Muralmålning av Nathalia Rak, Kungsgatan 9
Muralmålning av Nathalia Rak, Kungsgatan 9

Urbankonst med sagotema

I veckan startade projektet ARTSCAPE SAGA i tolv kranskommuner till Göteborg, däribland Alingsås. Jade Rivera från Peru har påbörjat sin muralmålning på Kulturskolan. Nathalia Rak från Polen har kommit halvvägs in i sitt arbete med att smycka väggen på Kungsgatan 9, utifrån en inhemsk folksaga.

Artscape har bjudit in ett tjugotal internationella och svenska konstnärer att skapa enorma fasadmålningar, inspirerade av klassiska folksagor från hela världen. 

     – Med klassiska folksagor som tema kan vi ta urbankonsten i en ny spännande riktning. Samtidigt som vi får chansen att visa upp världens rika utbud av berättelser, med likheter och olikheter, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.

Medskapande muralworkshop
Ytterligare ett konstverk kommer att uppföras. Under sommaren ska Artscape arrangera en medskapande muralworkshop under ledning av en tredje konstnär, vars namn ännu inte är klart. 

Workshopen kommer att hållas vid en vägg på Alströmergymnasiet och alla alingsåsare är välkomna att delta. Exakt datum och tid kommer att meddelas på Facebook, på alingsaskulturhus.se samt alingsas.se, så håll utkik. Bra att veta är att man inte behöver föranmäla sig och det inte finns krav på förkunskaper. Färg och material ordnar workshopen med, oömma kläder tar man med själv. 

Folksagor kommer även vara temat när allmänheten välkomnas att delta i konstskapandet.

Samarbetsprojekt över gränser
Alingsås kommun deltar alltså i Artscape som en av tolv inbjudna i Västra Götalandsregionen. Projektet finansieras delvis av kommunen, delvis av regionalt stöd och beslutet att delta togs av dåvarande kultur- och fritidsnämnden 2018.

     – Vi sneglar lite på Borås och vad deras satsning på konst har gjort för staden, säger Johan Edgren, verksamhetschef. Eftersom Alingsås är en trästad med anor, tror vi att mötet med det gamla och det moderna ger både utvecklingskraft och dragningskraft till området, avslutar han.

Alingsås blir med sitt deltagande i ARTSCAPE SAGA en del av ett större sammanhang som ihop med GR-kommunerna och Borås tillsammans utgör ett av världens största sammanhållande områden för urban gatukonst.

Mer information: artscape.se

Om konstnärerna

Jade Rivera 
Jade Rivera föddes i Junín, Peru 1983, emigrerade senare till Lima. Rivera växte upp i distriktet Chorrillos, studerade på en nationalskola och där väckte hans nyfikenhet om konst när han var elva år gammal. Vid 17 års ålder studerade han på konstskola med hoppade av och började arbeta som självlärd konstnär. Rivera har blivit känd för sina storskaliga väggmålningar i olika delar av världen.

Natalia Rak
Natalia Rak är en polsk konstnär född 1986, känd för sina livfulla och storskaliga väggmålningar. Hon har gått på Konsthögskolan i Lodz, Polen. Sedan några år tillbaka började Rak komma in i gatukonstens värld. Nathalia inspireras av gamla bilder, sina egna dagdrömmar, bokillustrationer, Marvel Comics och konstnärer som Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Jacek Malczewski, Norman Rockwell och Hans Rudolf Giger.

Faktaruta ARTSCAPE SAGA

När: 27 maj till 16 juni 2019
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

ARTSCAPE SAGA och aktiviteterna under festivalen är helt gratis. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen och Kulturmiljonen GR och i samarbete med kommunerna, Nordsjö Färg och Stavdal. Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst.
Artscape genomförde Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014 och har sedan dess anordnat storskaliga kulturprojekt i Göteborg och Värmland.