framgick vid de intervjuer NIU-gruppen genomförde med samtliga. De fick berätta om sina ambitioner med handbollen och sina framtida studier och även göra ett besök på Alströmergymnasiet och boendet Blåhaga.

Under tisdagen genomfördes matchspel inför granskande ögon innan det var dags att efter en lunch återvända hem.
AHK:s klubbchef Christer Mårtensson var mycket nöjd med dagarna, något som NIU-instruktörerna Torbjörn Johansson och Peter Hafström instämde i.
Rune Lövstrand, ansvarig rektor på Alströmergymnasiet och Ulf Granander ordförande i NIU-gruppen poängterade att dessa antagningsdagar är mycket positiva. Att få träffa så många ambitiösa, trevliga och satsande ungdomar är ett privilegium.
Det är också roligt att notera, att omdömena från deltagande ungdomar och deras föräldrar om våra antagningsdagar är så positiva. Det rör allt från organisation, bemötande, boende och vårt upplägg, sammanfattar Ulf.

Nu återstår ett arbete med att avgöra vilka ungdomar, som kommer att utgöra årskurs 1 på NIU Handboll till hösten. En grannlaga uppgift. Detta skall bli klart under närmaste veckorna.

 

Tvåorna besökte SLZB Berlin

Under några dagar i december så besökte NIU åk 2 Berlin och fick då träna under ledning av Füchse Berlins elit tränare Max Rindele. 12 killar samt 7 flickor besökte elitskolan SLZB i Berlin.  
Laga mat baka pepparkakor ingick i de gemensamma aktiviteterna. En stadsorien-tering tillsammans med de tyska eleverna var uppskattadGänget fick även möjlighet att träffa några av de duktiga skandinaviska spelarna som just nu spelar i Füchse Berlin. Mattias Zackrissons samt dansken Hans Lindberg båda deltog i VM i Handboll.

 

Revision av NIU Handboll

Svenska Handbollsförbundet har nyligen genomfört en revision av NIU Handboll på Alströmergymnasiet. Det var Classe Carlsson som var på besök på skolan. Det blev en noggrann genom gång av verksamheten. Classe träffade även elever ur de olika årskurserna, för att skapa sig en bra bild av hela verksamheten.

 

Det var en revision som blev mycket positiv för alla inblandade! Vi har några få punkter att följa upp, för att ytterligare stärka verksamheten.

Classe lämnade positiva reflektioner i sin rapport.

-  Man imponeras varje gång av organisationen av detta NIU inklusive stödet till      elevhemmet!
-  Bra uppföljning av upprättad förbättringslista.
-  Träningslokalernas kvalité i Estrad och Hälsostudion.
-  Rekryteringen av Peter Hafström och lösningen med Erik Pettersson som målvaktsinstruktör

Uttagningsdagar 9-10 januari 2017

NIU Handboll på Alströmergymnasiet kommer att ha uttagningsdagar den 9-10 januari 2017. Alla som söker till Alströmergymnasiet kommer att få inbjudan till uttagningarna. Programmet börjar 11,00 den 9 januari och avslutas  cirka 14,00 den 10 januari.

I programmet ingår bland annat personliga samtal, individuell färdighet och matchspel. Dessutom kommer det att vara en social aktivitet på kvällen  den 9e. Alla deltagare som inte bor i Alingsås kommer att få besöka vårt Elevboende Blåhaga.

Personlig inbjudan till uttagningarna kommer så snart ansökningstiden gått ut.

Länk till ansökningssidan: http://shfgaslive.slashx.se/


Åter i vardagen

 Vid vårt besök när årets ettor tränade, fick vi positiva "vibbar". Torbjörn instämde i omdömet att det är en grupp med stor utvecklingspotential. Denna tisdagmorgon fokuserades träningen på passningar. Snabbt utkast från målvakten till mitten där spelaren levererade en passning till en lagkamrat som kom i full fart, var ett av momenten. Här intill några bilder från träningen.

SLZB på besök

Vecka 36 gästades Alströmergymnasiets NIU-handboll av sin partnerskolan i Berlin, SLZB, en gymnasieskola med idrottsprofil. 21 olika sporter finns i skolans utbud och en av dem är handboll. Sedan några år tillbaka har Alströmergymnasiet ett utbyte med SLZB och det unika med detta samarbete är att SLZB har bara ett internationellt utbyte och och det är med Alströmergymnasiet.

SLZB:s handbollsinriktning är kopplad till en av Tysklands ledande handbollsklubbar, Füchse Berlin, på liknande sätt som NIU är kopplad till AHK.

Våra tyska gäster, 24 elever, två handbollsinstruktörer och två lärare kom till Alingsås under tisdagen (6/9) och ett digert program med gemensamma träningar, aktiviteter på fritiden, lektionsbesök m.m. har genomförts och överläggningar har skett mellan instruktörerna och mellan lärarna/skolledningen.
Några träningar har letts av AHK:s elitserielagstränare Mikael Franzén och Karen Brödsgaard.

Fredag eftermiddag spelades en vänskapsmatch i Estrad, som slutade med en seger för gästerna. Flera av de gästande elever spelade med i NIU-laget, som inte hade så många spelare att ställa upp med som gästerna. Så mer vänskapsmatch en denna match går nog inte att få.
Under fredagkvällen samlades alla elever och deltagande instruktörer och lärare på en av stadens sportbarer för en gemensam middag och för att se en direktsänd match från Dubai, där Füchse Berlin deltar i en handbollsturnering.

Vid lunchtid på lördagen var det dags för gästerna att återvända till Berlin. Det har varit en mycket lyckad vistelse i Alingsås sa gästande elevers lärare, Katrin Tadewaldt och Uta Firnhaber, något som också Tony Haglund, ansvarig lärare på Alströmer instämde i. Även handbollsinstruktörerna Mirco Bähr, Fabian Lüdke, Torbjörn Johansson och Peter Hafström instämde helt i detta.

I december är det dags för NIU-gänget att åka till Berlin för nästa träff, enligt en nöjd Håkan Jedemark, som är huvudansvarig från NIU:s sida för detta internationella utbyte.

 

Höstens årskurs 1 checkar in!

Det var en klass full av förväntansfulla ungdomar som kom till den första lektionen i NIU Handboll vid skolstarten. De påbörjade då en resa över tre år, som skall förbereda dem för ett handbollsliv på elitnivå. De skall kombinera teori, praktiska övningar och utveckla sin fysik. Allt för att de skall ha en så komplett utbildning som möjligt om tre år.

 Förutom att utvecklas inom handboll skall de också läsa det program de valt. Det är ju inte minst viktigt att få med sig en bra grund att stå på vid sidan av handbollen.

 Det är ungefär hälften av klassen som kommer från Alingsås. Resterande elever kommer från övriga Sverige och Finland. 

 Vi önskar alla lycka till med sitt studerande vid Alströmergymnasiet! ”