Allt från naturliv till fotboll blir teman i nya satsningen Foto: freefoto
Allt från naturliv till fotboll blir teman i nya satsningen Foto: freefoto

Nya ungdomssatsningen främjar integration och hälsa

Från den 5 maj är uttrycket ”Det finns inget att göra på kvällarna” under starkt hot. Med nya ungdomssatsningen Happy Friday, som är ett samarrangemang mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och 14 Alingsåsföreningar och två studieförbund, blir det möjligen istället svårt att välja bland aktiviteterna.

– Det här är en spännande satsning på både unga och integration, säger föreningskonsulenten Niclas Lideskär som är projektledare för integrationsprojektet, Föreningsnavet Alingsås.

Många unga har nog slagits av tanken att det finns så lite att göra när helgen kommer. Men det resonemanget håller inte länge till.
Fredag 5 maj drar nämligen konceptet ”Happy Friday” igång i Alingsås – ett helt nytt koncept där Kultur- och fritidsförvaltningen, föreningar och studieförbund gemensamt håller i trådarna och står för arrangemanget.
– Tanken är enkel. Man samlas på en plats och så kommer de olika föreningarna dit som samverkat i genomförandeupplägget och tar med sig sin idrott, eller sitt uttryckssätt till platsen. Ungdomar som kommer dit kan sedan välja vad de vill delta i, och även testa på olika aktiviteter under en kväll. Samtidigt fungerar det som en typ av fritidsgård vilket gör att man lika gärna också bara kan gå dit för att träffa vänner, berättar Niclas Lideskär.

Förebilden är ett liknande projekt i Trollhättan som föll väldigt väl ut. Inte bara har det gett unga någonting att göra på fredagskvällen, men också varit ett oerhört effektivt verktyg för integration.
– Det här sammanför människor över både ursprung och intressen, konstaterar Lideskär och berättar att det är en av de stora anledningarna till att dra igång projektet även här.
– Absolut, ett av de definitiva huvudsyftena med Happy Friday är att integrera ensamkommande ungdomar som studerar i introduktionsklasserna i grundskolan 13-15 år och de ungdomar 16-21 år som studerar på IM programmet vid Alströmergymnasiet med alla ungdomar i Alingsås med fritidsaktiviteter, berättar han.

Arrangemanget kommer initialt pågå varje fredag mellan klockan 19-22 under sju veckor. Tanken är att sedan fortsätta med konceptet under höstterminen 2017.

På programmet erbjuds aktiviteter inom olika teman idrott, kultur och natur.

För att nämna några aktiviteter kan man utöva beachhandboll, fotboll, parkour, och ridning till musik, dans, graffiti, podcasting, friluftsliv med fiske, scouting och mycket, mycket mer. Som till exempel djurvård, chillhörna utomhus, grillafton och fotostudio på Arena Elva. 
- Det blir lite olika från gång till gång och beroende på var vi är. Vi har ju olika möjligheter på Arena Elva, Mjörnvallen och på Holmalyckan där vi kommer starta, berättar Lideskär.

Avlutningen för terminen med Happy Friday kommer att vara den 18 augusti, då kommer vi genomföra Alingsås Summer Games i Nolhagaparken. Alla föreningar som varit med under perioden är på plats och fyller parken med aktiviteter.