Sammet, pärlor och galej på Nolhaga slott
Sammet, pärlor och galej på Nolhaga slott

Sammet, pärlor och galej på Nolhaga slott

Nu är Nolhaga slott åter öppet för allmänheten igen. Välkommen att besöka Sammet, pärlor & galej – en dräktutställning, som är en unik utställning med festkläder från 1860-talet fram till idag.

Man har skapat nio olika historiska ”scener” på tema fest, med kreationer av bland andra haut couture-mästaren Georges Doeuillet vars dräkter finns representerade bland annat på Metropolitan Museum of Art i New York och i Louvren, Paris.

     – Målet är att besökaren ska få en känsla av fest från en svunnen tid, säger Thereze Almström, utställningsproducent Alingsås museum. Min personliga favorit är den djuphavsgröna sammetsklänning som bars av Ann-Ida Broström vid 1900-talets början, avslutar hon.

Sammet, pärlor & galej – en dräktutställning är baserad på ett urval från Alingsås museums samlingar. Den äldsta dräkten som visas är en barnklänning daterad 1860, och utställningens senaste tillskott som är en haute couture-klänning från Alingsåsföretaget Nudie. Alla festkläder som visas har en tydlig anknytning till Alingsås, men långt ifrån alla dräkter är tillverkade i staden.

Konst inne och konst ute

Besökaren kan också ta del av utställningar signerade konstföreningarna Tornet och Konstriket Alingsås, som ställer ut både i och utanför slottet. Konstriket har skapat en samlingsutställning som kommer att byta skepnad genom tre olika vernissager i slottet under perioden maj till november. Tornet visar Land Art, konst i park och natur, i Nolhaga. 

Utställningarna är en del av Alingsås 400-års jubileum. De båda utställningarna pågår från den 4 maj till den 3 november.

Öppettider för utställningarna:

Onsdag - fredag kl. 12-16
Lördag - söndag kl. 11-16

Mer information: alingsaskulturhus.se