En bild på Casper Vidar och Isac Davidsson.
I september åker Casper Vidar och Isac Davidsson till Sydkorea för att representera Sverige.

Alingsåselever till Sydkorea efter vinst i tekniktävling

Två sjundeklassare från Östlyckeskolan i Alingsås har vunnit den nationella tekniktävlingen Enlightening Imagination och får representera Sverige i Sydkorea. Även i fjol så vann ungdomar från just Alingsås kommunala skolor tävlingen.

— Jag är glad över det här. Och Sydkorea är mitt drömland att åka till med den koreanska kulturen, människorna och filmerna, säger Isac Davidsson som tillsammans med sin klasskamrat Casper Vidar vann tävlingen. 

Under finalen så var uppdraget till de deltagande tvåmannalagen att rita och sedan skapa en modell av en farkost som kan användas för att utforska månen. Modellen skulle innehålla ett par rörliga moment och uppfinningen skulle presenteras i en film som de tävlande själva fick ta fram. 

— Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb och det har varit fantastiskt att se hur kreativa lösningar de har hittat. Att lag från Alingsås återigen vunnit hela den nationella tävlingen är naturligtvis fantastiskt kul! Teknik är viktigt och tävlingen och den kommunala teknikskolan KomTek är ett sätt att fånga upp och uppmuntra det intresset, säger Cecilia Kleväng som är verksamhetsledare för KomTek.

Stor kreativitet hos eleverna

Under de fyra år som tävlingen Enlightening Imagination har arrangerats så har modeller av allt från skördetröskor till solcellsdrivna lyftkranar tagits fram. Alltid med ett miljötänk i grunden; konstruktionerna ska kunna drivas med hjälp av exempelvis vindkraft eller solenergi. Syftet är att uppmuntra eleverna att tänka kreativt, hitta egna lösningar och sedan skapa något utifrån det. 

— Vi ville bygga något som var coolt och i den här utmaningen vi hade turen att kunna bygga en rymdbil. Den drivs av solenergi och kan ta prover, scanna månens ytan, den har värmekameror, en generator och mycket annat, berättar Casper Vidar.

Förenar många olika ämnen

Enlightening Imagination är ett samarbete mellan KomTek i Alingsås, Tekniska museet i Stockholm, Vattenhallen Science Center i Lund, Tom Tits i Södertälje, KomTek Lidingö, KomTek i Katrineholm, Framtidsmuseet i Borlänge, Exploatoriet i Skellefteå och Umeovatoriet i Umeå. Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.

— Vi vill erbjuda en tävling i konstruktion där eleverna får utlopp för sin kreativitet och förmåga att tänka utanför boxen. I tävlingen får ungdomarna jobba både med matematik, teknik, naturkunskap och design och på så sätt vävs olika områden samman, förklarar Cecilia Kleväng.

I oktober så går resan till Sydkorea för de två eleverna.